2 of 6
2
Allaha inanmak yada inanmamak
07-07-2005 21:19   [ Yok say ]   [ # 16 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Toplam Mesaj:  5044
Katıldı  2008-10-12

herkese slm…özellikle halil ve daghan kardeşe…daghan kardeşime bişi ler sölemek istiyorum…dogru bi taneyse yada “Hak"olan bi din varsa neden herkes o dogruyu bulmuyor veya herkes o “Hak"dine inanmıyor diye sormuşsun yanlış anlamadıysam…şöyle bi örnek veriim…yazılıda sorulan bi matematik sorusunun bile tek dogrusu vardır ama herkes o soruyu dogru cevaplayamayabilir..biri çok çalışmamıştır..biri dikkatsizdir…(belki basit bi örnek ama aklıma ilk bu geldi idare etcez artık..)
vs.inanç konusuda böyle…kimisi bu konuların sıkıcı oldugunu söyler ve hiç düşünmez bu konuları...kimisi bi takım şartlanmalar ve ön yargılar edinmiştir…kimisi bagnazdır..sadece yaşadıgı ülkede çevresindeki insanlardan gördüklerin den başkasının dogrulugunu düşünmez..vs.sebeplerle farklı farklı dinler edinmişlerdir…şimdi peki bu sebepler niye var diye sorarsan..bunun cevabıda “imtihan"prensibinde yatar…şöyle bi hayal gücümüzü kullanalım;Allah’göge “ben sizin Rabbinizim yalnızca bana ibadet edin"diye yazsa yıldızlarla…yada insanların ona direk iman etmesini saglayacak daha başka olagan üstü bişi yapsa “sebepsiz"bi şekilde…o zaman ona herkes iman ederdi ve bu da “imtihan prensibine"aykırı olurdu..zaten o prensibini de “O"koymuştur…yaptıgıyla çelişecek bişi yapmaktanda uzaktır “O”.herkes kendine çok iyi baksın…özellikle halil ve daghan kardeş;)

Gönderen:blawknox

08-07-2005 01:08   [ Yok say ]   [ # 17 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Ilk once burada Allah inancinin ne oldugunu kavramaya calisalim isterseniz.Ben akil ve mantigimla kavrayamadigim seyleri inkar ettigimi soylemedim.Dikkatle yazdigim yazilari okuyunuz.Inanan insan kendinin bir ruhu oldugunu soyler.Ama bunu akil ve mantikla aciklayamaz.Bes duyu organiyla algilayamaz.Aksini iddia edenide daha ben gormedim.Ispatida su ayettir.“EY MUHAMMED! SANA RUHUN NE OLDUGUNU SORUYORLAR,DE KI RUH RABBIMIN EMRINDEN IBARETTIR”.”(ISRA SURESI,AYET:85)Bu daireden ciklilmaya izin verilmemistir.Bu ayettede bildirildigi uzere ruhu insan akil ve mantigiyla kavrayamaz.Durum boyle olunca bu su anlama gelmesin ben ruhu filan inkar etmiyorum ve inaniyorum.Biraz farkli dusunuyor olabilirim sizlerden
onemli olan biribirimizin gorus acisini kavramaya calismak.Herseye neden sorusunu sormuyorum.Bazi seylerin nedeni olmaz sizlerinde dedigi gibi.Inaniyoruz gozumuzle gormesekde,belkide Allahin insana verdigi bir ozeliktir bu.Insanin bedeni olmasaydi belkide hic bir seyden soz edilmezdi.Benim bir bedenim olduguna gore ben varim.Dolayisiyla benim duyularimda var.Akil ve mantigimi kullanarak duyularimla ancak Allahin bana kavrattirabilecegi kadar kavrarim bazi seyleri.Kavrayanadigim seyler isede benim kalbimle alakalidir.Onlari inkar edecegim anlamina gelmez bu.
Sizlerle sohbet ederek guzel yerlere varacagimiza inaniyorum.Burda inancli yada inancsiz herkes sohbet edebilir birbirimize saygi gosteririsek daha iyi olur.Bugun kurandan bir ayet verdim.Aslinda Kuran uzerindede konusacak cok sey var.Bunu ilerleyen gunlerde yapariz.Saygilar.Hoscakalin.

Gönderen:daghan

08-07-2005 23:02   [ Yok say ]   [ # 18 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

daghan kadeşime öncelikle şunu söylüyorum…ruhun varlıgı inanma diil bilmekle ilgilidir çünkü ruhun varlıgı akıl ve mantıkla çok raat kavranır..ve sadece inançlılar diil ateistlerde bunu kabul ederler..ama onlar farklı olarak ruhun sonsuz olmadıgını bedensel işlevlerimizin durmasıyla onunda ortadan kalkacagına inanırlar…ruhun var olması gerektigiyle ilgili delilleri istersen senin adresine yollarım..uzun olur burda…tabi istersen burayada yazarım..ayrıca açıklanması gereken çok önemli bi konu daa var..o da örnek verdigin ayeti nasıl anlamamız gerektigiyle ilgili..bak ben sana Kuran dan başka bi konuyla ilgili örnek vererek senin verdigin ayeti nasıl anlamamız gerektiini açıkliim..konumuz kıyamet saati olsun..peygamberimize “kıyamet ne zaman kopacak"diye soruyorlarmış..Peygamberimiz (sav)‘e bu soruya “Onun ilmi yalnızca Rabbimin katındadır.” (Araf Suresi, 187) şeklinde cevap vermesini Allah emretmiş, böylece kıyametin zamanını sadece Kendisinin bildiğini ifade etmiştir. Bu ayetten, kıyametin ne zaman gerçekleşeceğinin bilgisinin insanlardan saklandığı anlaşılmaktadır.

Kuşkusuz sonsuz ilim sahibi olan Rabbimizin kıyamet saatini gizli tutmasının hikmetleri vardır. Örneğin böylece her yüzyılda yaşayan insanların “kıyamet-saatinden içleri titremekte olanlar” (Enbiya Suresi, 49) gibi hareket etmeleri istenmektedir. Yine insanların, kıyamet gününün azabı ve dehşeti apansız gelmeden önce, Allah’ın azametini ve sınırsız kudretini düşünmeleri ve O’nun dışında sığınılacak bir yer olmadığını anlamaları istenmektedir. Eğer kainatın ölüm vakti tam olarak bilinseydi, bu dönemden önce yaşayanlar kıyameti derin bir şekilde düşünme gereği hissetmeyebilecekler, ayetlerde tasvir edilen kıyamet olaylarına duyarsız yaklasabileceklerdi.
.  İŞTE BUNUN GİBİ RUH KONUSUNDA VERDİGİN AYETİ DE YANLIŞ ANLAMAMALIYIZ BELKİ ODA YUKARDAKİNE BENZER BAŞKA SEBEPLERLE İNMİŞTİR VE tabiiki RUH KONUSUNA AKIL VE MANTIKLA YAKLAŞMALIYIZ HER HANGİ Bİ KISITLAMA VARMIŞ GİBİ ONU DÜŞÜNMEMEZLİK ETMEMELİYİZ.HEM ÖYLE OLSA İSLAM ALİMLERİ DE BU KONUDA YORUMLAR YAPMAZLARDI..herkes kendine iyi baksın…

09-07-2005 17:10   [ Yok say ]   [ # 19 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Ruhun varligi inanmakla ilgili degil bilmekle ilgili diyorsun blawknoks.O halde bildigin bir seyi aciklayabilirsinde cunki birseyi bilmek onu aciklayabileceginin kanitidir.Ruhun sekli nedir,agirligi nedir,hacmi nasildir daha dogrusu ruh olculebilen bir varlikmidir.Bunlarin cevabini verebiliyormusun.Kesinlikle veremeyiz.Inan insan ruhun varligini kabul etmek zorundadir.Onu tarif edemesede,algilayamasada.Benim ruhun varligiyla ilgili bir sorunum yok.Ben musluman bir insanim ve inancli biriyim.Sizinde soylediginiz gibi burasi imtihan dunyasi,ben bu dunyada varsam, yasiyorsam bunlar kendiliginden olusmamistir.Ben anlamli bir varligim bu anlami bana veren ALLAH tir.Cunki sinirsiz olan odur,Sinirli olan ise butun canli ve cansiz varliklardir.Allah bize referans olur herzaman biz Allah a degil. Cunki sinirsiz olan o dur.Benim bilmedigim cok sey var bunu adim gibi biliyorum.Belki konusmalarimin cogunda hatada yapiyorum.Bunlari kabul edecek bir insanim.Ogrenecek cok sey oldugunu biliyorum. Allah omur verdigi surece ogrenmeye devam edecegim.Kabul edersinizki inasanlar dogrulariyla ve yanlislariyla vardirlar.Allah bizi dogru yola ulastirsin ve o yolda sabit kilsin.Hep dogrudan yana oldum hayatim boyunca,yaptigim yanlislara ragmen.Ilk baslardada soyledigim gibi bir insanin Allah inanciyla neler hissetigini merak ederim dedim belkide hata yapiyorum,hani derler ya herkesin inanci kendini baglar diye belkide bunu soyleyenler haklidir.Ama bir dine inan insanlarin ortak dogrulari vardir.Allah insani yaratirken ona akil verirken kilavuz olarakda Kurani gondermistir elcisiyle.Dogru birdir ikitane olamaz.Insanlara soyletmeye calistigim buydu benim ,yani insanlar Allahi hissedip algiladiklari bicimde INANMAMALILAR.Allahi ve onun kitabini bize tanitan HZ MUHAMMED SAV efendimize tabi olarak Allah a ve onun kitabina inamalilar.Allah inancinin herkeste farkli farkli olmasi benim garibime gider.Sabahtan aksama kadar yanlis seyler yapan bir insana bakiyorsunuz,adam kendinde Allah inancinin guclu oldugunu savunuyor.Boyle bir seyi kabul etmek mumkun degildir.HZ MUHAMMED in yolunda olmayan KURAN i esas almayan bir insan yanlis bir ALLAH a inanmaktadir benim icin,yani o insanin algilayip hissetigi Allah tan farkli dir ALLAH.Insanlarin sadece Allaha inaniyorum demeleri yeterli degildir.Onun kitabina ve peygamberinede inanmak zorundalar.Ben boyle hissediyorum diyemez hic bir insan.Boyle diyen bir inasanla ateist olan birinsan arasinda bence hic bir fark yoktur.Herkes kendi kafasina gore bir Allah inanci belirleyemez.Hz muhammed in sav anlattigi Allaha ve onun kitabina inanacagiz.Dogru olan budur.Bunu disindaki hersey insanin kendini kandirmasidir.Hepinize saygilar hoscakalin.

09-07-2005 17:27   [ Yok say ]   [ # 20 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

yazdıklarına katılıyorum Allah inancıyla ilgili olanlara bende müslümanım çok şükür…onun dışında tabiki insan hata yapar…yanlışlarıyla ve dogrularıyla insan insandır…ruh konusunda hala inanma diil bilme meselesi oldugu kanaatindeyim…bak çok sık verilen bi örnek veriim…odada tek başına oturuosun…kapı tak tak etti…sen dersinki evet kapıyı biri çaldı...ama onu göremedigin için erkekmi kızmı sarışınmı bilemezsin…fakat kapının ardında kapıyı iki kere aynı ritimde çalabilen biri oldugunu BİLİRSİN yani bunu inanma konusu yapmazsın..aynı şekilde ruhun da varlıgına icmal bir sürü delil vardır ve onun var oldugunu söyleyebilmem için onun varlıgının mahiyetini bilmem gerekmez diye düşünüyorum..sadece var oldugunu delillere bakarak BİLİRİM….bilmeme anlatabildimmi..ben böyle düşünüyorum sen farklı...ama sonuçta ikimizde aynı kapıya çıkabiliyorsak ne alaaa…herkes kendine iyi baksın…

12-07-2005 09:45   [ Yok say ]   [ # 21 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

arkadaslar oncelikle ben bu siteyi birkac gun once tesadufi olarak buldum ve bir sarap sever olarak cok hosuma gitti hepinizi bu siteye olan katkilarinizdan dolayi tebrik ediyorum…

Tartisilan konuya gelince, bana oyle geliyorki bu konunun ozu biraz kaymis, tartisilmasi gereken, ruhun veya Allah’in aklilla veya duyu organlari ile aciklanmasi olmamalidir bence… cunku zaten boyle bir seyin imkani bence yoktur, neticede hic kimse sevgiyi de ispatlayamaz hatta kelimelerle ifade dahi edemez ama herkes bilirki sevgi vardir…bana gore asil tartisilmasi gereken mesele insanlar arasindaki farkli din anlayislari, bu dinlerin zaman icinde yozlasmasi ve kader anlayisidir… din icerisinde asil aciklanamayan seyler bu kavramlardir ve bu kavramlardir kafa karistiran, ozellikle de kader anlayisi ve bunu Hayyam’in bir cok Rubaisinde de gormekteyiz…kader konusunda da aciklanmasi gereken ilk nokta bana gore, kaderin Allah tarafindan belirlenmis ya da baska bir ifade ile onceden yazilmis oldugumudur yoksa sadece Allah’in herseyi bilme yuceliginden mi kaynaklaniyor oldugudur…eger birincisine inaniyorsaniz o zaman isiniz biraz daha zor aciklama konusunda…cunku Hayyam’in da dedigi gibi degistirmek bize mi kalmis…ama yok ikincisi diyorsaniz o zaman biraz daha kolay, o zaman meseleyi insanin yaptiklari insanin kendi tercihidir, Allah da yuceliginden dolayi sadece tercihin ne oldugunu bilmektedir der ve hareketlerimiz icin o hareketleri bileni suclamanin bir mantigi yoktur dersiniz ve cikarsiniz isin icinden…bir baska ifade ile bir ucurumun kenarinda durup zipladiginiz zaman ne olacagini arkadasiniza sorarsaniz arkadasiniz cevabi kesin olarak bilmektedir ama siz kalkipta bunu bildigi icin olumunuzden arkadasinizi sorumlu tutamazsiniz…

Dinlerin farkliligi konusu ise yine ilginc bir konudur…Her din mensubu kendi dininin daha yuce olduguna inanir ki ben bu noktada dinini degistirenlere cok buyuk bir saygi ile bakmaktayim cunku gercekten zor isdir..her dindar kisi bir tek sey icin ugrasmaktadir o da Allah’a ulasabilmek ve bu hayattan adam gibi ayrilabilmek…bunun yontemleri oldukca farklidir, kimi musluman olur bes vakit namazla yapmaya calisir kimi pazar ayinlerine katilir kimi de kendini inzivaya ceker vb..ama amac aynidir fakat nedense insanlar bu amac uzerine tartismak yerine din ustunlugunu tartismayi tercih eder…aslinda bunun da sebebi yine Allah’in cesitli dinler gondermis olmasidir…bu cesitliligin ister bozulmadan dolayi zorunlu oldugunu soyleyin ister hafif degisikliklerin insani cezb etmesidir deyin, netice de bu vardir…Ama yapilan yanlis ise insanlarin baska dine mensup olanlarin gercek Allah sevgisi tasiyamayacagini veya iyi insan olamayacagini ve cennete gidemeyecegini dusunmesidir ve bu da sonu gelmez din kavgalarini dogurmustur…ve ne acidir ki bu kavga da bir cok akli selim insani dinlerden uzaklastirmistir…

Son olarak yozlasma, maalesef bu engellenemeyecek bir seydir ve eninde sonunda son din olan Islamiyet de bozulacaktir ve bunun gostergeleri de yillardan beri mevcuttur, siz kalkip Kur’an’in bozulmadigini iddia edebilirsiniz ama uygulamanin bozulmadigini hic kimse edemez…kaldi ki bozulmayacaksa neden kiyamet vardir…

kisa kisa goruslerimi sizinle paylasmak istedim ve sunu da belirtmeliyim ki benim hakkimda biraz daha iyi fikre sahip olasiniz; benim de dinler hakkinda ozellikle de elbetteki icinde bulundugum Islamiyete karsi ciddi suphelerim bulunmaktadir bunlari da yeri gelirse ayrica tartisiriz..

Sevgiler
TheTurk

Gönderen:TheTurk

12-07-2005 23:15   [ Yok say ]   [ # 22 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

yazını zevkle okudum…tarafsız bi şekilde sunup sonra yorumunu yapmışsın…ama bitakım yanılgılar edinerek…öncelikle her dinini degiştiren kişinin dogru yoldan Alllah a ulaşmak için degiştirdigini bilemezsin…siyasi olabilir ideolojik olabilir..hatta din degiştirmenin ideolojik arka planı konulu bir çok makale kitap yayımlandı okuyabilirsin daa geniş ve bilgiler edinebilirsin..bu ayrı bi konu…gelelim diger yanılgına…islamiyetin de bozulma sinyalleri verdiini sölemişsin..birincisi islam Kuran a dayalıdır…ve Kuran bozulmadan oda bozulmaz..Kuranda “senin de ifade ettigin gibi"bozulmamıştır..bozulmayacak da…(aksini iddia eden varsa hodri meydan bozsun bakalım…)her kim Kuran ı degiştirirse bende dinimi degiştiririm..ben Allah ın kitabına işte bu denli güvenrim…degişmeyecek..bak istersen sana prof.dr.Suat Yıldırım’ın Kur’an ın mucizevi korunması adlı kitabını tavsiye ederim..yine ordan daa geniş ve saglam bilgiler edinebilirsin..yani ben sana KURAN ın bozulmadıgını iddia degil ispat bile ederim..ve son olarak da şu yanılgına deginelim..“yıllardan beri uygulamanın bozuldugunu kimse inkar edemez"demişsin…öncelikle şunu belirtmem gerekirki insanların uygulamıor olması veya yanlış uyguluyor olması hiç bir şekilde o dinin degiştiiine dair işaret olarak kabul edilemez…evet uygulama bozulmuş olabilir Allah ın dini günlük hayatta gereken konumda olmayabilir..ama kesinlikle bozulduunu bize göstermez bu..hatta tam tersi dogrulunu teyit eder….nasılmı..tabiki peygamberimizin kıyamet alametleri hakkında söledii hadislerin bir bir gerçekleşiyor olmasıyla…“O” 14 asır evvel sahabelerle yaptıgı sohbetlerde insanların bir gün islamı uygulama konusunda çok yanlışlar yapacagını ve yetersiz kalacagını hatta o zamanların da kıyamet alametleri olduunu sölediinde sahabeler öyle bi dönemi hayal bile edmiyolardı..ama bak ALLAH ın peygamberi bir kez daa dogrulandı..senin de dediin gibi uygulama da yetersizlikler ve yanlışlıklar baş göstermekde..ve işin en çoık düşünülmesi gereken yönü ise bilm admalarının sürekli bi sondan bahsediyor olması..küresel ısınma olsun “büyük donuş“olsun"büyük kapanış“olsun hep evrenin dünyanın sonunun yaklaştııını söyler oldular…hatta o materyalist felsefeyi tamamen iptal eden(yani maddenin ezeli olmadıı gibi ebedi de olmadıgını bilmsel olarak ispet eden “büyük patlama"bile bu yüzyılda bulundu…sence bu insan bu bilgileri nerden edinmiş de böyle bi zamandan bahsedecek cesarete sahip…yani o zamanlar böyle bi teori yoktu elbette…yani madde ezeli de olabilirdi..o zaman islam diye bişi kalmazdı..ama ne “tesadüftürki bilim teyit ediyor..ve materyalizm ortadan kalkıyor…yanlız teoride ortadan kalkıor ideolojideki yerini hala koruyor orası ayrı bikonu…her türlü  tartışalım…şüphelerinide…herkes kendine iyi baksın…

13-07-2005 16:22   [ Yok say ]   [ # 23 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

selamlar…
theturk arakadışım keşke adını yazsaydın aslında blawknox sende adını yazsan daha iyi olurdu en azından brbirimizin adını bilirdik sohbetimize katılıp görüşlerini bildirdiğin için teşekkür ederim bende düşüncelerine karşılıkvermek ve kendi düşüncelerimi ortaya koymaya çalışacağım.
öncelikle
Dinler arasındaki farklılıkları yozlaşmayı  ve kaderi tartışmak istiyorsun ama bence aramızda farklı dine mensup izsanlar olmazsa böyle bir tartışmayı yapamayız hepimizin görüşü yaklaşık olarak aynı olacağından diğer dinlere haksızlık etmemize kendimizden başka kimse engel olamayacak. sadece bilgi alışverişinde bulunu biliriz.

Bence her dinde ortak amaç Allah değil gerçi bu ‘’ Din ‘’ kelimesinden ne anladığımıza göre değişiklik göstere bilir (mesela bence satanistlik bir dindir. onlar Allah tan ziyade şeytanın peşindeler.)haa yok ben semavi dinleri kast ediyorum dersen dunyanın yarısına yakını bizim tartışmalarımızdan uzak kalırlar. (yezidiler, hindular, budistler… vs)

ben kader konusunun gerçekten ince fakat görmesini bilen içinde çok basit olduğunu düşünüyorum kısa bi şekilde değinmek ve basite indirgemek gerekirse kader insanın hayatında gerçekleşen fakat kendisinin buna müdahale etmesinin imkansız olduğu olaylardır. bait örnekler vermek gerekirse Hangi anadan - babadan dünyaya geldiğimiz ölecegimiz gün saat hatta an yolda yürürken bir delinin kafamıza attığı taş... kaderdir.  fakat benim bugün çarşıya gitmem bu yazıyı yazmam ölüm şeklimi belirlemem (kendimi öldürmem falan.. ( bu ölüm saatini değil şeklini belirlemektir.)) kiminle evleneceğim neyse uzatmaya gerek yok bunları ben belirlerim işte bunlarda kaderdir.Kur’an da da sözü edilen Özgür irade burada gizlidir.
İnsamlar kendinin mensup olduğu dinin yüceliğini savunur diyorsun. doğru… hemde çok doğru ben bjk liyim bjk ligi 1. sırada da bitirse 5. sırada da bitirse ne bjk den vaz geçerim ne bir başkasının yanında onu karalarım. ancak bir başka bjk liyle sohbet ederken karalayabilirim tıpkı din değiştirenlerin yaptığı gibi…  bide din hayatın her noktasında aktif role sahip olduğu içindirki vaz alışıldıktan sonra vazgeçilmesi çok güç bir hal alır.

bütün dinlerin ortak amacı Allah a ulaşmak değil bunu semavi dinler üstlenmiş durumda bi defa bi yezidiyi bu guruba koyamazsın. Üstelik Allah a ulaşmaya çalışırkenki araçlarımız çok önemlidir O tek tir tekliği bir olmasından gelir ( neyse bu farklı konu ) O nun merciinde başka yoktur ama hıristiyanlar hz.İsa yı nerdeyse Allah la bir tutuyorlar hatta günümüzde papalara papazlara sadece onun sahip olabileceği yetkiler yüklüyorlar.bu da aklen tutarsız

Allah farklı dinler göndermiş,  oda doğru ama her seferinde beklenen bir peygamber ve din vardı taki İslam ve Hz. Muhammed e kadar o son peygamber ve son dinin yayıcısı bize onlara inanin onları ayırt etmeyin dedi. yani biz islam alemi olarak bizden önceki bütün peygamberlere ve onların dinine (bozulmamış hallerine) inanan bir kitleyiz ama onlar islama inanmazlar peygamberimizi peygamberden saymazlar işte bu sebepten islam diğer dinlerden üstündür.
bence kıyamet dediğimiz o gün yavaş yavaş insan eliyle gelecek doğanın bozulması dengelerin alt-üst olması falan böylellikle kalpleri mühürlü olanlar hiç birşey anlamadan o din günü gelmiş olacak. ve kimse Allah a bu sebepten ötürü suç yükleyemeyecek tıpkı Azrail e kimsenin kızmaması gibi canlar alınır fakat mutlaka sebebi var görünür trafik kazası, damdan düşme , bıcaklanma vs vs vs.. Azrail canı alır yinede kızmayız ona…

şüphelerinden haberdar olmak isterim onlarıda konuşalım belki benide şüphelendirirsin yada bir birimzi tatmin edice bilgiler sunarız…

saygılarımla…

Gönderen:halil

14-07-2005 04:03   [ Yok say ]   [ # 24 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Bir kac sey soylemek istiyorum.Allah farkli dinler gondermemistir hic bir zaman.Butun peygamberlerine Islami teblig etmistir.Kitap gonderderdigi dort peygamberede Islami dinini gondermistir.Sadece dort kitabin ismi farklidir ama icerik olarak Islami anlatmaktadir bu dort kitap.Allah herseyi onceden dusunup tasarlamistir.Allah yani ben vazgectim birde su dini gondereyim dememistir.Boyle bir seyin olma ihtimali yoktur bunu hic birzaman unutmayalim.Bunu rahatlikla insanlar anlayabilir.
ALLAH KATINDA (GERCEK) DIN ISLAMDIR.(Al-i Imran 19)
KIM ISLAMDAN BASKA,BIR DIN ARARSA,BILSINKI O DIN ONDAN KABUL EDILMEYECEK,VE O AHIRETTE KAYBEDENLERDEN OLACAKTIR.(Al-i Imran 85)
Bu ayetler hz Ademden beri peygamberlerin Allah tan getirdigi butun bozulmamis dinlerin ISLAM OLDUGUNUN KANITIDIR.
HERKESE SAYGILAR.

14-07-2005 11:59   [ Yok say ]   [ # 25 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Seviyeli cevaplariniz tesekkurler hepinize, ha bu arada ismimi sormus halil arkadas, ismim Ercan….

Sevgili blawknox, yorumlarin icin saolasin fikirlerimi yeniden dusunmeme neden oldugunu itiraf etmeliyim…Bozulma konusunu ise biraz yanlis anlamissin ben kesinlikle Islamiyetin bozuldugunu soylemek istemedim netice de kaynagi olan Kuran hala sapasaglam ayaktadir ben sadece uygulamanin bozuklugundan bahsettim ve kabul etmeliyiz ki uygulama bozuklugu diger dinlerde oz bozukluguna da sebep olmustur, belki bu, Allah tarafindan bizzat korunan Islamiyet icin gerceklesmeyecektir, neticede Allah’da Kitabinin bozulmasina izin vermeyecegini belirtmistir, ama uygulama bozuklugu maalesef Islamiyetein sayginligini insanlarin gozunde zedeleyecektir ve bu zedelenme hat safhaya erisince Allah da kiyamet gununu verecektir…Bu noktada bazilarinin soyledigi ” yeryuzunde musluman kalmayana kadar kiyamet kopmaz” sacmaligini da curutmus oluyoruz sanirim, kaldi ki Kiyamet gunu taariflerinde, inananlarin hic bir zarar gormeyecegi acik bir dille ifade edilmektedir…yani ben kesinlikle Islamiyet bozuluyor demiyorum ama uygulama coktan bozulmustur…
Din degisimi konusunda ise altinda kotu maksat yatan degisimleri soylemim icine katmamistim ama belirtmedigim icin kusuruma bakmayin, ben tamami ile siradan insanlardan bahsetmek istemistim, sizin de belirttiginiz gibi takim veya din degistirmek siradan insanlar icin imkansiza yakindir bunun icin degistirene saygi ile bakarim…
Allah’a ulasma konusu ise yine semavi dinler icindi, diger inanislar baska baslik altinda tartisilabilir belki…

sevgili Daghan, Allah’in her zaman Islamiyeti gonderdigini soylemissin, ilk bakista gayet masum bir niyetle soylenegelen bir seydir bu, sadece Islamiyetin ehemmiyetini oneme cikarmak amaclidir, bana gore dinler oz emirler itibari ile yani iyi insan olmaya dayli emirler itibari ile ayni olabilir ama genel anlami ile cok farklidirlar…Oncelikle yontem farkliligi vardir, ornegin Hristiyanlik indigi donemde Allah Hz Isa’nin yanindaki havarilere degisik diller konusabilme yetenegi vermistir veya Isa’ya hastalari iyilestirme mucizesi vermistir yani Allah Hristiyanligi zamanin sartlarina gore sekillendirerek gondermistir, o zamanlar insanlar buyuculuge ve mucizelere cabuk inanmaktaydilar ve Allah’da insanlarin bu egilimlerini, gonderdigi dinin daha kolay anlasilmasini saglamak icin kullanmistir..(bu noktada sunu da soylemeliyim Allah plan yapmaz sadece ol der ve olur ama bir konu anlatirken bazi kelime ve soylemleri kullanma zorunlulugundan dolayi sanki planlama yapiyormus gibi bir sey dedidigim zannedilmesin lutfen) Ayni mucizeler Islamiyet haric hemen hemen her dinde kullanilmistir, Islamiyeti gonderirken ise Allah o donemki insanlarin siire olan duskunlugunu kullanmistir ve Kurani siirsel bir dille indirmistir ve okunurken de hepimizin bildigi uzere o ritim ile okunmasi sarttir ve kulaga da gercekten hos gelmektedir, kaldi ki kelimeler dahi gayet ozenle secilmis ve insanlara yorum yapma araliklari dahi birakmistir tipki siirlede oldugu gibi…Yine su da unutulmamalidir ki Allah’in en guzel dinini Hz Muhammed icin ayirdigi da bir baska soylemdir ama bu Kuran’da geciyor mu onu bilmiyorum maalesef…ve oz itibari ile zaten eger hepsi Islamiyet olsaydi neden diger kitaplari Kuran gibi kendi korumasi altina almadigi da sorulacak bir baska guclu sorudur…ve diger dinlerdeki bozulmalar zaman icerisinde degil tam tersine cok da cabuk olmustur, hristiyanligin da Museviligin de tek bir topluma geldigini unutmayalim lutfen ve Hz Isa’nin cok kisa bir sure peygamberlik evresi gecirdigi de bir gercektir hatta oyle ki kendileri Kilise kurun gibi bir emir dahi vermemistir ve bircok din uzmanina gore boyle bir emir gercek incilde de bulunmamaktadir yani bugun icinde tapindiklari Kiliseler Allah’in veya Hz. Isa’nin emri degildir ve ne kadar hizli bozulduklarinin da bir numarali gostergesidir…“KIM ISLAMDAN BASKA,BIR DIN ARARSA,BILSINKI O DIN ONDAN KABUL EDILMEYECEK,VE O AHIRETTE KAYBEDENLERDEN OLACAKTIR.(Al-i Imran 85) ”  gelelim bu ayete. bu ayette gayet yoruma acik bir ayettir, oncelikle su unutulmamalidir ki Baska dinlere mensup insanlar arasinda da hayatini gayet iyi yasamis hic bir zaman kotuluk yapmamis hatta kendini tamami ile iyilige adamis ve belki de insanlik icin unutulamayacak isler yapmis insanlar vardir ama daha once de belirttigim gibi din degistirmenin zorlugundan dolayi dinini degistiremeden vefat etmis olabilirler ve bu noktada bu insanlarin sirf Islamiyeti secmeden olmus olmalarindan dolayi suclanmalari benim aklima yatmiyor ve zannetmiyorum ki bu ayetin altinda yatan gizli anlamda bu olsun zaten, netice de Islamiyetten once yasamis ve bozulmus dinlerden baska hic bir sey gormemis olanlarin sucu ne? Sunu unutmayalim ki biz son dini gordugumuz icin karsilastirma yapma sansina sahibiz ve dogruyu bulmak gunumuz insani icin bu acidan oldukca kolay ama ayni seyi 611 yilindan once yasayanlar icin soylemek cok zor..ve kaldi ki Peygamber efendimizin Amcasi dahi bu dogruyu tam olarak idrak edecek kadar yasama sansi bulamamistir ama kendileri Hz. Muhammedin hayatini guclu karakterini kullanarak defalaraca korumus ve dolayisi ile Islamiyetin yayilmasinda benim gozumde Peygamberden sonra gelen kisi olmustur…

Suphelerime gelince bunu da bir dahaki yazima birakiyorum….Insallah seviyeli ve anlayisli cevaplar alirim….

Sevgiler
TheTurk

14-07-2005 14:40   [ Yok say ]   [ # 26 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

selamlar….

Öncelikle daghan a cevap vermek isterim bence Allah farklı dinler göndermiştir fakat amaç aynıdır köken aynıdır. ve bunlarda o döneme baktığımızda insanların sapıtmalarının hat safaya vardığı andır ve sona geldiğimizde insanlara verilecek çok sayıda YAŞANMIŞ olay vardır (yoksa haşa Allah örnek vermekten aciz değildir.) ve bu insanlar üzerinde daha çok etki yapıyor.

ercan kardeş
ben kıyamet hakkında düşüncelerimi yukarıdaki yazıda belirttim fakat zaman ve olay söylemene katılmıyorum islamiyet saygınlığını yitirince kıyamet kopma fikrini nerden edindin onuda bilemem ve yanlış olduğunu düşünüyorum. yeryüzünde müslüman kalmaması konusu zaten ortada olan bir konudur müslümanlar varken kıyamet kopacaktır mesela o dönemde muhakkak ki çocuklar ve özellikle bebekler olacak. bebekler doğustan müslümandır.
Allah ın kur’an ı koruma altına alma olayına bakacak olursak kur’an gerçekten koruma altındadır bunu en basit olarak ilk toplanıp kitap haline getirildigi halinin hala var olmasında görebiliriz

ayete yaptığın açıklamaya çok şaşırdım o ayet zaten İslam yeryüzüne zuhur ettikten sonrakiler içindir. İslamiyetten öncekiler Kur’an dan ziyade kendi dönemlerinde var olandan mesul tutulacaklar. Üstelik kur’ani dilde islamiyet bugunkü biz türklerin kullandiği islamiyet olmaya bilir (bildiğim kadarıyla din : inanca göre şekillenmiş yaşayış biçimidir.) yani kur’an a baktığımız zaman bir ayette dinlerin en hayırlısı İbrahim’in dinidir denir. bunu göz ardı etmemek lazım. netice itibariyle islam islamiyet müslüman mümin bunlar hep farklı manaları temsil ediyor diyebiliriz
Üstelik peygamberimiz küçükken hatta dünyada yokken bile yeryüzünde ve o bölgede Allah inancını doğru bişekilde yürüten çok insan vardı bunların İslamiyeti kabullenmeleri ne çok zaman almıştır ne de zor olmuştur…

NEDEN başlıklı konuma cevap bekliyorum herhalde kimsenin ilgisini çekmedi galiba

saygılarımla…

Gönderen:halil

14-07-2005 18:08   [ Yok say ]   [ # 27 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

herkese slm…ben hemen konuya giriim hiç uzatmadan…bende bugüne kadar inen semavi dinlerin aslında islam olduu fikrini taşıorum..yani daghan kardeşime katılıorum..bi örnek veriim…nasılki okulda sene boyunca girdigin matematik sınavlarında farklı farklı sorular çıktıgı halde o sınavların adı hala matematik sınavıysa…öyle de gerek farklı yaşayış biçimleri olsun gerek farklı kültürler olsun v.b lerden dolayı farklı uygulamalar olsada din islamdır…bu teferruat meselesidir…her iki türde düşünen islam alimleri vardır…bence daha genel konulardan girseydik daa uygun olurdu…ama şunu belirtmem gerekir ki…sorup soruşturdum ve edindiim kanaat şu…hz.ademe bile müslüman dememizde bi sakınca yoktur…ama dediim gibi teferruat konusudur illada biri doru onu kabul etmezsek müslüman olmayız diye bişi yok..ben hemen geçiim ercan kardeşimin bi takım sorularına…“günümüzde veya geçmişte(yani 611 yılından itibaren)islam dininden olmayan bir kimse cennete girebilirmi?“her şeyden önce DOGRUSUNU ALLAH BİLİR diyerek cevaplıyayım…eger islamın indigi fakat tam olarak yayılmadıgı dönemlerden bahsediyorsan…o zaman ki hristiyanların günümüzdeki gibi hz.İsa yı tanrılaştırmak gibi veya daa başka bi sapıklık edinmeden dinini yaşayabiliorsa..cennete girmeyi hak etmiş demektir..çünkü öyle bi devirde yaşayıp dogrudan sapmamak da onun için bi imtihan biçimidir…eger günümüzde çok iyi yaşamış vs.özellikler taşıyan ama müslüman olmayan birini sorarsan..o kişi her kimse eger islamdan haberi varsa(ki artık islamdan haebri olmayan insan varmıdır orası tartışılır..)“Allah ın onu yarattıgını Muhammed in de onun elçisi oldugunu kabul etmeden cennete giremez…aynı şekilde mesela hz.İsa zamanında yaşayan bi insanda hz.İsa nın Allah ın elçisi oldugunu kabul etmeden cennete giremez…yok eger kendisinden başka dünyada kimsenin yaşamadıgını düşünebilecek durumdaki,dolayısıyla kendisine peygamber gönderilmemiş bir kim seden bahsediorsan…o kişinin de yapması gereken aklıyla tıpkı hz.İbrahim in yaptıgı gibi “yaratıcıyı“bulması onun için yetecektir..belki bu da onun için bi imtihan biçimidir…zaten Kur an da “Biz uyarıcı göndermedigimiz kavmi helek etmeyiz” ayetide bu kimseler hakkında verilecek hüküm le ilgili olsa gerek…çünkü peygamber gönderilmeyen bi kimse peygamberi tanımakla sorumlu tutamazsınız..ama pek ala akıl vermişse yüce Yaratıcı,o akılla kendisini bulmasıyla sorumlu tutabilir o kulunu…kim bilir belki bu da onun için bi imtihan biçimidir…peygamber efendimizin amcası ve onun gibi çevresin deki insanlardan dolayı din degiştirmeyen insanların durumuna gelirsek…bu konu çok düşündürücü gibi gelebilir fakat cevap gayet net bişekilde ortadadır…bu kimselerde cennete giremez..Allah ın lutfu olmadan..(gerçi o olmadan kimse giremezde..)öncelikle şunu bilelim ki hiç bi zaman insan lardan çekinmek Allah ı ve peygamberini kabul etmemek için bahane olamaz…bi kere sorun bi kendinize insan neki…Yaratıcı karşısında insanın konumu ne olaki bir kimse insanlardan çekinerek Yaratıcıyı kabul etmesin…olacak iş degil valla..hem unutmamalıyızki sahabe efendilerimizin çektikleri zorluklara bakılırsa peygamberimizin amcasının islamı kabul etmesi işten bile olmaz…sayıları 3 yıl da ancak 30 a ulaşan sahabe efendilerimizin..kimisi agabeyini kimisi annesini kimisi babasını kimisiyse tüm Mekke yi karşısına aldı...aldı da yerinden yurdun dan oldular..ama vazgeçmediler…“bir elime güneşi bir elime ayı verseler davamdan vazgeçmem"diyordu yedi cihan serveri…çünkü hiç yaratılan hiç bir şey Yaratıcı‘dan önce gelmez…kısacası çevredeki insanlar hiç bir şekilde bahane olarak kabul edilemez..hem kim bilir belki o da onun için bir imtihan biçimidir…islamı bilen kişi islamın imtihan prensibine dayalı oldugunu bilir..islamla ilgili konuları da bu prensip açısından ele alırsa sorularına daa raat cevap bulur… şüphelerinizide bekliyoruz getir bizde bilgilerimizi paylaşalım..herkes kendine iyi baksın…

14-07-2005 20:53   [ Yok say ]   [ # 28 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Selamlar,

Sanirim bu cennete gitme konusu biraz karisik, oncelikle hepimiz biliyoruz ki bunun cevabini bi tek Allah bilir, ama biz kavram kargasasi icine dusmuz gibi gorunuyoruz, bana gore Kuran’da ki musluman veya mumin kelimeleri bizim anladigimiz gibi Islamiyet dininden olanlar anlamina gelmemektedir, iki kelime de inanan anlamina gelmektedir ve bu anlamla dusunurseniz islamiyetten once yasamis bir cok inanan yani musluman oldugu gercektir ve Kuranda’da bu kisilere ornekler verilmistir onun icin Islamiyet oncesi icin problem biraz daha basittir, ama gunumuz icin bana gore hala karisiktir, ozellikle de gunumuzu dusunun insanlarin gozunde 11 Eylulden sonraki Islamiyeti bir dusunun. Bana kalkipta “akli olan arastirir bulur” soylemi ile gelmeyin lutfen, cunku mensubu oldugun dini birakmanin zorlugu ortadadir, bu gun aklini kullanarak bir cok iyi isler basarmis ve hatta insanliga mal olmus nice diger dinler mensubu tanidik insanlar da vardir ornegin Mother Teressa veya rahipleri dusunun veya semavi olmayan ama guclu bir kokeni olan diger dinleri dusunun ornegin Budizm, bu kadar koyu bagimli insanlarin din degistirmesini beklemek gercekten zordur ve daha once de soyledigim gibi, maalesef biz de dahil olmak uzere yine konu dondu dolasti din ustunlugune dayandi…
gelelim benim su suphelerime, oncelikle su anlasilsin istiyrum, soracagim soru Ateistlerin sordugu klasik sorulara benzemekle birlikte, niyet acisindan kesinlikle iliskili degildir amacim sadece bu konuda edinebildigim kadar gorus elde etmek ve dogruyu bulmaktir, cevaplarinizi da buna gore gozden gecirirseniz sevinirim kaldi ki su ana kadar cevap atan siz ucunuzun dengeli davranacagina eminim ama arada amaci saldiri olan insanlar cikabilir ve bence bu da buradaki adminler tarafindan engellenmelidir…
Benim suphem Ahzab suresi ile ilgilidir asagida cesitli insanlarin meallerinden Ahzab suresini vereyim daha sonra da sorumu sorayim,

Elmali Hamdi:
“Bir de hatırla o vakti ki, o kendisine hem Allah’ın nimet verdiği, hem de senin iyilik ettiğin kimseye: “Zevceni kendine sıkı tut ve Allah’tan kork!” diyordun da Allah’ın açığa çıkaracağı şeyi içinde gizliyor ve insanları sayıyordun. Oysa Allah, kendisini saymana daha layıktı. Sonra Zeyd o kadınla ilişiğini kestiğinde Biz onu seninle evlendirdik ki, evlatlıklarının ilişkilerini kestikleri eşlerini nikahlama hususunda müminlere bir darlık olmasın. Allah’ın emri fiile (pratiğe) çıkarılmış bulunuyor.”

Y. N. Ozturk:
“Hani sen Allah’ın nimetlendirdiği, senin de lütufta bulunduğun kişiye “Eşini yanında tut, Allah’tan kork!” diyordun ama, Allah’ın açıklayacağı birşeyi de içinde saklıyordun; insanlardan çekiniyordun. Oysaki kendisinden korkmana Allah daha layıktır. Zeyd o kadından ilişiğini kesince onu sana nikâhladık ki, evlatlıkları eşleriyle ilişkilerini kestiklerinde, müminler için o kadınlarla evlenmede bir güçlük olmasın. Zaten Allah’ın emri yerine getirilmiştir.”

Diyanet Meali:
“Hani sen Allah’ın kendisine nimet verdiği, senin de (azat etmek suretiyle) iyilikte bulunduğun kimseye, “Eşini nikahında tut (onu boşama) ve Allah’tan sakın” diyordun. İçinde, Allah’ın ortaya çıkaracağı bir şeyi gizliyor ve insanlardan çekiniyordun. Oysa kendisinden çekinmene Allah daha layıktı. Zeyd eşinden yana isteğini yerine getirince (eşini boşayınca), onu seninle evlendirdik ki, eşlerinden yana isteklerini yerine getirdiklerinde (onları boşadıklarında), evlatlıklarının eşleriyle evlenmeleri konusunda mü‘minlere bir zorluk olmasın. Allah’ın emri mutlaka yerine getirilmiştir.”

Ingilizce:
“Behold! Thou didst say to one who had received the grace of Allah and thy favor: “Retain thou (in wedlock) thy wife, and fear Allah.” But thou didst hide in thy heart that which Allah was about to make manifest: thou didst fear the people, but it is more fitting that thou shouldst fear Allah. Then when Zaid had dissolved (his marriage) with her, We joined her in marriage to thee: in order that (in future) there may be no difficulty to the Believers in (the matter of) marriage with the wives of their adopted sons, when the latter have dissolved (their marriage) with them. And Allah’s command must be fulfilled.”

Kuran yani Allah acikca emretmektedir ki insanlarin evlatliklarinin esleri ile, iliski bittikten sonra, evlenme hakki vardir…Peki boyle birsey sizin basiniza gelse idi dusunmeden bunu yaparmiydiniz ve cevabinizi verirken Efendimizin dahi dusundugunu hatta Allah’inda soyledigi gibi Kendi’sinden gizlemeye calistigini!!! unutmayin, bu da demek oluyor ki o donemde bu konuda insan baskisi hat safhadaymis bu konu icin peki durum gunumuz icin nedir sizce? buda ikinci sorum…ucuncu ise ben gercekleri bozuldugu icin diger iki Kitaba bakmadim ama boyle bir kural diger dinlerde varmiydi eger yokdu ise (ki su an kuzenlerle evlenmek Hristiyan Musevi ve hatta semavi olmayan bir cok dinde ve hatta Muslumanlik disi her dinde, kiz kardesle evlenmekten farksiz gorulmektedir bu da evlatligin karisi ile evlenme olayinin cok daha kotu goruldugune isarettir ve ben USA’da yasadigim icin bu konunun boyle goruldugunu de bir cok Amerikali’ dan biliyorum) Allah kuralini zaman icinde degistirmis midir bir insan icin? bu soruya da cok dikkatli cevap vermeniz gerektigini hatirlatmama ihtiyac yok sanirim….meallerdeki “seninle nikahladik ki, ya da, seninle evlendirdik ki” cevirilerine dikkat bu bana gore boyle birsey daha once yapilmamistir anlamina gelmektedir….
Tekrar ediyorum lutfen konunun hassasiyetini anlayarak ve saygi kurallarindan uzaklasmayarak cevaplar yaziniz, ilk akliniza geleni veya kizginliginizi degil….

Saygilar
TheTurk

14-07-2005 22:00   [ Yok say ]   [ # 29 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

konunuzla ne kadar alakalı bilmiyorum geçerken uğradım sadece ,değilse üzgünüm. inanmak önemli ama neye inandığın daha önemli,tanrıya inanmadan iyi insan olanlar benim için daha değerli.eminim ki eğer tanrı varsa-olup olmadığını bilemeyiz -insanların iyi olup olmadıklarıyla ilgilenecek ve cennet çıkarı olmadan iyi olan insanlara gazapta bulunacağını sanmıyorum.bunca inançlı dahi olsa şeytani insanlardan bize fırsat kalmaz herhalde cehennem de.burda yani dünya da iyi insanların yer yurt edinemediği bir gerçek,tanrının eğer varsa karışmadığı da gerçek,tüm bunlara rağmen ölümleri bekliyor olabilir,daha da ilginci bizim fark edemediğimiz ilahi bir adalet belki dünya üzerinde kol geziyordur ve rahat konumda sandığımız kötüler ağır bir şekilde cezalandırılıyordur .tüm bunlar bizim gibi aklı sınırlı bu dünyaya yaşamaya gelmis biz insanlar için çok fazla bu nedenle bunu düşünmemeliyiz .iki yol var birinden bakınca tanrıyı hissediyor insan diğerinden bakınca insan hissedemiyor . ister hisset ister hissetme olup olmadığını değiştirmez bu bakış ya da inanç açıları tanrı olmasa da ,gazabı olmasa da ,ödülleri olmasada ,olsada ,bildiğim çok iyi bir gerçek var inanç değil gerçek, yaşanmış tecrübelerimizin yanılmaz gerçeği,iyi olmak çok güzel o zaman ne yapmalı vicdanımızın izin verdiği kadar özgür iyi bir insan olmak bu iyiliği kendimiz belirleyebiliriz özgürce kendimiz olarak o zamanda tanrı inancına gerek kalmaz ama umarım tanrı  vardır ve böylece inansa da inanmasa da bu dünyanın kan emici pislikleri cezalarını bulur.ölümden sonra da pislik içinde olan başka bir varoluşu çekmeyiz böylece.

Gönderen:şafak pala

15-07-2005 14:20   [ Yok say ]   [ # 30 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

ben şafak kardeşime şunu sölemek istiyorum…ugramakla iy yapmışsın ama gerçekten biz konuyu yeni toplamıştık seninki biraz uymadı...ben konumuza gelecem..The Turk arkadaşımızın konusuna…11 eylül den sonraki insanlara bi ayrıcalık tanıncagını sanmıorum…hem ben sana aklı olan bulur demicem…aklı olan buluyo dicem..çünkü gerek profesorlerden gerek normal vatandaşlardan olsun 11 eylülden sonra islamı seçen bi çok kişi var…bulmayanlarda akılsız demicem…çünkü onların neden inanmadıkları uzun bi konu..başka günümüzün konusu olsun…onun dışında 37.ayeti bide benim meal den okuyalım…prof.dr.Ahmet Agırakça açıklamalı meali…buruc yayınları..bu ayetin açılamasıyla birlikte vereyim…                                                                          “Hani Sen,Allah’ında kendisine nimet verdigi Seninde kendisine nimet ettigin kimseye"Zevceni nikahında tut ve Allah’tan kork diyordun.halbuki Allah’ın açıga çıkaracagı şeyi ise içinde gizliyor ve insanlardan korkuyordun.halbuki Allah’tan korkman daha uygundu.nihayet Zeyd’in o kadın ile bagı kalmayınca biz Seni onunla evlendirdik.Böylelikle evlatlıklarının eşleriyle herhangi bir bagı kalmayınca onlara evlenme hususunda mü‘minlere bir veba olmadıgı anlaşılsın.Allah’ın emri elbette yerini bulur”

bendeki mealde 37.ayet şöyle açıklanıyor…
“Ayet-i kerime Hz.peygamberin azatlı kölesi ve evlatlıgı Zeyd bin Harisenin hanımı olan Zeyneb’i boşaması ve sonra Hz.peygamberin onunla evlenmesini ve bu evliligin hikmetini açıklamaktadır.ayet kendi kendini açıkladıgı gibi aslı astarı olmayan peygamberimizin şahsiyetiyle bagdaşmayan bir takım rivayetlerin makul tarafı olmayacagı yine ayetten anlaşılmaktadır.Kaldıki konu ile ilgili saglam rivayetler arasında bu kabilde asılsız iddialara haklılık payı kazandıracak hiçbir ifade yoktur.”(bk.buhari,tefsir,33.sure,bab 6;tirmizi,tefsir 33.sure,9-10 hadisler;ibn kesir VI. 419 vd.)bu açıklamayı vermemin sebebi…bazı ateistlerin bu ayeti peygamberimizin hz.Zeydin eşiyle evlenebilmek için uydurdugu söylemlerine cevap olsun…şimdiii…bu ayeti sen de bende çok iyi bildiimize göre sorularına gelelim…“Peki boyle birsey sizin basiniza gelse idi dusunmeden bunu yaparmiydiniz?“tabiikii o zaman yapmazdım..hele bi de ayet inmeden…sadece toplum psikolojisi yeter di beni böyle bi evlilik yapmamdan engellemeye..ama peygamberimiz buradada peygamberligini gösterior..ve tüm insanların ne diiceni düşünmeden Allah’ın emrini yerine getiriyor…tabiiki ayet indikten sonra..“o donemde bu konuda insan baskisi hat safhadaymis bu konu icin peki durum gunumuz icin nedir sizce?“artık günümüz için konu daa raat..bi müslüman olarak benim peygamberim bunu yapmış kaldıki Allah Kitabında açık açık yamış caiz oldugunu diyerek raatlıkla bunu yaparım..emin olabilirsin bundan…ve gelelim…3. soruna “su an kuzenlerle evlenmek Hristiyan Musevi ve hatta semavi olmayan bir cok dinde ve hatta Muslumanlik disi her dinde, kiz kardesle evlenmekten farksiz gorulmektedir bu da evlatligin karisi ile evlenme olayinin cok daha kotu goruldugune isarettir ve ben USA’da yasadigim icin bu konunun boyle goruldugunu de bir cok Amerikali’ dan biliyorum) Allah kuralini zaman icinde degistirmis midir bir insan icin?“the turk arkadaşım…diger iki sorun biraz yoruma dayalıydı..yani benim ne yapacagım la ilgiliydi..oysa bu son sorun çok önemli bi soru…lütfen sende dikkatli oku cevabını..bu konuyla ilgili ayetin suredeki bütünlügüne bakalım..sen sorunda kuzenlerden bahsetmişsin…fakat evlatlıgın ne kuzenle nede ogulla eş tutulmaması gerektiini unutmuşsun.en azından evlilik meselesinde..bak Ahzab suresi 4.ayette Allah şöyle buyuruyo..”(Allah)evlat edindiginiz kimseleri öz ogullarınız kılmamıştır.Bunlar agızlarınızla söylediginiz sözlerinizden ibarettir.“ben bu ayeti şöyle anlıorum…diger aslı bozulmuş kitap ların asıllarında da Allah evlatlıgı öz ogulla bir tutmamıştır(nikah düşüp düşmeme meselesinde)yok ondan önce yasak tı da islam dininde serbest oldu diyen varsa..bunlarda o kişilerğn agızlarıyla söyledikleri sözlerden başka bişi degildir..kaldı ki incili ve tevratı incelersen de bu konuyla ilgili bişi bulamazsın..sakın aslı bozulmuş diye okumamazlık etme…oku sen karar ver bozulmuş mu bozulmamış mı...diye…hem o kitaplarda bu konuda her hengi bir emir ve yasak olamaması...bize bu işin mübah oldugunu gösterir..zaten islamiyette de fıkıh alimleri böyle düşünürler..her hangi bi meselede gerek Kuran a gerek hadislerde çözüm getirecek bi emir veya yasak yoksa o meselenin yapılıp yapılmasında bi veba olmadıgı anlamına gelir…ayrıca semavi olmayan dinlerin bu konuya bakışları sadece kendilerini baglar..Allah ın kitabında bu helalse isterse mother teressa gelsin ben evlenebilirm;))hemfarzetki diger kutsal kitaplarda yasak Kuran da serbest olsun böyle bi evlilik…ee ne dicez Allah bi nisan için kural mı degiştirdi şüphesinemi düşcez hemen…günümüzde de öyle diilmi…devlet bi yasa çıkarıyo..10 sene sonra başka bi yasa..sen diyemezsinki ben eskisine uymak istiyorum…hem Allah hata yapmaktan pek uzaktır o bizim bilmedigimizi bilir..bilir de biz kavrayamadıgımız için şüpheye düşeriz…yani yine diger kutsal kitaplarda yasak oldugunu farzedelim…belki o zaman öyle olması daha uygun du şimdi bu şekilde daha uygun diye bi sonuçta çıkarabilriz…tabiki bunlar diyelim ki öyle dedigimiz şeyler…hem Allah bi insan için degiştirmiş oldugu şüphesine düşmemiz için Kuran da sadece peygambere helal dir diye bi ifade olması gerekirdi bu konuda…ama ayet bütün insanları kapsıyo..umarım yardımcı olabilmişimdir…benim görüşüm bunlar…ben bu konuda hiç şüpheye düşmemiştim..şu andada yok..eger cevabım biraz olsun seni tatmin etmişse ne mutlu bana…yok eger tatmin etmediyse…daghan ve halil kardeşin cevaplarına göre ben sana arştırırım daa geniş şeyler bulurum..sen kafana takma…şüphe olacak elbette…hadi Allah a emanet olun…herkes kendine iyi baksın….

2 of 6
2