Fermantasyon devam ediyor mu?
07-10-2009 10:30   [ Yok say ]  
Yeni üye
Rank
Toplam Mesaj:  5
Katıldı  2009-10-07

Merhabalar,
bu yıl ilk defa şarap yapıyorum. Öncesinde uzun bir internet araştırması yaptım. Neredeyse tüm yazılanları okudum. Genelde Karadeniz yöresinde (Bolu) bulunan yoğun aromalı, hoş kokulu, siyah ve yenirken kabuğu sıkılarak çıkarılabilen bir üzüm çeşidi kullandım. Üzümün ne olduğunu bilmiyorum ancak aroması o kadar güzel ki bundan şarap yapılmalı dedim.  Bilen varsa bu cins üzümün adını öğrenmekten mutlu olurum. 80 kilo civarında üzüm topladım. Bunları saplarından ayırarak ezdim. Oldukça büyük plastik kovada ağzına tülbent gerilmiş olarak 10 gün, her gün günde 2 kez karıştırmak suretiyle beklettim. Şeker ölçümü yapmadım. 10. gün sounda cibreyi süzdüm ve şırayı daha önce paşabahçeden aldığım 19 lt. cam damacanaya doldurdum. 19-20 lt şıra için 2 silme çay kaşığı potasyum metabisülfit attım ve karıştırdım. Ağzına Almanya’ dan getirttiğim hava kilidini taktım. (Hammaddeler.com’ da hava kilidi için önsipariş vermiştim ancak gümrükle ilgili bir problemden dolayı şu anda hava kilidi halen getirilememiş durumda. O nedenle Almanya’ da bir siteden almak zorunda kaldım). Sorun şu ki 4 gün olmasına rağmen gözle görülür bir hava çıkışı yok. Fermantasyon durdu sanıyorum. Bu aşamada maya ilave etmek doğru olmaz diye biliyorum. Bakterilerin bu işi benim için yapması lazım sanıyorum ancak onlar da tembel çıktı smile Damacana kapalı balkonda serin bir yerde duruyor. Ne yapmam gerek beklemekten başka?
Teşekkürler…

07-10-2009 21:20   [ Yok say ]   [ # 1 ]  
Yeni üye
Rank
Toplam Mesaj:  11
Katıldı  2009-09-28

merhabalar ,eger eksik yazmadi iseniz ciddi bir hata yapmissiniz .Potasyum meta bi sulfit ‘i ne amacla kullandiniz bilmiyorum ama Bu madde hazir maya kullanmayi dusundugunuzde cibreye katilarak uzumden gelen tum yabanci bakterileri oldurmek icin kullanilir.Bu maddeyi kullanacaksiniz olcu 5 gr/100 lt max.6 gr olmali diye biliyorum.Ama sizin bu miktar icin maya kullanmanizi tavsiye etmem.
Simdi maya kullanmaniz fermantasyonu baslatabilir belki ama siz bilirsiniz .Benim onerim miktar cok olmadigi icin ,sezon tam bitmediginden uzum bulabilirseniz tekrar yapmaniz.
Kolay gelsin.

08-10-2009 13:15   [ Yok say ]   [ # 2 ]  
Yeni üye
Rank
Katıldı  2009-10-07

Merhaba, cevabınız için teşekkür ederim. Okuduğum yazıların çoğunda bu madde çeşitli aşamalarda kullanılıyor. Bazı arkadaşlar başlangıç aşamasında dahi kullanmıyorlar, hatta hiç maya ve P.Metabiulfit kullanmayanlar bulunuyor. Ancak benim cibreden şırayı aldığım sırada yani posalar ayrılırken kullanmış olmamın bir sorun yaratmaması gerekirdi diye düşünüyorum.

Kükürt (Potasyum Metabisulfit) kullanım aşamaları:
1- Başlangıçta 20 litre cibreye 1 gr Potasyum metabisülfit.
2- Posalar ayrılırken 20 litre şıraya 1 gr. Potasyum metabisülfit.
(Posaları ayırdıktan sonra hızlı bir tortu çöküşü olur. 24 saat bekleyip sifonlama yöntemi ile üstteki şırayı alıp dipte biriken tortuları döktükten sonra kükürtlemek daha doğru bir hareket olacaktır.)
3- Tortuları almak için aktarmalarda 20 litre şıraya 1 gr. Potasyum metabisülfit.
4- Fermantasyon bitiminde 20 litre şıraya 1 gr. Potasyum metabisülfit.
5- Şişelemeden önce 20 litre şıraya 1 gr. potasyum metabisülfit katmak yeterlidir.

08-10-2009 21:26   [ Yok say ]   [ # 3 ]  
Yeni üye
Rank
Katıldı  2009-09-28

tekrar merhaba,
yazdiklarinizin hepsi dogru ve hazir maya kullanimi durumunda gecerli.Ben ve tanidigim kisiler bu sekilde yapiyor.Sunu kesin bilmiyorum ,bu madde sizin kullandiginiz miktarda kullanildiginda hazir maya kullanilmazsa fermantasyon hic bir sekilde olmaz diyemem.Ben hazir maya kullanmiyorum.
Kisaca benim kullanimimim su sekilde;
1-Kullandigim malzemelerin ve kaplarin dezenfektasyon icin 1gr/5litre suda eriterek .
2-Fermantasyon bittikten sonra koruyucu olarak
kolay gelsin.

09-10-2009 10:00   [ Yok say ]   [ # 4 ]  
Yeni üye
Rank
Katıldı  2009-10-07

Bu aralar tortu biriktiğinden aktarma yapacağım zaten, aktarma esnasında son şans olarak maya katacağım fermantasyonun yeniden başlaması için, olur mu bilemiyorum artık, göreceğiz. 

Teşekkür ederim.

09-10-2009 10:50   [ Yok say ]   [ # 5 ]  
Yeni üye
Rank
Katıldı  2009-10-07

Bu arada üzümün cinsini buldum. Kokulu İsabella Üzümü.

http://www.e-fidancim.com/Kokulu-Isabella-UzumTatli,CA2-541.html

15-10-2009 21:40   [ Yok say ]   [ # 6 ]  
Yeni üye
Rank
Katıldı  2009-09-28

Durumunuz nedir merak ettim.Uzumunuzu ilk defa duydum.Benimde Merlot larimda size benzer bir problem var,cozmeye calisiyorum.
Kolay gelsin

16-10-2009 09:20   [ Yok say ]   [ # 7 ]  
Yeni üye
Rank
Katıldı  2009-10-07

Merhaba. Ben son çare olarak maya kattım. Ve fermantasyon yavaşta olsa başladı 3-4 gündür, şarabın yüzeyinde köpüklenme ve yukarıya doğru bir gaz çıkışı var. Ancak hava kilidi içerisinde bulunan suda bu gaz çıkışının olduğunu gösteren hava kabarcıklarını gözlemleyemedim maalesef. Şu anda karanlıkta otomatik pilota bağladık gidiyoruz artık ne çıkarsa, sirke elde etme olasılığ çok yüksek. Sezonu kaybetmemek için bir parti daha yapacağım.