Allaha inanmak yada inanmamak |
|
|
|
|
Üstat
Toplam Mesaj: 5042
Katıldı 2008-10-12
|
En cok merak ettigim seylerden birisi karsimdaki insanlarin Allah inanciyla ilgili algiladiklari.Ben gercekten bu konuya kafayi fazlaca takmis biriyim.Ornegin Allaha inan bir insan gercekten bunu hissettigi icinmi inanir,tersi inanmayan insan gercekten bunu hissedemedigi icinmi inanmaz.Birde soyle bir sey var, insan manali ,anlamli bir varlikmidir,yoksa manasiz bir varlikmidir.Allaha inan icin manali,inanmayan icin manasizmi acaba.Insan kendini anlamli buluyorsa insana bu anlami veren nedir,bulmuyorsa bu anlamsizligi veren nedir.Bir ihtimal daha var insan kendine anlam verbilirmi,yani bir insan ben anlamliyim bu anlami kendime veren benim diyebilirmi,yada tersi hayir ben anlamsizim diye kendini anlamsiz bir varlik olarak gorebilirmi insan.Bu konuda ateist olanlarin veya Allaha inananlarin dusuncelerini gercekten merak ediyorum.
Ateist olan insanlar yuzdeyuz Allahi yok olarak goruyorlarsa,bunu gercekten boylemi hissediyorlar merak ediyorum.Yani Allahi bes duyu organi ile algilayamadiklari icinmi inanmiyorlar.Inanan insanlarda hisssetmemelerine ragmenmi inaniyorlar.Bu konulara ilgi duyan ateist yada inancli arkadaslarimizn yazilarini fikirlerini merak ediyorum.Karsilikli hissettiklerimizi samimi olarak paylasmak isteyen arkadaslarimizin yazilarini bekliyorum.Hoscakalin.
Gönderen: daghan
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
Aslına bakarsan insan bi dönem kafayı gerçekten takabiliyor bazı şeylere! Fakat zamanla ve yaşadıkça insan birşeyleri daha iyi algılamaya ve hissetmeye başlıyor diye düşünüyorum ben. İçinde çok fazla Allah’a karşı inanç besleyen bir insan önceleri bunu pek göstermesede, (veya kendi de farkına varmasa bile) ilerde çok daha iyi anlayabilir bence! İnsan bir anda herşeye anlam veremeyebilir, bir mana arayabilir, isyanlarda bulunabilir vs…fakat öyle şeyler oluyor ki hayatta acısıyla tatlısıyla, mucizeleriyle,vs…herşeyin bir anlamı olduğunu anlayabiliyor bir süre sonra! Hepimizin, ve her canlının bir anlamı var, yaratılan herbirşeyin bir sebebi var! Yaşıyorsak bir sebebi var, bize ihtiyacı olan insanlar var, ve bizim de öyle…
İnsan tabiki anlamlı bir varlıktır ve de üstün. Yüce Yaradan’ın yarattığı en üstün varlık! Kendini anlamsız gören insanlar var yaşadığımız alemde, inançsız, Allah’a inanmak için illede görmek gerektiğine inanan insanlar da var, bu yüzyıllardan beri vardı zaten! Ama böyle düşünmeyen insanlar da çok.
Ataist olanların hepsi Allah’a inanmıyor diye birşey de yok bence, onlar da inanıyor, fakat inandıkları şey bambaşka olmalı, ve hissettikleri de öyle!
Ama ben ataist değilim ve Yüce Yaradan’a karşı içimdeki aşk sonsuz. O’nu çok seviyorum. Bu onunla benim aramda bişey! İnanlar için böyle yani…
Ben hissediyorum, ve inanıyorum. Herkesin inancı kendisine, her koyun kendi bacağından asılır. Ben inançlarımızla ve yaptıklarımızla birgün ödüllendirileceğimize ve cezalandırılacağımıza da inanıyorum.
Gönderen:ozge candemir
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
Her insan Allaha hissedip algiladigi bicimdemi inanmali, yoksa Allah algiladigimizdan yada hissettigimizden farklimidir.Bir insanin hissediyorum deyip inanmasi yeterlimidir.Eger Allah varsa Onu herkes neden hissetmiyorda bazi insanlar hissediyor.Acaba diyorum, insanin hissetmesi yeterli degilde,bunun disinda onu gercek manada algilayabilmemeiz icin baska kaynaklarda olabilirmi.Sizce bu kayanaklar varsa nelerdir,siz bunlari esas aliyormusunuz.Eger yok diyorsaniz boyle kaynaklar ,ben sadece hissedip algiladigim bicimde Allaha inaniyorum diyorsaniz,ozaman insanlardan hesap sorulmasi yanlis olmazmi,bir manada hakli konumunda olur insan yani soyle dusunebilir,Allahi taniyabilmemiz icin herhangi bir kaynak olmadigi icin,sadece hissedip algiladigimiz bicimde Allaha inandik.Hissedip algilamadigimiz icin Allaha inanmiyoruz diyen ateistlerde hakli konumunda oluyorlar bu durumda.Sizce dedigim gibi acaba Allahi tanimak icin kaynaklar olmalimidir.Bunun icin bu konudaki fikirlerinizi yazarsaniz sevinirim.Hoscakalin.
Gönderen:daghan
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
Ataist degil, ateist.
Teo=(Yun) Tanri
Eger bir konuda konusuluyorsa, o konu üzerinde biraz olsun arastirma yapmak
gerekir. Ayrica bütün bu kavramlarin ve terimlerin türkcesi de var. Yabanci sözcükler kullanmak daha mi etkili oluyor.
Saygilarimla.
Gönderen:hasan
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
Sizin arastirmalariniz varsa bu konularda bizimle paylasirsaniz seviniriz.Tabi bilgi sahibi olmak nekadar yeterli oda ayri bir konu,o bilgiler sizin icin dogru anlam ifade etmiyorsa ,yani yasamda o bilgilere inanip kullanmiyorsaniz, sizin icin gereksiz birsey olmus oluyor.Bu cerceveden bakarak gercekten bilgilerinizi bizimle paylasirsaniz cok seviniriz.Hoscakalin.
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
bak kardesim yasi basin kac bilemem ama kurmaya calistigin kelime oyunlariyle kafa karistirmaktan baska hic bir ise yaramamaktasin ama bosuna cabalarin inancl1 olanlara sökmez ama sende yok bu inanc ne yazik kazan keske ama onu anlayacak kadar olabilecegini sanmiyorum hollanda da zaten nereye kadar ve kime kadar ulasabilirsinki sen gercekleri görebil özürlü olma sen istesende istemesende O inanc seni yakalar zaten Allah yardimcin olsun…....saygilarimla
Gönderen:yavuz akan
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
Benim amacim kafa karistirmak degil, dikkatle yazdigim yazilari okursaniz bunu rahatlikla anlayabilirsiniz.Bence sizde bu ozellikler olamadigi icin yani dar bir gorus acisina sahip oldugunuz icin beni inancsiz olarak nitelendirdiniz.Benim ogrenmek istedigim suydu inan insan Allahi sirf algilayip hissettigi icinmi inanmalidir, bu yeterlimidir.Eger yeterli degil diyorsaniz baska kaynaklar varmidir ,varsa bu kaynaklarari benimle paylasirmisiniz seklindeydi.Tersi inanmayanlar icinde hissedip algilayamadiklari icinmi inanamiyorlar,inanmayan insalar kendilerinin anlamli bir varlik olduklarina inaniyorlarmi.Tekrar her soyledigimi buraya yazmak istemiyorum.Eger sizin bu konularda bilginiz varsa paylasirsiniz.Eger yok diyorsaniz bu konuyla ilgilenmezsiniz.
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
yazım yanlışımdan ötürü üzgünüm, düzeltme yaptığınız için teşekkürler…
Gönderen:ozge candemir
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
Bak daghan..konu başlıgın..“Allah’a inanmak yada inanmamak”..eger bunu hamlet söyleseydi heralde şunuda eklerdi..“işte bütün mesele bu…“evet gerçektende işte bütün mesele bu…ben böyle forum lara yeni takılmaya başladım..daa önce okuyarak hayatı sorguluyordum şimdi tartışarak…yazdıkların çok açık..anlayabilene..ben bi kelime oyunu göremedim bazı arkadaşların yazdıgı gibi…yazdıklarını bende düşündüm…ama ben inanç konusunda şunu raatlıkla söyleyebilirimki..inanç sadece “akılla"olacak iş degil…yani 5+1 duyu organımızı kullanmamız gerekir..hatta büyük islam filozofu gazali de bu konuda şöyle der..“sadece akılla Allah’ı aramak…kabenin önünde kıbleyi aramaya benzer…“aslında açardım konuyu da…şimdilik bu kadar…görüşürüz…
Gönderen:blawknox
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
ben blawknow a katılıyorum insan sadece 5 duyu organıyla Allah ı bulamaz (akıl duyu organı değildir.) aklını kullanmalı fakat sade değil bir defa kalpte inanç taşımalı inancı olmayan en güzel mucizelerle karşılaşsa bile Allah a iman etmez onun varlıgını inkar eder ( Örn. Hz. Musanın asasıyla nehri ikiye ayırdıgında .. *90 Ve İsrailoğullarını denizden geçirdik. Firavun ve ordusu, azgınlık ve düşmanlıkla onları izlemekteydi. Nihayet, boğulma ümüğüne çökünce şöyle dedi: “İman ettim. İsrailoğullarının inanmış olduğu dışında ilah yok. Ben de O’na teslim olanlardanım.” *) işte iman etmeye başladı fakat geç kalmıstı. o Ateistler varya işte onların hiçbir farkı olmayacak. insan kalbini ve aklını birleştirmeden iman edemez bi ayette ..onların kalpleri mühürlüdür… der ne güzel özettir aslında ve insanda amaçsız bi varlık değildir bi düşün etrafındaki bütün herşeyi en ufak nesneden en büyüğüne amacı olmayan ne var bu amaç çizdisinde insanın neden yeri olmasın….
saygılarımla…
Gönderen:halil
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
Bilgilerimizi, bildiklerimizi paylastigimiz zaman sahip oldugumuz bilgilerimiz daha anlamli olur.Yoksa kullanilmayan bilginin kime ne faydasi olabilirki.Bildiklerimizi paylasalim ki bizimle beraber yok olup gitmesin.Burda yada baska bir yerde birbirimize anlamaya calisalim.Bir insanin dunyasina giremezsek,onun baktigi pencereden bakamazsak o insani anlayamayiz.Her insan birseyler elbette biliyordur ama herkesin bilgisi ancak kendi bildigi kadardir.Ben bu yoldan cikarak insanlarla iletisim kurmak,basklarinin hissetigi seyleri anlamak istiyorum.
Simdi konumuza gecelim.Pascalin dedigi gibimi acaba diye dusunuyorum.Pascal diyorki:kalbin, mantigin ve aklin bilmedigi nedenleri vardir.Yani akil ve mantikla aciklanamayan olaylar vardir.Yani aklin ve mantigin yetersiz kaldigi durumlar.Inanc da boyle bir seymi diye dusunuyorum.Kalp inanir,akil ve mantikda bunu anlayamaz.Kalbin inanmasi icin nedenleri vardir.Bir insan ben inaniyorum ama bes duyu organiyla hissedip algilayabildigim icin inaniyorummu demeli ,yoksa ben inaniyorum bu bir kalp isidir(pascalin dedigi gibi)akil ve mantikla bunun cevabini veremiyorum cunki akil ve mantik bunu anlayamiyor mu demeli.
Dusunceleriniz yazarsaniz sevinirim.Hoscakalin.
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
evet…gerçektende öyle..bişileri paylaşmadıktan sonra…gerçekten de hiç bir anlamı yokutur bildiklerimizin…ben de bilgilerimi paylaşmak için zaten bi site kuruyorum…neyse biz konumuza gelelim..senin dedigini sadece pascal diil..islam filozoflarından david hume a kadar bi çok düşünür..söylemiş...evet iman gönül işi aslında..şimdi diyeceksinki…aklımızın hiç bi misyonu yokmu..yada inanmayanlarda şu “gönül"den yokmu…evet herkes te var bu gönül ve bu imana vesile olacak akıl…(olmayanlar zaten sorumlu degiller)ne inaçlılar süper zeka..ne inançsızlar…ama ikisi arasında çok önemli bi fark var onların inançlı yada inançsız olarak ikiye ayrılmasına sebep olan….oda şu:İNANÇLILAR “AKIL"I İMAN İÇİN ARAÇ KABUL EDERKEN…İNANÇSIZLAR DİREK “AMAÇ“KABUL EDİYORLAR “AKIL"I..VEDE İNANÇLILARIN AKILI DİREK ORTADAN KALDIRDIKLARINI..DÜŞÜNMEDEN İMAN ETTİKLERİNİ...SORGULAMA YAPMADIKLARINI ve bunun gibi aslı astarı olmayan bi çok şey söylüyolar…herkes kendine iyi baksın…görüşürüz..
Gönderen:blawknox
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
...akil ve mantikla aciklanamayan olaylar vardir.Yani aklin ve mantigin yetersiz kaldigi durumlar.Inanc da boyle bir seymi diye dusunuyorum.
Yukarıdaki yaznda böyle diyorsun. bence dini konuları akılda açıklar mantıkta en basit örnegi vermek gerekirse evrenin ,dunyanın ve diğer gezegenlerin dizilişleri çizgilerinden şaşmamaları yeni doğan bir hayvanın yüzme bilmesi dünyanın her yerinde arı peteklerinin altıgen olması kuşların doğuşta bir terzi gibi nakışla yuvasını yapması sence bunlar mantıgın açıklayamayacagi şeylermi yada aklın zor görünüşlümü bence değil, hatta bunu anlamak için insanın aklını ve mantığını kullanması şart. bu yaratan Allah ın yarattığı herşeye verdiği yeteneklerden birkaçı. kalp akıl mantık bunların 3 ününde aynı anda algılamadığı şeyler diyorsun bence böyle birşey yok. mutlaka bunlardan biri algilar. var diyorsan söyle bende bileyim…
saygılarımla…
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
canım kardeşim benim şöyle bir düşün:sen dünyada gidip kendi isteğinle canın sıkıldı diye git bir adamı öldür,gidip sana zararı olmayan birinin malını parasını çal,vb.gibi bir çok kötü şeyler yap,bende yetimleri doyurayım,insanlara hep güzel konuşayım hayır konuşayım yani güzel şeyler temiz şeyler yapayım ve ikimizde birgün ölelim toprağa girelim.çürüyüp gidelim.sonra ebediyyen kendimizi bilmeyelim vucudunuzun her zerresi yok olsun bitelim.böyle bişe düşünebirmisin.sen bu dünyada kötü işler yap,bende güzel şeyler yapayım ve ikimizin sonuda aynı olsun yani yok olmak olsun,canım kardeşim,senin haksız yere öldürdüğün adamın haksız yere parasını çaldığın kimsenin hakkını kim vericek sana karmı kalacak yaptığın,ozaman herkez çalsın namusuna girsin milletin sonrada nasıl olsa bigünü öleceğiz ne yaparsak dünyada nekadar rahat yaşamaya zevk içinde yaşarsak o bize kalır diye düşün,buna mantık izin verirmi,akıllı bir insan bunu onaylayabilirmi,islam dinini bir incele,herhangi bir insan için hiç kötü birşey yapmasını emretmişmidir,içki içmeyin demişki:vucuduna kendine zarar,etrafına zarar,cebine zarar.birtane faydasını söyle.bunu allah emretmiştir işte sadece bizim için.bu dünya kimseye kalmaz canım kardeşim,hz.muhammet eğer peygamber olmasaydı haşa insanları görünen birşeye ilah ettirirdi ki bu ona daha yardımcı olurdu insanların inanmaları için,yahut insanlardan para isterdi kendi menfaati için,ama bi düşünsek islamiyetin bütün emirleri bütün hükümleri,insanın rahat olması huzurlu olması içindir,hiçkimse diyemezki bunu islam dini istiyor ama bana zarar veriyor bu iş ben bunu kabul edemem diye,huzurlu olmak istersen temiz yaşamak istersen en güzel şey islamdır.ateistlik kuruntudan başka birşey değildir.bir gemi düşün bir limandan diğer limana hiçbir sürücüsü olmadan kendi kendine gidiyor ve yükünü kendi dolduruyor geri dönüyor.bunu gemi hiçbir kullanıcısı olmadan yapabilirmi,akıla mantığa sığarmı,bunun için dünya da başıboş değildir dünyayıda yöneten bir yönetici vardır buda insanoğlunun aklına gelebilecek herşeyin sahibi olan allahtır,en güzel günler senin olsun kardeşim önünde belki uzun seneler var sen kurcala beynini doğruyu bulacağına eminim kal sağlıcakla!!
Gönderen:........
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
Eger dogru birtane ise neden bunu herkes algilayamiyor aklini ve mantigini kullanarak.Herkeste varsa bu ozellikler bazilari inanirken neden bazilari red ediyor veya herkes neden farkli farkli dinlere inaniyor ve inandigi dinin en dogru din oldugunu savunuyor.Benim sorunum burada basliyor.Mademki dogru bir tane.Benimde soyledigim gibi akil ve mantikla olsaydi inanc dunyada herkes dogru olan dini secerdi.Insanlar arasinda bolunmusluk olmazdi diye dusunuyorum.Insanin ruhu oldugu soylenir ama bunu akil ve mantikla kimse aciklayamaz ama ruh vardir.Yada Allahi akil ve mantikla kavrayamayiz ama Allah vardir ve kalp inanir buna.Bunun gibi ve benzeri ornekler cogaltilabilir.Sizlerinde soyledigi gibi akil ve mantigi gozle gordugumuz seyler icin kullaniyoruz yada bes duyu organimizi.Ornegin hz Isa bir insandir ve insanlar onu gozle gormuslerdir ama ona tanri demislerdir hiristiyanlar.Gozle gorulen bir varlik nasil tanri olabilir.Ben sahsen hiristiyanlari anlamkda zorluk cekiyorum.Gozle gorulen hersey sinirlidir,dolayisiyla bir sonu vardir.Benim icin hz Isa tanri olamaz.Akil ve mantigim bunu soyluyor burada.Bes duyu organimizi kullanarak akil ve mantigimzla bazi seyleri aciklayabiliyoruz.Allah inanci sadece kalple alakalidir diye dusunmeye devam ediyorum.Burada amacim bazi seyleri sizlerle paylasmak saygili bir bicimde ve sizlerinde dusuncelerinizi ogrenmek.Hepnize saygilar.
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
Allah’ı akıl ve mantıkla algılayamamak ahmakların işidir. O’nu akıllada mantıklada kavrayacağimiz bir çok örnek var yukarıda da belirttim bir kaçını. akıl ve mantık sadece gözün gördüğü kulagin duydugu şeylerde kullanılmaz ( ki zaten akılda mantıkta soyut kavramlardır bunları duyu organlarıyla algılayamazsın. bu durumda senın bunların varlığını inkar etmen gerekir. ) onlar hem soyut hem de somut kavramlar için vardır. Kur’an da bir ayette hz. İsa nın sorguya çekilmesini anlatır ( Allah öyle adil ki kendi elçisini dahi sorguya çekiyor.) diyorki sırf bu baba oğul meselesinden dolayı bu hıristiyanlık dininin yoldan çıktığının bir göstergelerindendr işte bunun gibi sebeplerden dolayı İslam dini yeryüzüne indirilmiştir. hz. İsa zaten tanrı değil sadece bir peygamberdir. Allah inancı dilde başlar akıl, mantık ve düşünceyle güçlenir. kalpte doruk noktaya ulaşır. kalp te sevginin ve inancın çok olması iman dir. Allah hepinize imanı naip etsin…
saygılarımla…
(seviyeli sohbete herzaman varım)
|
|
|
|
|