hayyam
12-01-2005 18:23   [ Yok say ]  
Üstat
RankRankRankRank
Toplam Mesaj:  5042
Katıldı  2008-10-12

hayyamı gerçekten anladığınıza inanıyormusunuz?

Gönderen: ciwan dersimi

16-01-2005 02:43   [ Yok say ]   [ # 1 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

senin de anlamadigina kaniyim, adamin teki demisti memleketin koyune ne zaman piyano gelecek diye, acep su sarapevlerinde sifon cekilir mi? memleket kulturunun sig sularinda asil kureklere daha yasiyorsan…

Gönderen:agop agopyan

01-02-2005 14:15   [ Yok say ]   [ # 2 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

ve sen hergun gelip cevap yazmışmı diye bakıyorsun belkide? korkunç bir olay seninki. nekadarda zavallısın. kaç yaşında oldugunu bilmiyorum ama tahminimce bayagı yaşlı olmalısın. bir tahmin sadece. ama kendine guvenmek bir marifet digildir. önemli olan gerçek urunlerdir. mesajlara böyle majestik cevaplar yazmak bir şey ifade etmez. biraz da oryantallizm. ne oldu şimdi kendini iyi hissettinmi. gece rahat mı uyudun. bugun çok guzel bir cevap verdim birine. rezil ettim onu. öyleki bir daha gelmez oldu siteye. böyle mi duşundun . ne oldu yani kimsin sen? önemsiz adama iyi cevap yazan önemsiz adam. hayyam buyuk biridir . bence . onun benim savunmama ihtiyaç duymayacak bir yeri var dunyada. ve senin savunmana tabiki. ama onu tekeline almak gibi bir izllenim aldım sanki senden. hayyamın en buyuk yetenegi nedir biliyormusun (gerçi sen zaten biliyorsundur )): ) o ne söylemek isterse onu söyleyebilen biridir. onun parlak zekası digerlerinin başvurdugu sahte sözlere ihtiyaç duymaz. onun kadar öz onunkadar sade başka bir şair daha yoktur. ve asıl yetenegide budur zaten. şiirlerinde ki sade dehadır bizi ona hayaran kılan. onu anlamamak için bir sebep göremiyorum. okadar açık ki herşey. ama sen nedense onu anlaşılmaz kılarak ona fazladan bir övgu adlediyor giibi davaranıyorsun. dört satırla çogu yazarın sayfalarca anlatamayacagı şeyleri anlatır o. yetenek budur. onu anladıgına iinanmak . bu bir soru digildi. bir deneme mesajıydı. ama sen ve o parlak zekan . bunu kaçırmadın. cevap vermek birilerini aşşagılamak. bunu sevdin hoşuna gitti kendi aciz kişiligini tatmin ettin. ve ben bundan inanki hiç etkilenmedim. inan hayyamın adını almış bu sitede böyle bir tatmin araman yanlış. onu anlamıyorsun sen. hayat öyle anlamsızki belki kendin için birşeyler yapmalısın. iyi şeyler . mutluluk adına.  kendin adına. gerçek ler adına. bildigin şeyleri duşun bunlar seni önemli yapmaz. bildiklerinin kibirini taşıyan biri aptaldır . nasıl olurda bilginin ulaşılmazlıgı , sınırsızlıgı karşısında kuçucuk bilgi kırıntılarınla kendini önemli hissedebilirsin. bildigin herşey sana bilmenin imkansız oldugu yeni binlerce bilgi kapısı açar. evrensel kadim gerçeklerden çok uzaksın. iskenderin kurdugu şehir şimdi sular altında. ondan geriye ne kaldı hiç. bunu bilseydi belkide senin kadar kibirlenmezdi . yinede bir şehir yarattı ve en azından hayatın anlamsız oluşuna dair geçmişte kalmış fakat guncelligini herrdem taze tutacak bir simge oldu. sense zavallı insancıkları kendi zavallılıgının farkına bile varmadan bildiklerinin guvenli kibriyle, insafasızca aşagılamayı bir marifet sanma gerizekalılıgını gösteriyorsun. seni kızdırmak istemem ama bana yazdıgın şeyler saçmalık hep. kendi kendine duşun bi . hayyam ve sen. sen kimsin. hayyamın yanında o kadar kuçuk ve zavallısınki. bari hayyamı bir savaş aleti olarak kkullanma. kendi varoluşunun mucadelesini ver. sen bişeyler yap. onun başarılarını bilmek seni önemli yapmaz bunlarla tatmin olmak zavallılıktır. evet hayyam önemlii biri peki sen ? sen bir hiçsin. sokrak ın mutevazılıgı seni biraz etkilesin. pirsultanların ve mevlanaların. ne biliyorsan senin olsun demişler. bilgi gerçek kişiliginde mutevazılıgı yanlış yerdeyse rezilligi getirir demişler. iyi gunler !

Gönderen:ciwan dersimi

17-02-2005 17:36   [ Yok say ]   [ # 3 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

selam dersimin civanı adım sultan ve yaklaşık 3aydır Hayyamı tanımaya başladım.23 yaşındayım ve bugüne kadar bu adamı nasıl tanımadım diye kendime kızıyorum.Şuan fazla zamanım yok ama şukadarını söyleyebilirim onu yeterince anlayamasamda tam anlamıyla dünyamı değiştirdi. bikere iki arada bir derede kaldığım biçok şeyi aydınlattı ona çoook şey borçluyum
  buarada internetle çok ilgim yok burayıda tesadüfen buldum ve hayyamla bu kadr yakından ilgilenilmesi çok hoşuma gitti sevgiler

Gönderen:sultan

22-03-2005 13:29   [ Yok say ]   [ # 4 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

selam.ewet hayyamı anladığımdan emınım.hayyamı okumadan önce hayyama benzer fikirlerim vardı.onu okudum ve kendimi buldum.hayyam benim bende hayyam.VE BUDA ANCAK AŞK İLE OLUR.sevgiler

Gönderen:aliasker

28-03-2005 03:38   [ Yok say ]   [ # 5 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Bektasi kökenli bir sarapsever olarak hayyam bana yabanci degil. Lakin hayyami okudukca insani dunya hakkinda daha degerli , olgun fikirlere erisiyor.
Herkez onu analayabilse ve günlük hayatta düsüncelerine sadik kalabilse, kimbilir??? ne desem ?? .... keske..!!!

Gönderen:Hasan Kaymaz

21-04-2005 17:12   [ Yok say ]   [ # 6 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

ben hayyama dair çok fazla birşey okumadım sadece bir tane. ama bu bile yetti hayyamı netten araştırmama. anlayıp anlamama konusuna gelince. benim düşünce yapıma yakın bir tarzı varmış. bence anlaşılmaz değil. herkesin birşeyler bulacağı kadar geniş bir yelpaze. ne kadar da yoğunlukla aşk,şarap ta ağırlık vermiş olsada. zaten hayatın anlamıda aşk değilmidir. smile)

Gönderen:serap

14-07-2005 23:25   [ Yok say ]   [ # 7 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Merhaba ciwan dersimi yazınızı daha yeni okudum fakat agop agopyan’a yaptığınız elestiride sizi sonuna kadar haklı buluyorum…böyle polemiklere kimsenin ihtiyacı yoktur bence. bende hayyamı iyi tanıdığıma felsefesini anlayabildiğim kadar anladığıma inanıyorum….

Gönderen:engin

02-08-2005 13:18   [ Yok say ]   [ # 8 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

merhaba serap.ben hakkariden yusuf.gercekten önemli olan hayatı her anlamıylasarhoş yaşamak değilmi??

Gönderen:yusuf

21-09-2005 12:36   [ Yok say ]   [ # 9 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Toplam Mesaj:  136
Katıldı  2006-04-07

Merhaba Hayyam dostları.

Hayyam’ı biraz daha anlamanıza yardım edecekse eğer, onun Varlık ve Yokluk konusundaki düşüncelerini anlatan ve okurken bizi de düşündüreceğine inandığım iki rubaisi:

143
Boş dertler ağlatmasın, sevinç güldürsün
Zulüm yolunda atı adalet sürsün.
Şu dünyanın sonu hep yokluksa eğer,
Dünyada yok olduğun kadar özgürsün!

144
Her şeyden geriye havadır kalan,
Her şeyde bir eksik, bir kusur bulan,
Yok ise dünyada, sen var bil onu;
Her şeyi yok say sen, dünyada olan.

Şimdi de hem tebessüm ettireceğine hem de düşündüreceğine inandığım iki rubaisi.

145
Dünya mutfaksa; payın, duman olacak.
Varlığın ve yokluğun derdi dolacak.
Sen durmadan hep kârdan yemek istersin;
Tamam ama sermaye kime kalacak?

Her gün bir başkaları mala erişir,
Altını, gümüşüyle kalkar yarışır.
Tam işini düzene soktuğu zaman;
Ölüm der ki: Ben geldim; işler karışır!

(Kaynak: Hayyam’ın Türkçe Yüzü - Türkçe Yeniden Yazan: Yalçın Aydın Ayçiçek - Can Yayınları-1994)

23-10-2005 15:00   [ Yok say ]   [ # 10 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

merhaba hayyam severler.hayyam hepimizin bildiği gibi sadece bir şair değildir.o bir geometrici ,gökbilimcisi ve ayrıca cok iyi bir şairdir.ayrıca burdan bütün softalara seslenıyorum.hayyam bir ayyaş sarhoş değildir.keske bütün herkes hayyam kadar üretken olabilse…..tüm hayyam severlere saygılar sevgiler.benımle yazışmak isteyenlere adresımı  bırakıyorum.hayyam_55@hotmail.com

Gönderen:yusuf