Fermantasyon aşamalarında hava faktörü
25-11-2008 12:36   [ Yok say ]  
Yeni üye
Rank
Toplam Mesaj:  2
Katıldı  2008-11-25

Selamlar

Ben Gökçeada’dan yazıyorum. Geçen yıl ilk kez denediğim ev şarabıyla ilgili türlü çelişkiler oluştu kafamda. Bu işin profesyonelleri yardımcı olabilirse çok sevineceğim.

Geçen yıl yer darlığından 230 kğ.üzümden yaptığım şırayı az sayılabilecek cibreyle küpte yaklaşık 15 gün (hergün karıştırmak suretiyle) bekletip sonrasında süzerek cibreden ayırdım. Elde ettiğim şırayı gaz çıkışını sağlayıp hava girişini önleyecek şekilde geliştirdiğim plastik bidonlara doldurdum. Yani bidonların bir çıkışı iyice izole ettim, neredeuse iptal ettim, diğer çıkışına da hortum takıp bu hortumu içi su dolu bir kovaya koydum. Böylece şarap hava almıyor fakat içindeki gazları horhum aracılığıyla suya gönderiyordu. Cibrenin azlığı nedeniyle rose renkte bir şarap elde ettim. Yine materyal yokluğundan ikinci süzmeyi yapmadım, şişeleyemedim, öylece tükettik şarabımızı. Kötü değildi fakat çok da kaliteli sayılmazdı.

bu yıl şeker bayramında ezdiğim üzümleri yine yaklaşık 15 gün dalıyla, çekirdeğiyle ve yine hergün karıştırmak suretiyle küplere ve plastik bidonlara yerleştirdim. Bidon ve küpün ağzını kadın çoraplarıyla, tülbentlerle sardım. Bir ay önce cibreyi ayırdım, bu sefer büyük plastik bidonlara ağzına kadar doldurdum ve bana tavsiye edildiği şekilde bidonların kapaklarının hiç hava girmeyecek şekilde bantladım. Şimdi şişelemek istiyorum ama bazıları bu aşamada şişelersem gazlar çıkmamış olduğundan dolayı şişelerin çatlayabileceğini söylüyorlar. Bazı başkaları da geçmiş yıllarda bu yöntemi denediklerini ve hiç bir sakınca olmadığını söylüyorlar.

Bu iki fikir arasında kaldım. Şişelersem ve şişeler çatlarsa çok üzüleceğim çünkü miktar bu yıl hiç de küçümsenecek bir miktar değil. Yaklaşık 400 kğ. üzüm sözkonusu.

Ne yapmamı önerirsiniz ? Şimdiden teşekkürler.

25-11-2008 13:42   [ Yok say ]   [ # 1 ]  
Yeni üye
Rank
Katıldı  2008-11-14

Merhaba Seval hanım
      Egerki şarap fermantasyonunu tam olarak tamamlamamış işe bir gaz çıkısı olacaktır burada şişeler kırılmaz da mantarlarını atar.Birde salkımlarıyla beklettim dediniz buda şarabın asitligini yükseltecektir. Benim tavsiyem taneleri salkımdan ayırıp yapmanız zaten ilk gaz çıkısı bittiginde egerki düzgün koşullarda fermantasyonu sürdürdüyseniz içerisinde fazla bi seker kalmamış olacaktır.Dansitesine bakma ihtimaliniz varsa isterseniz ona bakın daha sonra isterseniz tekrar yardımcı olurum.

25-11-2008 23:39   [ Yok say ]   [ # 2 ]  
Müdavim
RankRank
Toplam Mesaj:  40
Katıldı  2006-08-13

seval hanıma bildiğimce bende bir şeyler yazmak isterim.ilk başlangıçta ve fermantasyon aşamasında bazı eksikleriniz olmasına rağmen bir yere gelmişsiniz.ama şişeleme için daha çok erken.hiç bir katkı maddesi kullanılmadan yapılan (ev şarabı) dediğimiz şaraplarda bir süre gaz çıkışı sürecektir.bu yüzden şişenin içinde sıkışan gaz mantarı atacaktır.sonuç? emekler boşa!halbuki10 ar gün arayla dört aktarım yapsanız cam gibi pırıl pırıl bir şarap ortaya çıkacaktır.bu şarabı uygun bidonlarınızda tam dolu olarak bir kaç ay beklettikten sonra (örneğin)yarım litrelik pet şişe içinde sadece bir tane denemek için 10gün bekletseniz her nangi bir gaz sıkışması yoksa o zaman şişelemeyi düşünseniz ne dersiniz.ben olsaydım böyle yapardım.başarılar.

26-11-2008 15:51   [ Yok say ]   [ # 3 ]  
Yeni üye
Rank
Katıldı  2008-11-25

Çetin bey ve ahmet bey selamlar,
Sorunuma ışık tuttuğunuz için çok teşekkür ederim öncelikle. Bu işi adada yıllardır yapan bir dostumuzun şarap atelyesini gördüm geçenlerde, zaten şimdi şişelemememi öneren de kendisiydi. İlk cibreden ayrılmış şıra küplere doldurulmuş ve küpün ağzı izole edilmemişti. Sadece tülbentlerle sarılmıştı. Yazdan beri bu şekilde bekletiliyordu. Bu durumda oluşan alkol uçmaz mı ? Benim şıralarım dediğim gibi ağzı sıkı sıkıya kapatılmış plastik bidonlarda duruyor. Karanlık ve rutubetsiz bir ardiyede, üzerleri de siyah bezlerle örtülü.( Plastik bidonları onaylamamakla birlikte adada başka seçeneğim yok. Çok ilkel koşullarda şarap yapmak durumundayım.)

Ben kimyasallara karşıyım. Çok kaliteli netice almasam da katkısız ev şarabını tercih ediyorum. Adada yıllardır rumlar şarap yaparlardı fakat artık eski yöntemleri kullanan kalmamış. Bu iş biraz ticari şekil aldığından dolayı başka yöntemler izlenir olmuş. Neyse benim isteğim evimin şarabını üretmek ama doğru yöntemlerle.

Şimdi, bidonlarda bir gaz sirkülasyonu göremiyorum. Açıp süzsem yine aynen doldurup sıkıca kapatmalı mıyım ? Bu önerdiğiniz 3-4 kere süzme ve arındırma işlemi kaçar gün arayla olmalı ? Ayrıca şarabı fazla havalandırmayın derler…bu durum da kafamı karıştırıyor, ne dersiniz ?

26-11-2008 19:49   [ Yok say ]   [ # 4 ]  
Müdavim
RankRank
Toplam Mesaj:  40
Katıldı  2006-08-13

seval hanım ben bildiklerimi paylaşmaktan inanınki haz duyuyorum.ben bu siteye katılmış bir çok arkadaşımızın birşeyler öğrenme çabasında olduğunu görüyorum.bende çok profesyonel olmamakla beraber belli bi zamandan beri kendi şarabını kendi yapan bir kişiyim.bende bozcaada kökenliyim.bu bölgenin en ağırlıklı üzümü kara sakız cinsi tahminime göre sizde o üzüm çeşidini kullanmışsınızdır.bu cins üzümde çok fazla kalite bulamayabilirsiniz.ama çok iyi lezzet elde edebilirsiniz.aktarma dediğimiz işlemi her 10 15 günde bir yapmanız gerekir.3 4 işlem şart hatta birkaç ay sonra bile aktarsanız mutlaka bidonun dibinde tortu bulursunuz.yani şarapta uzunca bir zaman çökme dediğimiz birikim olacaktır.aslında şarabı şişelemek için sülfürleme dediğimiz(mayayı öldürmek)işlemini yapmamız gerekir.ama siz mutlaka şişeleme arzusu içinde iseniz en az6 ay beklemeniz gerekir diye düşünüyorum. birde hava ile temas konusunu yazmışsınız.siz ne kadar görmesenizde en az bir kaç ay gaz çıkışı devam eder.bu süre içinde aktarmalarda devam eder.bu süre içinde şarapta bir tehlike yoktur.onun için aktarma esnasında oksijenle tamasta bir sakınca yoktur.hatta pozitif etkisi vardır.ne diye sorarsanız şarap içerisinde bulunan karbondioksit gazını ve kokusunu bir ölçüde atacaktır.bu işlemde şarabın gerçek tadını ortaya çıkaracaktır.başarılar.

21-12-2008 19:17   [ Yok say ]   [ # 5 ]  
Yeni üye
Rank
Toplam Mesaj:  12
Katıldı  2008-03-28

MERHABALAR , çok güzel paylaşımlar ben de şarap denemesi hatta alkolsüz sayılabilecek hardaliye dediğimiz içecek için birlik kurulmasına çalışmış birlik yönetimindeki bir bağcıyım öğrenmek gerekli olan çok şey var. mayayı sülfürleme olayını biraz anlatabilirmisiniz. alkolsüz sayılacak bir içeceğin fermantasyonunu nasıl durdurabilirim.
yıkanmış parçalanmış üzüm cibresine hardal ve şıra tozzu koyuyor köylülerim.bu ürünü daha fazla muhafaza etmek için ne yapmalıyız.geleneksel değil köylünün ürününü muhafaza etmesini anlatmayı iştiyorum yardımlarınıza şimdiden teşekkürler.

09-08-2009 11:47   [ Yok say ]   [ # 6 ]  
Yeni üye
Rank
Toplam Mesaj:  9
Katıldı  2009-08-09

Şarabınızı üzümdeki doğal maya yerine, şarap için özel olarak üretilmiş “şarap mayası” kullanarak üretmek, hem tat ve aroma olarak daha kaliteli bir şarap elde etmenizi sağlar, hem de istenmeyen negatif sonuçlardan sizi korur. (fermantasyonun uzaması, durması, vs)

Bu arada bazı arkadaşların ekmek mayasından şarap yapmaya çalıştığını duyuyorum, ekmek mayası ile yapılan şarabın hem alkol oranı fazla olamaz, hem de aynı miktarda üzümden, ekmek mayası ile % 20-25 daha az şarap elde edilir, ayrıca şarabın kalitesi de elbette istenmeyen şekilde neticelenebilir.