Birkaç soru…Danışma…
03-12-2009 11:29   [ Yok say ]  
Yeni üye
Rank
Toplam Mesaj:  7
Katıldı  2009-09-15

Bu sene ilk deneyim olarak 30 lt kadar şarap yaptım. Fermantasyon süreçlerini de tamamlayıp bir kaç aktarma yaptıktan sonra dinlendirme dönemine geçtim. Şu ana kadar her şey olması gerektiği gibi ilerliyor. Yarısı Merlot diğer yarısıda Cabernet Sauvingon cinsi üzümlerden yaptım. Bunun ne kadar isabetli olduğunu şimdi görüyorum. Merlot daha hafif içimli ve biraz daha tatlı iken Cabernet daha sert ve tanenli klasik şarap verdi. 8 lt lik kısmı ile 2. kalite 5 lt kadar birbirine karıştırdım.(kapların dolması için). Diğer 16 lt lik kısmı ayrı olarak saklıyorum. Bunları karıştırarak daha damak tadıma uygun veya çeşitli güzellikte 3 farklı tür kupaj yapmayı düşünüyorum.
Bu süreci doğru tamamlamak için önce mevcut düzeni anlatarak bir kaç soruda danışmak istiyorum. 2 tane 8 lt.lik,1 tane 3 lt cam damacana,2 tane 5 lt pet su bidonunda muhafaza ettiğim şarabı Nisan-Mayıs ayına kadar bu şekilde muhafaza edip
sonra şişelemeyi düşünüyorum. Danışmak istediklerim;
1-Cam damacanaları mantar tıpa ile plastik streçlerle iyice hava temasını kestim ancak yan yatırdığımda sızdımazlığı sağlamayı başaramadığımdan dik olarak muhafaza ediyorum. İllede yan bekletmek gerekir mi? ( mantar üstüne streç sardığımdan hava geçirgenliği yoktur)
2- Kupajı yani farklı üzüm türlerin karışmasını şişeleme aşamasında yapmayı düşünüyorum.(tadına bakarak) Kupaj fermantasyondan sonra mı? şişelerken mi yapılır?
3- 8 ve 5 ltlik kaplarda nisan mayıs ayına kadar dinlenecek olan şarabı daha küçük kaplara veya şişeye aktarırken havayla temas etmesi zarar verecek mi?
Ve havayla temas etmeden aktarmanın bir yolu varmı? (ev şartlarında)
4- u merlot % cabernet,  u cabernet % merlot, P merlot, P cabernet gibi üç farklı kupaj yapmayı düşünüyorum. Bu konudada tavsiyesi ve deneyimi olan olursa öğrenmekten zevk duyarım.
  Zaman harcayan veya bilgisini paylaşan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

05-12-2009 16:24   [ Yok say ]   [ # 1 ]  
Yeni üye
Rank
Katıldı  2009-09-15

Ya çok zor sorular sordum yada çok uzun ve karmaşık yazdım, kimse sonuna kadar okuyamıyor. Özellikle 5-6 ay belkettikten sonra şişeleme esnasındaki hava temasının zararı olur mu? bunu nasıl engelleyebilirimi merak ediyorum.

17-12-2009 22:57   [ Yok say ]   [ # 2 ]  
Yeni üye
Rank
Toplam Mesaj:  11
Katıldı  2009-09-28

merhaba,son surunuzdan baslayim,akvaryum hortumu ile şiselere aktarabilirsiniz bu esnada hava ile temasin zarari olmaz,hatta faydasi olur.
Su anda damacanalari yan yatirmaniza gerek yok onemli olan hava ile temasi kesmeniz,dinlenem esnasinda belli frekansta tadim yapamanizi oneririm,surpriz olmasin.
Siseledikten sonra 1 hafta kadar dik tutup sonra yatirirsaniz uygun olur.
Karisim tamamen sarabinizla alakali ,bazen iyi sonuc versede bazen de istenmeyen sonuclar cikar,onerim anladigim kadari ile bir miktar karistirsiniz ,kalani ayri tuketebilirisiniz.
iyi icimler,

18-12-2009 08:36   [ Yok say ]   [ # 3 ]  
Yeni üye
Rank
Katıldı  2009-09-15

Çok teşekkür ederim yardımınıza. Dinlenme esnasında birkaç kez tadım amacıyla, 4-5 ay sonrada şişeleme amacıyla şarabın bir miktar havayla temasında sakınca olmaz diyorsunuz. Bunu duyduğuma sevindim. Ancak yinede bunu hızlı bir şekilde yaparak uzun süre hava temasına izin vermemek daha doğru olur herhalde. Kupajı nisan-mayıs ayında şişeleme esnasında önce az miktarlarda denedikten sonra yapmak uygun olacak. Aynı bağdan aldığım, üzümlerinide görünümde ayıramadığım cabernet ve merlot cinsi üzümlerin karakterleri gerçektende çok farklı oldu. Cabernet tanenli ve biraz daha sert olurken, Merlot
daha aromatik ,daha hafif ve tatlı oldu. Bu yüzden karışımlarının çok olumlu sonuçları olacağını sanıyorum. Birinci mesajda çıkmamamış fakat;
1-) yarı yarıya karışım
2-) 3/4 cabernet 1/4 merlot
3-) 3/4 merlot 1/4 cabernet

Üç farklı karışım yapmayı düşünüyorum. 1. dengeli bir şarap 2. biraz daha tanenli klasik bir şarap
3.biraz daha hafif, rahat içimli bir şarap olur diye düşünüyorum. Fakat dediğim gibi bunu mayıs ayında şişelemede deneyerek kesinleştireceğim.

İyi günler.

18-12-2009 15:30   [ Yok say ]   [ # 4 ]  
Yeni üye
Rank
Toplam Mesaj:  11
Katıldı  2009-09-28

tekrar merhaba,sarapla ugrasmak guzel bir sey ve yeniliklere her zaman acik.umarim istediginiz sonuc cikar.Afiyet olsun.
Size uzumlerinizle ilgili ekte bir dokuman gonderiyorum,faydali olur.
slm