bal şarabı
29-09-2009 11:42   [ Yok say ]  
Yeni üye
Rank
Toplam Mesaj:  3
Katıldı  2009-09-29

merhaba..ben evde bal şarabı yapmak istiyorum, bu konuda bilgisi olan, bana yardımcı olabilecek olan var mı?

30-09-2009 09:38   [ Yok say ]   [ # 1 ]  
Yeni üye
Rank
Katıldı  2009-09-29

hadi hiç cevap yok mu ama!?
bal şarabı..çok güzel bi konu bence..
hiç ilgisi ya da bilgisi olan yok mu..
bununla ilgili bi sunum hazırlicam, bikaç kaynak buldum ama ekstradan bana yardımcı olabilecek bilgileriniz varsa çok sevinirim..
evde yapmak istemem kısmıysa merak..yapılışını buldum ama neyi ne kadar koyacağım belli değil..
hadi biraz yardım..

08-10-2009 02:26   [ Yok say ]   [ # 2 ]  
Yeni üye
Rank
Toplam Mesaj:  1
Katıldı  2008-12-15

Merhabalar
Bal sarabi.  Bizim tabirimizle , bali sarrap
Kapadokyada , buyuklerden gordugumuz, ve denedigimiz bir teknik var,  fermantasyon bitiminde 50, 60 lt lik (toprak } kup un kenarlari hakiki balla sivanir, Bir tutam kekik ilave edilir, afiyet olsun.
Ve bu formul eskiden berberlerde agrisis dis cekmekte de kullanilirdi.
bilmiyorum yardimci olabildimmi.

13-10-2009 20:02   [ Yok say ]   [ # 3 ]  
Yeni üye
Rank
Katıldı  2009-09-29

teşekkür ederim..

03-02-2012 12:56   [ Yok say ]   [ # 4 ]  
Yeni üye
Rank
Toplam Mesaj:  2
Katıldı  2012-02-02

Yabancı kaynaklarda mead olarak geçiyor.
bal şarabı yapımı ile bende ilgileniyorum bir iki ingilizce link var http://www.stormthecastle.com/mead burada detaylı var tarifi ise
1 galon su(=yaklaşık 4 litre)
3 kg bal
yaklaşık 4 çay kaşığı maya
Yapımı
suyu kaynatıp bal ekleniyor güzelce karıştırdım, ardından bu karışım 30’C dereceye kadar soğutulduktan sonra başka bir kapta hazırlanan maya ekledim. güzelce karıştırdımr tekrar. 5 litrelik damacanaya konan bu karışımın ağız kısmına hava kilidi (airlock) koydum, ki maya şekeri parçalarken açığa çıkan karbondioksit gazının dışarıya atılmasının sağlanırken içeriye oksijen girmesinin önlenmesi lazım. bunun için ben 5 litrelik damacananın kapağını delip içinde serum hortumu geçirdim. hortumun kapağa geçen kısmına sakız yapıştırdım, ve boşta kalan ucu ise 5 cm’lik su bulunan başka bir su şişesinin içine daldırdım
yarım saat sonra mayanın çalışması sonucunda hava kabarcıkları hortumu geçerek sudan çıkmaya başladı.
Hava kabarcıklarının bitmesini bekliyorum. sonrasında yaptıklarımı anlatırım
henüz beklemedeyim. ileride resimleri de eklerim