Allaha inanmak yada inanmamak |
|
|
|
|
Üstat
Toplam Mesaj: 5042
Katıldı 2008-10-12
|
blawknox sağolasın yazını begeniyle okudum iyi yazmışsın bu konu ince bir konu onun için ben bir sonraki yazımda cevap vermek istiyorum (bir - iki kişi ye danışmak istiyorum) ama arkadaşımızın yazısının son kısmında yazdığı ‘’şüphe olacak herhalde ‘’ kısmına ( yanlış anlamadıysam) katılmıyorum islamiyette (dinde ) şüphe olmaz. bence bazı konularda şüphe imanın zayıflığındandır ve iman kaybına yol açabilir. en bait örneği vermek gerekirse abdestli bir insan abdestinin olup olmadığına dair anlık bi şüpheye düştüğünde abdesti yitik olur ve tekrar ebdest alması gerekir.
Gönderen:halil
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
teşekkür ederim…begendiysen ne mutlu bana…şüphe konusunda bi iki şey söliim…şüphesiz her şeyiyle imana sadece peygamberimiz sahiptir…şüphe şeytandan gelecektir elbette…ama müslümanın yapması gereken onun şüphe oldugunu bilip cevabını yapıştıracak..yani demek istediim şu..şüphe gelicek sen cevabı ver cen..o gelcek sen vercen..böylelikle imanında kuvvetlenmiş olur..diye düşünüorum…Allah herkese şüphesiz imanı nasip etsin…herkes kendine iyi baksın…
Gönderen:blawknox
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
TheTurk sana ilkonce tesekur ediyorum aklindan gecen seyleri buraya yazdigin ve bizimle paylastigin icin.Bazen insan kendini soruyor nasil olabilir boyle seyler diye.Insan evlat edindigi cocugun esiyle evlenebilirmi diye dusunuyor ve insan boyle birseyi red ediyor yada kabullenmekte zorlaniyor.
Peygamberimzde sizlerde kabul edersinizki bizim gibi bir insandi.Daha cok da bu yonuyle ,yani insanlik yonuyle on plana cikmaktadir.Kendisini insan olarak gormektedir.Bu ve buna benzer ayetlere yaklisirken dar bir gorus acisiyla degil, yada pesin hukumlerle karar vererek degil, bir cok yonden olayi dusunerek yaklasmaliyiz.
1-Su kesindir sizinle nikahlanan insan sizin helalinizdir o insanla cinsel iliski yasayabilirsiniz.
2-Cinsel iliski yasamak zorunlulugunuz varmi; cevap hayir.Isterseniz cinsel iliski yasamayabilirsiniz.
3-Allah boyle bir izni muslumanlara vermistir.Yani evlenebilirsiniz buyuruyor.Bunuda peygamberimiz zaten gerceklestiriyor.
Senin demek istedigin seyi rahatlikla anliyorum ben.Ilk once su ayeti enine boyuna bir inceleyelim. Bu ayete gore peygamberimiz evlatliginin esiyle isteyerek evlenmemistir.Bunun icin evlatliginada esini bosama,nikahinda tut,Allah tan sakin diyor.Ama peygamberimiz birseyide iyi biliyordu eger evlatligi esini bosarsa,islam dinine gore evlatliginin esine nikah dusmesi ve onunla evlenmesi ihtimalini.Bu ihtimali bildigi icin toplumdaki imaji kendi imajindan daha agir bastigi duygusuna kapilmaktaydi.Bir sekilde boyle bir sey basina geldigi zaman, kabul edersinizki oda bizim gibi bir insandi, insanlardan cekinip utanacakti.Allah da gondermis oldugu bu ayetle kendisinden cekinmesini,yanlizca Allah tan korkmasini bildirmistir.Burada dusuncenin fiile donusmesi olayi vardir seninde dedigin gibi.Bunuda Allah pegamberimizin uzerinde deneyerek gerceklestirmisitir.
Bu ayet bir insanin evlenme hususunda sinirlarinida belirtmistir.Yani bu ayetle,insalarin boyle bir durumla basbasa kaldigi zaman,nasil hareket edecekleri hususunda Allah insanlara kolaylik saglamistir.
TheTurk simdi ben durustce bazi seyleri buraya yazacagim bunu butun samimiyetimle soyluyorum.Ama ayni durustlugu sendende bekliyorum.Ornegin mesela ben kendi oz anam babam bacim kardesim halam teyzem yani bana islamin bu kisilerle evlenemzsin diye sinir koydugu insanlarla bir aradayken onlara karsi cinsel anlamda bir sey hissetmiyorum daha acik bir ifadeyel soyluyeyim insan kendi annesiyle yada kiz kardesiyle yada anneannesiyle evlenirmi , Islam dinine gore cevap hayirdir.Bunun fiiliyata donusme ihtimalini Islam dini yasaklamistir.Insanin aklindan bir anda bir sey gecebilir, bu yakini icinde olabilir ,burayi seninde iyice dusunmeni istiyorum ve bizim istegimizin disinda bir anlikda olsa boyle insanin kendini bile taniyamadigi ve neden boyle bir sey geldi aklima dedigi anlar olabilir.Musluman olan bizler bir anlikda olsa hic istemedigimiz halde tuhaf seylerin aklimiza gelmesinden Allah a siginiriz.
Birde Islam dinini gore bzimle evlenemesinde sakinca olmayan insalari ele alalim.Bununla ilgilide samimiyetle konusacagimdan suphen olmasin.Ama ayni durustlugu sendende bekliyorum.Mesela ben diyelimki teyzemin kiziyla bir odada beraber oturuyorm.Yaslarimizda diyelimki 20 25 yas olsun.Bu durumda butun samimiyetimle soyluyorum aklima benim tuhaf seyler gelebilir yani cinsellikle cagrisim yapan seyler.Bu demek degildir bunun o anda fiiliyata donusmesi belki konusmalarimda ve soylemlerimde bu kisiye kardesim diyede hitap ediyorumdur.Bu insana karsida cinsel anlamda bir sey hissetmiyorumdur.
Simdi bu yazdiklarimin uzerinde dikkatlice dusunmeni istiyorum.Sen diyorsunki boyle birsey sizin basiniza gelse ne yapardiniz.Tam olarak boye seyler olmasada anlatigim seylerdende anlayacagin gibi fiiliyat boyutunda olmasada insanin aklindan istem disi olarak bazi seyler gecebilir.Iste o buyuk peygamberimiz bunu fiiliyat boyutunda gerceklestirmistir.Ama kiminle gerceklestirmistir Allah in evlenilmesinde sakincasi olmayan bir insanla yani ona nikah dusen bir insanla evlenmesine izin vermistir.Butun insanlar iyi biliyorki cok yakini olmayan insanlarla bir arada bulundugu zaman bir insan akil cinsel cagrisim yapabilir.Insanlar herzaman durustce bunu itiraf edemiyorlar.Iste o buyuk peygamberinde durumu bundan farkli degildi ve Allah bu ayetiyle siniri belirlemistir.Bazi seyleri yasayarak insan anlayabilir eger benim basima boyle birsey gelse elimde olcu var yani islam olcusu ona gore davranirim.Onun icin Islam dininde sana nikah dusen insanlarla bir arada olamazsin ayni odayi paylasamazsin yada soyle diyebiliriz onlarla evlenebilirsin.Sonucta peygamberimizin evlatliginin esi onun annesi degil ablasi degil kardesi degil evlenmesinde ne mahzur olabilir.Bu konuya devam edecegim simdilik burada kesmek sitiyorum.
Senden durustce bir aciklama bekliyorum benim anlatigim turden seyler yasiyormusun gunluk hayatinda burada ne kadar durust olabilirsek gercekleri okadar iyi kavrayacagimiza inaniyorum.Herkese saygilar.
Gönderen:daghan
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
Safek pala size bir sey soracagim
Vicdan kelimesini kullandiniz ya ben gercekten cok merak ediyorum aciklarsaniz cok sevinecegim.Acaba sizin bu vicdaninizin KAYNAGI nedir?
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
Selamlar,
Oncelikle seviyeli tartisma icin ucunuze de sonsuz tesekkurler gercekten cok verimli bir tartisma oluyor..
Sevgili blawknox yazini zevkle okudum, aciklamalarin akilci ve bir coklari icin tatminkar. Benim icin Allah’in emri emirdir ve uygulanmalidir elbetteki, bu konuyu zaten tartismaya acmadim, tek merak ettigim sey boyle bir baski nereden kaynaklanmistir bu gelenek nereden gelmektedir ki baskinin boyutu oylesine buyuk ki Efendimizi dahi dusunceye ve hatta caresizlige kadar itiyor ve sonunda Yuce Yaratici ayet gonderip bir nevi yuzu suyu hurmetine dunyayi yarattigi Efendimize kizginligini dahi belirtiyor… Simdi oncelikle Efendimiz’in dusunmesinin sebebini anlamak icin konunun taaa en basina yani Zeyd ile Zeyneb’in evliliklerine gitmeliyiz ..(bu yazacagimi yanilmiyorsam Elmali Hamdi’nin bir kitabinda okumustum kaynak farkli da olabilir tam emin degilim)... Bilindigi uzere Zeyneb, Efendimizin Hala’sinin kizidir ve Halasi uzun suredir Peygamber Efendimiz’in kizlarini istemesini umutla beklemekteydiler, Efendimiz hayirli bir is icin ziyaret edecegini soyledigi zaman da sevince bogulmuslardi, fakat Efendimiz Zeynebi Zeyd’e istedigini soyleyince ilk once buyuk bir saskinlik yasamislardi ama tabiiki istek Efendimizden oldugu icin kimse agzini dahi acmamis ve kabul etmislerdi ama kafalarindaki asil dusunce yine bir baska guclu toplum baskisi idi yani zengin bir ailenin kizi ile onceden kole olan birinin evliligi toplum icinde bir leke olarak gorulmekteydi..Bu noktada su yorumuda katabiliriz; Efendimiz bu evliligi toplumun bu gorusunu ve kolelilige olan genel gorusunu yikmak icin de istemis olabilir…donelim konuya, istek buyuk yerden oldugu icin elbetteki gerceklestirildi ama maalesef evlilik cok kotu gitmekteydi, bosanmayi ise iki tarafta, yine toplumun verecegi tepkilerden yani “koleyle evlenirsen olacagi buydu’ soyleminden cekindikleri ve ayni zamanda efendimizin masum istegi olan koleliligi tamami ile silmek icin yaptigi bu eylemin basarisizlikla sonuclandigini gorenlerin de Efendimiz’e yanlis sozler etmesinden cekindikleri icin gerceklestiremiyorlardi…Diger tarafta Efendimiz ise cifte aci cekmekteydi, bir yandan bu mutsuzluga sebep olarak kendisini gormekte diger yandan ise insanlarin gozunde kolelikle ilgili dusuncelerin hala silinmemis olmasi ve bu bosanma ile daha da guclenecegi korkusu…Kaldi ki isin bir baska boyutu da Halasi ve ailesinin mutsuzlugu ve bosanma ile gelecek olan kara lekenin buyuklugu, bu konuya Efendimiz coktan cozum bulmustu…Bosanma ile serefine toplum tarafindan leke gelecek olan Zeyneb’in bu lekesinin temizlenmesinin tek yolu onu daha yuce birine yani Kendisine nikahlamasi idi…Ama bu noktada yine bir baska toplum baskisi belki de en buyugu engel olmaktaydi: Evlatligin esi ile evlenme…Oylesine bir baski idi ki bu Efendimiz dahi kara dusunceler icindeydi ve hatta Yuce Allah’in da daha sonra belirtecegi gibi Allah korkusunun onune gecmek uzereydi…Ama oz itibari ile Efendimizin dusuncesi her eylemi gibi oldukca yuceydi yani serefini yeniden kazandirma dusuncesi…Bu temele dayanarak Allah’da ayetini indirmis ve evlatligin esi ile iliski bitince evlenmenin sakincali olmadigini belirtmistir…
Sanirim bu anlattiklarim, bu hassas konuyu kotu niyetleri icin kullananlara verilebilecek guzel bir cevap olabilir…Gel gelelim benim kendi sorularima olan kendi cevaplarima….Oncelikle benim basima gelse ne yapardim? Acikcasi ben yapmazdim ve bana gore bu toplum baskisi en azindan benim yasam cevrem olan ic anadoluda halen gecerli…Bu noktada derseniz ki Allah’in emrini hice mi sayiyorsun yani? iste o zaman asil cikmaza girmis oluruz, cunku bu hadiseyi bilmeyen ve kendisini musluman olarak addeden cok insan var yanlis anlasilmasin yalanci musluman demek istemiyorum tam tersine cok iyi niyetli ama bilgisi eksik insanlardan bahsediyorum ornegin bir cogu sadece ilkokul mezunu olan benim akraba cevrem hepsinin iyi niyetlerine her kosulda sahitlik yaparim ama maalesef bu konuya olumlu bakacaklarini hic sanmiyorum….kaldi ki Efendimizin evliligi ateistlerin dedigi gibi bir istek veya abarti bir ifade ile bir sevhet evliligi degil bir zorunluluk ve hatta bir iyi niyet evliligidir, yani Efendimiz, Zeyneb’in serefini kurtarmak icin yapmistir yani insanlarin agzini Peygamberlik konumu ile kapatmistir..Gunumuzde bizim boyle bir konumumuz da bulunmadigina gore insanlarin agzini kapatma sansimiz da yok ha dersiniz ki ac Kuran’da ki bu ayeti goster o konuda da bizim toplumuz ne kadar cahilce yaklasiyor biliyorsunuz kaldi ki herkeze bunu yapmak da zor…Eger ben toplumumuzun bu konuda basklili oldugu soylemim de yaniliyorsam yani sizin cevrenizde boyle bir sey yoksa beni lutfen uyarin….Allah’in emrine karsi cikma konusunda bir baska gorusum ise ben toplum baskisini hice sayabilecek medeni cesareti gosterebilirim belki ama kendi kafamda ki dusunceyi yani yillarca kizim olarak baktigim insani daha sonra karim olarak nasil alirim dusuncesini nasil yikarim o ise apayri bir konu…sanirim bu arada ikinci soruya yani toplum baskisina da bir nevi cevap vermis bulunyorum…
Gelelim ucuncu ve en onemlisine; Allah kuralini degistirmis midir? Blawknox kardesim degistirmis olsa bunda ne var gibi bir yorum yapip gunumuz beseri kanunlarindan da ornekler vermis…Oncelilke sunu belirtelim ki Allah kurallari degismez cunku yuceliginden dolayi bir kere belirler ve o kural kalir yani Allah’in ben yanilmisim deme gibi bir durumu yok bunu sen de belirtmissin zaten onun icin bunun uzerinde durmanin bir manasi yok…ama bana gore isin sirri ayetteki su kelimelerde gizli “SENINLE evlendirdik ki BUNDAN SONRA muminlere bu konuda bir darlik olmasin” yani Efendimiz bu konuda ilktir…demek ki onceden yokmus..simdi bu noktada iki soylem cikar karsimiza. birincisi onceden tamami ile yasakti ki bu toplum baskisinin olusmasi icin koklu bir nedendir….ikincisi ise Allah bu konuyu daha once hic belirtmemistir ki bu da belirtilmeyen konu sakincali degildir soylemini dusundugumuz zaman (senin de dedigin gibi Blawknox) toplumun genel dusuncesi olan “olmaz oyle sey” soylemi ile ters dusecegi icin kendini yok etmektedir..Yani Allah kuralini degistirmistir, en azindan benim gozumde…..buna da fikirlerinizi beklerim…
Ve son olarak Daghan kardesime kisa kisa cevap vermeye calisayim…Hepimiz insan oldugumuz icin bazi sevhet konularina kapildigimiz gercektir…ornegin ben ve milyonlarca musluman zina yapmisizdir…veya mustehcen yayinlar okumusuzdur..ve yine durustce soyluyorum ki akrabalarim arasinda bana cok cekici gelen kuzenlerim bulunmaktadir guzellik acisindan degerlendirdigimizde…ve yine durustce aklimdan bazilari ile iliskide bulunmak beynimde bir yildirim hizi ile gecmistir ama kesinlikle ve kesinlikle eyleme dokmeyi istememis ve hatta dusunceden dolayi kendimi suclamisimdir ve akraba evliligi konusu ise akrabalarim arsinda cok yaygin olmasina ragmen bana uzak bir konudur…yanliz sunu belirtmeliyim ki ben Efendimiz bunu sevheti icin yapmistir gibi bir soylemle gelmedim bundan da tovbe ederim asla boyle bir sey dusunmedim,....kaldi ki benim tartistigim Efendimiz degildir, Allah’in kuralini degistirip degistirmedigidir…
ve son olarak Halil ve Blawlnox’un ayrildiklari suphe konusu; suphe Blawknox’un da soyledigi gibi insan icindir zaten dine olan ihtiyac da supheden dogar ve Allah bu ihtiyaci defalarca gidermistir…yani suphe bizim icin aciklamak ise Allah icindir…
Saygilarla
TheTurk
Gönderen:TheTurk
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
herkese slm…bende bu seviyeli fikir alışverişlerinizden dolayı 3 ünüze de teşekkür le başliim yazıma…The Turk arkadaşıma da daa önce nerdeydin demeden de edemicem…son yazını kopyaladım diger adresimden adresime yolladım..gerçekten de yazın çok güzeldi…bide kaynak gereken kısma da kaynagı tam olarak yazsaydın…ama Allah kuralını degiştirmişmidir soruna takıldım yine..Allah ın kural degiştirdigini kabul edelim…o zamanda iki şık çıkacak karşımıza…1)Allah kural degiştirdigine göre (haşa)hata yapmıştır…2)Degiştirmiştir çünkü “O"bizim bilmedigimizi bilir..demekki öyle olması gerekiyormuş...3. bi şık varsa onuda sen ekle ama ben bu iki sonuçtan 2. sini seçiyorum..çünkü ben “O"nun hatalardan uzak olduguna iman etmişim…yanıldıgım bi nokta varsa belirtiniz ben böyle düşünüyorum…tekrar görüşmek üzere…Allah a emanet olun…
msn adresin varsa beni ekleyebilirsin… (JavaScript must be enabled to view this email address)
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
Selamlar
Blawknox kardesim, yazimi begendigine sevindim ama senin de dedigin gibi kaynak konusu maalesef hafizamin bana oynadigi hain oyundan dolayi eksik kaldi, yillar once okudugum ve kitap elimde olmadigi icin hatirlamiyorum ama aklimda sanki bu aciklama Elmali Hamdi’nin Kuran meallerini yorumlayarak gittigi bir kitaptaydi gibi bir dusunce var fakat kesin emin degilim….Seni msn’e ekledim benim adres (JavaScript must be enabled to view this email address) sen de eklersin ama aramizdaki saat farkliligindan dolayi birbirimizi online bulmamiz biraz zor olsa da deneriz en azindan, seninle canli konusmanin zevkli olacagina eminim…
yaptigin yorumda ise benim de gonlum ikinci siktan yanadir ama sanirim sunu itiraf etmeliyim ki ben senin kadar kendimi iman etmis birisi olarak gormuyorum, belki bunun sebebi, gelisen bilim ve teknolooji ile insanin soru sorma hirsi ve herseyi anlama hirsidir, belki de yeterince bilgili bir ortamda yetismememdir ama en buyuk sansim her zaman cevremde bu konulari ozgurce tartisabildigim arkadaslarimin olmasidir, kaldi ki elimden geldigince gelisen bilimi ve iletisim araclarinin cokluguyla kuculen dunyayi en iyi sekilde kullanip gercegi kendi kafamda olusturmaya her zaman gayret ettim ama maalesef hala suphelerim bulunmaktadir.. her ne kadar gonlum, Allah’in veya en azindan ustun bir yaraticin varligina inanmak icin milyonlarca sebep oldugundan dolayi, dinden yana olsa da, hala suphelerim bulunmaktadir… Yaratici guce kesinlikle inaniyorum ama benim derdim dinlerin ustunlugu kavgasi ve kendimin henuz cevaplayamadigi bir kac suphe…insallah bunlari da zaman icerisinde sizin gibi degerli fikirlere sahip insanlarla tartisarak ve okuyarak cozerim…Ama su bir gercek ki din bir onceki yazimda da belirttigim gibi insanlarin suphelerinden dolayi dogar ama ne gariptirki kendisi de bir cok suphe ile gelir…ve her donem de en hassa konu olmustur bundan dolayidir ki insan oglu yeni yeni dini enine boyuna tartisabilmektedir o da hala kisitli sayida…Hala din bazi insanlar icin ustunluk gostergesi, bazi insanlar icinse kavga habercisidir…oysaki din bu ikisinden de uzak baris ve ozgurluk getirme amaclidir ama maalesef agir bir tabirle belirtmek gerekirse Allah’in istedigi bu istek butunu ile basariya ulasamamistir…kaldi ki bu nokta da bir baska dilema ortaya cikar eger tumu ile basari gelseydi o zaman Seytan’in ne anlami kalirdi veya kotunun veya cezanin….iste bu cikmazlar yuzunden bir cok insanin dini birakarak tamami ile kendi dusunceleri ile iyiyi bulmaya yoneldigine sahitlik ettim cunku dinler her zaman insanlar icin kavga amacli kullanilmakta….diyeceksiniz ki bu konuda Allah’in sucu ne kavgayi cikaran yine insanin kendisidir, ama burada sunu da unutmayin ki siz istemiyor olabilirsiniz ama birisi mutlaka bunu kavga amacli kullanip sizi de bir yerinizden yakalayip o kavgaya cekecektir ayni Efendimiz’in yillarca direnmesine ragmen o pisligin icine o mubarek adimlarini atmak zorunda kalmalari gibi…..ben bazi basit ateistlerin soyledigi gibi “Allah neden herseyi iyi yapmiyor, neden savaslari kaldirmiyor, neden zalimleri yok etmiyor” gibi soylemlerle gelmiyorum lutfen bu yanlis anlasilmasin cunku bunlarin cevabi basittir; eger Allah bunlari da yapsaydi senin rakibin uzeinde elde ettigin zaferden duydugun o yuce haz olmayacakti…kaldi ki iyi ne demek onu dahi bilemeyecektin onun icin bu tip soylemlerle dinden uzaklasanlara sadece aciyorum ama bu sonu gelmez din kavgalrindan dolayi uzaklasanlara ise henuz verebilecek keskin bir cevap bulabilmis degilim kaldi ki maalesef bir itiraf niteliginde sunu da belirtmeliyim, ben de onlardan biri olmamak icin cok direniyorum….bu noktada tek dusunebildigim fikir ise ” eger herseyi anlayabilseydik O’ndan ne farkimiz kalirdi” oluyor ama bu da artik benim icin yeterli degil en azindan cevabini zorlanarak da olsa bulabilecegimiz seyler icin yeterli degil…neyse dostlar bu konu uzar da uzar…insallah daha ayrintilarla tartisiriz ilerde….
Saygilar
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
Selam degerli dostlar.
Sizlerde biliyorsunuzki Allah dinini insanlarin yasamlarini duzenlemeleri icin gondermistir.Fakat her insanin buna uymadiginida gormekteyiz.Toplumun bazi kesimleri icin olurmu oyle sey turunden itirazlar gelmektedir.Yani bir sekilde kabul edilmemektedir.Yada dinin bazi ogertileri bazen uygulanmakta bazende uygulanmamaktadir.Bunu gayet dindar olarak bildigimiz insanlarda yapmaktadir.Bazi kesimlerde, Allah in emirlerini sorgusuz sualsiz yasamlarinda uygulamaktadir.Yani bir sekilde Allah a boyun egmis ,Allah in her soyledigini dogru kabul etmis, peygamberimizin sunnetini yasamainda uygulamaya calismaktadir.
Allah kuralini degistirmismi olayina geldigimiz zaman ,yukarida acikladigim gibi dinin her ogretisini gunumuzdede oldugu gibi toplumun her kesimi uygulamamaktadir.Yani peygamberimizin doneminde yada ondan onceki donemlerde dinin her ogretisini toplumda uygulanmamasini anlamak sizlerde kabul edeceksinizki zor degil.Yani toplumun bazi kesimlerince kabul edilmemesini anlamak bence zor degil,cunki gunumuzdede bu boyledir.Allah kuralini degistirmez ama O kurallara uyup uymamak insanlarin kendi tercihleridir,gunumuzde oldugu gibi.O bahsettigimiz ayetten oncede Allah in kurali tabiki vardir ama gunumuzdede oldugu toplumun hepsi bu ayete uymuyordur.Peygamberimizin sikintisida buydu diye dusunuyorum.Hoscakalin.
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
Herkese slm.
önce ben bir soru sormalıyım müslüman olmayan biriyle bu konuları tartışmak istermisiniz ? çok içten söylüyorum 20 yıl müslüman yaşamış biri olarak sizleri çok iyi anlıyorum ve sizlerle paylaşacak dürüst bir dialoğa ben hayır demem.saygılı olunması koşuluyla tabi.monolog değil ama dialog kumaktan bahsediyorum.
dia iki demektir
logo anlam demektir
dialog ise iki kişinin karşılıklı düşünerek anlama ulaşmasıdır yoksa tek taraflı monologlar yani herkesin kendini ifade ettiği dinlemenin sıra bekleme anlamına geldiği benim düşüncem seninkini yener felsefesinden uzak herkesin ismiyle utanmadan dürüstçe duygu ve düşüncelerini ifade ettiği samimi bir sohbet kurmak istermisiniz?ben ateist değilim ,herhangi bir dine de inanmıyorum ,tanrıya inanıyorum.eğer sizin sohbetinizi bozmayacaksam ve kimseyi rahatsız etmeyeceksem sorulara içtenlikle cevap verebilirim.
Daghan arkadasımızın sorusuna gelince, vicdanımın kaynağı özel değil.her vicdan sahibinin kaynağı,diğer insanlarla hatta tüm canlılarla kurabildiği bağdan kaynaklanır .eğer söküp atmadıysan içinden ya da yaşadığın toplumun sapkın öğretileri bu bağı zayıflatmadıysa ya da parlementer kapitalist veba salgınına yakalanıp kaybetmediysen,doğuştan gelen insanlıkla gelişen coşan bir kaynaktır bu.öyle bir his merkezidir ki acı verir insana,bu acının anlamı da uzaklaştığın parçalarının kopmasıdır.vicdanımızı boğmadan yaşayamadığımız bu lanet dünyada,vicdansız bi şekilde hiç yaşanmadığını bizler anlayana kadar,birkaçımızda kalsa iyi olur .....
cevaplarınızı bekliyorum arkadaşlar bu arada yanlış analşılmak ıstemiyorum
sizler dialogu aranızda kuruyorsunuz ben benimle de kurmak istermisiniz bunu samimi bir şekilde öğrenmek istiyorum yoksa bilgiçlik taslamak değil amacım hoşçakalın….....
Gönderen:şafak
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
herkese slm…ben şafak kardeşime çok teşekkür ediyorum öncelikle…bizleri düşüncelerini paylaşabilecegin kişiler olarak görmen beni çok mutlu etti…ama “sizler dialogu aranızda kuruyorsunuz"lafına alındım dogrusu…öyle bişi yok…yani sonuçta burası bi forum ve hepimiz burda tanıdık birbirimizi…daha iyi tanımak isteyenlerle msn de tanışıoruz..ben yukarıdaki bi mailimde msn adresimi yazdım…eger daa yakından tanışmak istersen..ki ben hepinizi o şekilde tanımak isterim(zaten Halil ve The Turk arkadaşlarla msnde görüşüoz…)beni ekleyebilirsin..bu arada daghan kardeşimde eklerse sevinirim…sen yaz fikirlerini şüphelerini…sorularını..biz elimiz döndügünce cevaplamaya,yardımcı olmaya çalışalım…inan müslüman olmayan biriyle bu konuları konuşmak daa yararlı olacagını düşünüyorum…farklı bakış açıları..farklı fikirler ancak bizleri geliştirecektir..diger türlü aynı yerde sayarız diye düşünüyorum..ve bu konuda senin arkandayım..düşüncelerini bizimle paylaşmanı içten bi şekilde bekliyorum…diger arkadaşlarımın da bunu istediginden şüphem yok…Allah emanet olun…
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
ben benim şüphe konusunda yazdıklarımın yanlış anlaşıldığını görüyorum şüphe elbette olacak mesela Hz. İbrahim şüphelenerek Allah a ulaşmadı mı ..?
benim demek istediğim bu kadar şeye rağmen Allah ın varlığından şüphelenmek gibi yada kur’an anlatılarının doğruluğundan O nun Allah ın sözü olup olmamasından şüphe etmek. ben şüphenin insanın imanının yokolmasına kadar varacağını da bir anda değilde yavaş yavaş gerçekleşeceği şeklinde söylemek istedim.
yukarıda peygamber efendimizin evliliği gibi evlilikten gunumuz itibariyle bahsedirken sanki günümüz insanına bir emirmiş gibi yazılmış bence bu bir emir değidir. bu emir olmaktan ziyade yol acıcı bir ayet ve ayet direk peygamber efendimize de evlen diye bir emir değildir diye düşünüyorumayetin “Zevceni kendine sıkı tut ve Allah’tan kork!” diyordun da Allah’ın AÇIĞA ÇIKARACAĞI ŞEYİ İÇİNDE GİZLİYOR ve insanları sayıyordun… bu kısmına bakılırsa peygamber efendimizin böyle bir istegi olduğu ihtimali vardır hatta (bir arkadaşımın söylediği kadarıyla) bunu belirten kaynaklarda var.(inşallah kaynagın ismini size aktarma şansim olacak)
ben bu duruma düşmeden böyle bir soruya cevap verecek gücü kendimde göremiyorum ya onu cok sever ve arzularsam yada kızım bilirsem arasında şüpheden çıkamadım kısaca peşin konuşmak istemiyorum.
kur’an da yazan bazı ayetler zaman içinde kullanımı çıkarcı insanlar tarafından kendi amaçları doğrultusunda kullanıldıgından dolayı değişime ugraya biliyor mesela o zamanlarda kısa süreli evlilikler vardı bu evlilik türü zamanında hz. ömer tarafından yasaklanıyor nedeni ise insanların (günümüz tabiriyle) aferdesiniz pezevenklik yapmaya başlamasıdır buda bazı şeylerin degiştiğini gösterir. (tabi bu olyın ne kadarı kuraldan sayılır onu bilemem.)
şuan aklıma gelenler ve yazmak istediklerim bunlar
ŞAFAK kardeş sende bizdensin hatta Hz. adem ile hz. havvadan akraba bile sayılırız lütfen samimiyetini hiç eksiltmeden bizimle sohbet et kendini dışarda hissetme
saygılarımla…
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
Safak arkadasim sende burada bize katilabilirsin ve dusuncelerini bizimle paylasabilirsin.Bu konuda rahat olabilirsin.Burasi bizim tekelimizde degil.Herkes burada saygili bir bicimde dusuncelerini paylasabilir.
Insanlar bir dereceye kadar vicdanlariyla uyumlu olarak yasayabilir.Dogrulari yanlislardan ayirabilir.Bunu inancsiz olan lar icin soyluyorum.Insan kendinde bulunan bu ozlelligini gelistirmesi icin Allahin yardimi sarttir.Seninde soyledigin gibi insanlarla veya canlilarla kurdugumuz iletisimi,toplumun kokusmuslugu ,pislikleri,yok etmekte ve insanlar kendi vicdanlariyla uyumlu yasamamaktadirlar.BIz muslumanlara gore herseyin kaynagi Allah tir. Insanlarin vicdanlarinin kaynagida Allah tir.Allah in bize dogustan verdigi bu ozelligimizi kullanarak ve dogru ilkelerle yasayarak Allah in ongordugu duzeye ulasabiliriz.Yoksa hayvan seviyesinden ileri gidemeyiz.
Benim merak ettigim bir sey var sen Alah in varligini kabul ediyorsun.Ben cok dusunuyorum bu konu uzerinde.Allah vardir diyen bir insanin,Allah in kendini tanitmasi ihtimalini neden dusunemedigini bir turlu anlamis degilim.Yani sadce Allah vardir demekle Ateist olmak arasinda ne fark vardir anlamis degilim.Ben soyle dusunuyorum,Allah vardir ,var olduguna gore kendisini bize tanitmasi sarttir,tanitmasi icinde bir seylerin olmasi gerekir.Yani kendine elci secip,kendi sozleriyle bize kendisini anlatmasi lazim bu elcisiyle.Allah in varligini kabul eden bir insan onun kitabinada,peygamberinede inanmak zorundadir.Hoscakalin
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
sevgili Halil, o ayette gecen “Icinden geceni Bizden sakliyordun” cumlesi kesin bir suretle Peygamberin sevheti icin soylenmemistir boyle bir sey kabul dahi edilemez, orda bahsedilen icinden gecen, daha onceki yazimda yazdigim gibi Peygamberin, zeynebin serefini kurtarmak icin kendisine nikahlamak istemesi ve bunun sonucunda dogacak olan insanlarin tepkisidir, yani Peygamberin icinden gecirdigi sey sevhet degil insanlarin tepkisidir, Allah’ta bu noktada ayetini indirip insanlara karsi olan korkunu benim korkumun onune mi koyarsin diye Peygambere bir nevi kizginligini iletmistir….lutfen Zeyd ve Zeyneb’in evlililigi ile ilgili yazimi bastan sona bir daha oku, anlayacaksinki Peygamberin dusuncesi sevhet degil tepkilerdir….
Safak kardes sen de lutfen rahat ol ve fikirlerini paylas degisik gorus acilari bizim burada elde etmeye calistigimiz ilk hedeftir ki bizler de aklimiza gelmeyen dusunceler isiginda kendimizi egitelim, burasi kimseye ait degil herkez istedigini paylassin lutfen….
Saygilar
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
herkese selam…şu evlilik meselesinda tamamen yanlış anlamalardan dolayı ayrıldıgımızı düşünüorum..ben bu konuda The Turk arkadaşımızın fikirlerine katılıorum..yani o ayetten peygamverimizin içinde sakladıgının hz.Zeynebe karşı hissetiigi şahvet olamaz…herkes kendine iyi baksın..
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
Ya Allah aşkına arkadaşlar ben peygamberimizin şehvetinden ötürü evlendiğini söyleyen tek kelime yazmış mıyım bi bakın hele…
ben orada sadece peygamberimizin bu evliliğinin bir emir olmadığını ve peygamberimizinde içinde böyle birşey olduğunu söyledim. ben demedimki peygamberimiz zeynep i arzuluyordu da ondan dolayı onunla evlendi. benim böyle bişey dediğimi gösteren tek kelime yok sadece bir kere arzulamak kelimesi geçiyor o da ayete yönelik bir açıklama değil benim soruya cevabım (konunun en başında sizin başınıza gelse diye bi yer varya işte ona karşılık.)
|
|
|
|
|