adım adım şarap yapımı
25-09-2009 22:51   [ Yok say ]  
Müdavim
RankRank
Toplam Mesaj:  25
Katıldı  2008-01-15

merhaba arkadaşlar burada bulması zor o sebeble anlatıyorum, bende evimde yaptığım şekli anlatayım.
1- şarap yapılacak üzüm bağdan alınır ezmeden eve getirilir
2- yıkanmaz diyorum çünkü su ve şeker şarabın düşmanı diye okudum bunu herkes söylüyor ve üzümün üzerindeki beyaz tabaka bizim işimizi göreceğinden onu muhafaza etmeliyiz
3- dilerseniz çöpüyle (buruk tat için) dilerseniz çöpsüz üzümler ezilir ama şarap yapacaksınız ve size özel bu ezikler çürükler olmamışlar ayıklanır kırmızı şarap için şarap bir kovaya konur ve beklenmeye başlanır şapka oluşacaktır yani çer çöp üzümün kabuğu yüzeyde yükselecek siz bunu rahatlıkla göreceksiniz. günde iki üç kez karıştırılır
4- bir gün şapka dibe çöker siz o zaman fermantasyon için şırayı bir güzel süzer alır ve hava düzeneği hazırlanmış damacanaya şırayı koyarsınız
5- asit çıkışı tamamen kesilene (burası çok önemli) kadar burada bekler
6- asit çıkışı kesildiği zaman sifonlama yöntemiyle (ben öyle yapıyorum) şişelere alınır ağzı mantarlanır ve bir köşeye bırakılır 3-4 ay sonra içmeye başlanır
7- ben soda şişelerine koyuyorum tek içimlik hemde yıllandırıyorum 10 yıl sonra bu yılın şarapları olacak smile çok özel misafirlerime tattırıyorum herkese yok öyle içmek isteyen gitsin hazır olsun benim şarabım banadır bencilim evet ama ne yapayım elimde değil özetle bu arkdaşlar.  (JavaScript must be enabled to view this email address)

12-10-2009 16:45   [ Yok say ]   [ # 1 ]  
Yeni üye
Rank
Toplam Mesaj:  2
Katıldı  2009-10-11

Cok hos bi bilgi olmus. Cok tesekkurler. Denemek lazim :D

23-10-2009 12:11   [ Yok say ]   [ # 2 ]  
Yeni üye
Rank
Katıldı  2009-10-23

selamlar… potasyum metabisülfit tüm mayaları öldürüyormuş. peki şıraya katıldıktan sonra aktivitesi kaç saat sonra sona eriyor. yani şarap mayasını ne zaman ilave etmemiz lazım. bir de, bazı yazılarda her aktarmada kullanıldığı belirtiliyor. tüm mayalar öldüğüne göre her seferinde, fermentasyonun devam etmesi için, maya ilavesi gerekiyor mu???

25-10-2009 00:10   [ Yok say ]   [ # 3 ]  
Müdavim
RankRank
Katıldı  2008-01-15
altinbasercan - 23-10-2009 12:11

selamlar… potasyum metabisülfit tüm mayaları öldürüyormuş. peki şıraya katıldıktan sonra aktivitesi kaç saat sonra sona eriyor. yani şarap mayasını ne zaman ilave etmemiz lazım. bir de, bazı yazılarda her aktarmada kullanıldığı belirtiliyor. tüm mayalar öldüğüne göre her seferinde, fermentasyonun devam etmesi için, maya ilavesi gerekiyor mu???

kardeş şarabın esasında bildiğim kadarıyla hiç katkı yok potasyum metasülfit kullanmadım ben. sadece fermantasyon başlamadı o sebeble maya hazırladım ve attım. şimdi bu maya ekleme işlemi yaptıktan 1 hafta sonra kabarcıklarım durdu bende 3 gün bekledim bu üç günde de hiç bir kıpırdama olmadı aktarma yaptım. şu anda aktarma yapalı 10 günü geçti ama yavaşta olsa kabarcıklarım devam ediyor. bir iki güne kadar ikinci aktarmamı gerçekleştireceğim. ben bu şekilde uyguluyorum, elbette senin bildiğin duyduğun vardır ben bilmiyoırum yaptığım bu eksiğim varsa söyle bişeyler anlatabildiysem de ne mutlu bana paylaşarak iyiye yaklaşırız yoksa burada mükemmel üretici çok çok az wink

01-11-2009 20:29   [ Yok say ]   [ # 4 ]  
Yeni üye
Rank
Katıldı  2009-10-23

ilgine teşekkürler. tabii ki deneyim kazandıkça burada sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarım. herkese başarılar.

03-11-2009 02:51   [ Yok say ]   [ # 5 ]  
Müdavim
RankRank
Katıldı  2008-01-15

evet sevgili şarap sever dostlar ikinci aktarmamı yaptım ve bu sitede yine bir üstaddan öğrendiğim kadarıyla 2 kez daha yapıp dinlenmeye bırakacağım ikinci aktarmada da tortu vardı ama ilkine göre 3 te 1 kadardı 3. aktarmayı yapınca herhalde çok daha az kalacak ki tahminlerim doğruysa 4. sefere çok çok az tortuyla şarabın aktarma olayını bitireceğim ilk aktarmadan hemen sonra kabarcıklar tekrar başlamıştı ama 2. aktarmada kabarcıklarım o kadar değil hatta dadikalarca beklemem gerekiyor bunu ben iyiyye yoruyorum hep diyorum tek başıma ilk kez yapıyorum danışacak buradan başkada kimsem yok artık eksik veya yanlış birşey farkeden biri olursa yazsın ne olur kaynama durma noktasında ama ben 2 aktarma daha yapacam kararlıyım asıl aklıma takılan dinlendirmek için küçük bir fıcıyı nerede yaptırabilirim neyse marangoz arkadşlara bir uğrayayım bakalım bişiler halledebilecekmiyiz birde bı fıçıyı ne ile kapatıyoruz söyleyene de şimdiden teşekkürler

‹‹ ege bölgesinde      bal şarabı ››