Selamlar
Ben Gökçeada’dan yazıyorum. Geçen yıl ilk kez denediğim ev şarabıyla ilgili türlü çelişkiler oluştu kafamda. Bu işin profesyonelleri yardımcı olabilirse çok sevineceğim.
Geçen yıl yer darlığından 230 kğ.üzümden yaptığım şırayı az sayılabilecek cibreyle küpte yaklaşık 15 gün (hergün karıştırmak suretiyle) bekletip sonrasında süzerek cibreden ayırdım. Elde ettiğim şırayı gaz çıkışını sağlayıp hava girişini önleyecek şekilde geliştirdiğim plastik bidonlara doldurdum. Yani bidonların bir çıkışı iyice izole ettim, neredeuse iptal ettim, diğer çıkışına da hortum takıp bu hortumu içi su dolu bir kovaya koydum. Böylece şarap hava almıyor fakat içindeki gazları horhum aracılığıyla suya gönderiyordu. Cibrenin azlığı nedeniyle rose renkte bir şarap elde ettim. Yine materyal yokluğundan ikinci süzmeyi yapmadım, şişeleyemedim, öylece tükettik şarabımızı. Kötü değildi fakat çok da kaliteli sayılmazdı.
bu yıl şeker bayramında ezdiğim üzümleri yine yaklaşık 15 gün dalıyla, çekirdeğiyle ve yine hergün karıştırmak suretiyle küplere ve plastik bidonlara yerleştirdim. Bidon ve küpün ağzını kadın çoraplarıyla, tülbentlerle sardım. Bir ay önce cibreyi ayırdım, bu sefer büyük plastik bidonlara ağzına kadar doldurdum ve bana tavsiye edildiği şekilde bidonların kapaklarının hiç hava girmeyecek şekilde bantladım. Şimdi şişelemek istiyorum ama bazıları bu aşamada şişelersem gazlar çıkmamış olduğundan dolayı şişelerin çatlayabileceğini söylüyorlar. Bazı başkaları da geçmiş yıllarda bu yöntemi denediklerini ve hiç bir sakınca olmadığını söylüyorlar.
Bu iki fikir arasında kaldım. Şişelersem ve şişeler çatlarsa çok üzüleceğim çünkü miktar bu yıl hiç de küçümsenecek bir miktar değil. Yaklaşık 400 kğ. üzüm sözkonusu.
Ne yapmamı önerirsiniz ? Şimdiden teşekkürler.