evet, kafamdaki soru işaretleriyle yazdığım ilk mesajın üzerinden aylar hatta neredyse yıl geçti ve şimdi bilmeyen,merak eden arkadaşlar için tecrübemi aktarayım.
şarabım olduktan sonra hammaddeler.com dan 10 adet bag in box sipariş ettim. kullanımı gayet basit, her torba için bir musluk geliyor yanında. torbanın ağzı rahatlıkla doldurulabilecek kadar geniş (çapı çay bardağından biraz daha dar). öyle hemen patlamayacak kadar basınca dayanıklı sanıyorum. tabiki bilimsel ölçüm yapma imkanım yok. ama dolu torbanın üzerine elimle bastırdığımda ne musluk kısmından sızıntı nede torbanın ek yerlerinde açılma olmadı. yani üstüste istif edebiliyorsunuz. fakat yüksek bir ağırlık altında ya da içerde fazla gaz çıkışı olursa yüksek oranda basınca dayanır mı bilmem.
torbaları doldururken (her ne kadar şaraptan gaz çıkışı bitmiş olsada ne olur ne olmaz diye)tam doldurmak yerine bir miktar boşluk bıraktım, gerilme, şişme payı olsun diye. torbanın içindeki havayı tam olarak çıkarıp muslukları taktım.
kullanımına gelince; son derece kullanışlı oluyor. evde yada ardiyede istediğiniz bir dolabın içine torbaları istif edebiliyorsunuz. esnek malzeme olduğundan arada boşluk, yer kaybı vs. sorunu olmuyor. taşıması kolay, cam gibi kırılma derdi yok. torbayı buzdolabının bir köşesine koyup yine esnekliğinden dolayı sağına soluna birşeyler sıkıştırdığınızda sorun olmuyor.
musluğun konumu torbanın orta seviyelerine denk getirildiğinde dipteki olası tortu, partikül vs. bardağa dolmuyor. kullanım sırasında içine hava girmediğinden bozulma olmuyor. (torba açıldıktan sonra 6 ay tazeliğini koruduğu söyleniyor)
sonuç olarak herkese tavsiye ederim. hem kullanışlı, hem ucuz.