Yeni başladım..
06-09-2010 10:33   [ Yok say ]  
Müdavim
RankRank
Toplam Mesaj:  38
Katıldı  2009-05-11

5/09/2010 tarihinde Tekirdağ‘dan 60 kg şiraz üzümü temin edildi.Sap ayırıcıdan geçirerek cibre oluşturuldu.Cibre 30 lt’lik iki plastik bidona konarak üzerleri temiz bir tülbent ile kapatıldı.Günde en az 3 kez karıştırılıyor..

Aylarca araştırdım,öğrendim ve nihayet üzümler olgunlaştı..Bu sene ilk defa kendi şarabımı yapıcam.Yapım sürecini ve sonuçları paylaşmak istiyorum.Lütfen değerli fikirlerinizi ve yorumlarınızı eksik etmeyiniz..

06-09-2010 13:16   [ Yok say ]   [ # 1 ]  
Yeni üye
Rank
Toplam Mesaj:  2
Katıldı  2009-03-06

Sanırım aynı yoldayız, bende shiraz üzümünden sizden 2 gün önce aldım. 100kglık fıçıda duruyo cibrem, 27gram şarap mayası kullandım.  Mayalamadan önceki ölçümümde hidrometre değeri 1080 (muhtemel 11.2 alkole tekabül ediyormuş) ph değeri 3.3 çıktı. Şuan karbondioksit çıkışı devam ediyor. Cibrenin ısısı 29 derece. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez karıştırıyorum.
Ben 2. kez kendi şarabımı yaptığım için SpartacuS arkadaşımın açtığı başlığı devam ettirmek ve deneyimlerimi paylaşmak istedim.

07-09-2010 22:02   [ Yok say ]   [ # 2 ]  
Yeni üye
Rank
Toplam Mesaj:  11
Katıldı  2009-11-15

dansitesi 1050 ye geldiği zaman şıranızı havalandırma yapın 5 10 dk 1010 a geldiği zaman 2. havalandırmayı yapın nasıl yapacağım derseniz bi kazanın içine tanzikli şekilde boşaltırak yapabilirsiniz.. rengi 5 veya 6 . günde istenilen kıvama gelir o zman cibresinden ayırın.. şırayı tortusundan ayırarak tekrar fıçınıza koyun ısı değeri 29 larda soğuk fermantasyona göre yüksek bir rakam eğerki üzümünüzden frenk üzümü aromasını almak istiyorsanız 13-15 derecelere getirirseniz çok güzel olur…dansite 995 lere düşünce şeker 2 grm falan kalır o andan sonra malolaktif fermantasyona başlayabilir en önemli kısmı çünkü uçar asit bir anda yükselebilir…. dediğim şekilde yaparsanız meyvemsi bir shiraz neden olmasın smile

13-09-2010 11:43   [ Yok say ]   [ # 3 ]  
Müdavim
RankRank
Katıldı  2009-05-11

11/09/2010 tarihinde zorlu bir uğraştan sonra cibre ile şıra biribirinden ayrıldı.Şıra 2 adet 19 lt’lik polikarbon damacanaya boyunlarına kadar dolduruldu.Kapaklarının ortasından delik açılarak; daha sonra silikon ile, kapakla birleştiği yerden silikonlanarak akvaryum hortumu geçirildi ancak hortum şıranın içine sokulmadı.Böylece kendi yöntemim ile hava kilidi yaptım.Akvaryum hortumunun diğer ucu yarısı su dolu 0,5 lt’lik pet şişenin içindeki suyun yaklaşık 1 cmlik içine sokuldu.Damacananın kapağı kapatılarak kapağın çevresi her ihtimale karşı koli bantı ile sarıldı.Hemen hava kabarcığı bekliyordum ancak hava kabarcığı çıkmadı.
Bu arada şıranın tadına baktım.Şıra da herhangi bir kötü koku veya tat yoktu.Şekersiz üzüm suyu tadı vardı.Ancak kokusu şarap kokusunu andırıyordu.Rengi açık bordo daha doğrusu ‘’şarabi’’ rengiydi.
12/09/2010 tarihinde yavaş yavaş hava kabarcığı çıkmaya başlamıştı.Hortumu hafif kıpırdatınca hava kabarcığı çıkıyordu.Ve damacanaların dibinde yaklaşık 3 parmak,açık renk tortu oluşmuştu.

20-09-2010 14:04   [ Yok say ]   [ # 4 ]  
Müdavim
RankRank
Katıldı  2009-05-11

9/09/2010 tarihinde 15 litrelik iki damacanadan birinde gaz çıkışı yoktu diğerinde devam ediyordu.Gaz çıkışı biten damacanada akvaryum hortumu ile aktarma yaptım ve dibindeki tortudan arındırdım.Her ihtimale göre tekrar hava kilidi takarak bekletiyorum.Diğer damacana da herhangi bir aktarma yapmadım.Bakalım iki damacana arasında fark olacak mı? Şırayı tattım.Henüz üzüm suyu(şekersiz) tadı olsa da şarap olma yolunda ilerliyor.Herhangi bir kötü koku ve tat duymadım.Sabırla beklemeye devam.
Henüz çok zaman olmasına rağmen mantar konusunda bir sorum var.İlk denenem olduğu için mantarlama
makinesi almadım.Hammaddeler.com sitesinde gördüğüm T-Top mantarları kullanarak elle kapatmayı düşünüyorum.Bu konuda bilgilerinize ihtiyacım var.Eğer bu mantarları kullanamazsam bir mantarlama makinesi aramaya başlayayım. Saygılar

02-10-2010 19:57   [ Yok say ]   [ # 5 ]  
Müdavim
RankRank
Katıldı  2007-11-06

Sevgili Şarap sever
60 Kılo üzümün neresini şişeliyeceksin onu güzel aktarma ve dinlendirdikten sonra içmeğe başlıyacaksın. Afiyet olsun

‹‹ Durulaştırma Hakkında      fıçı alımı ››