NEDEN
12-07-2005 20:07   [ Yok say ]  
Üstat
RankRankRankRank
Toplam Mesaj:  5042
Katıldı  2008-10-12

İNSANLARA *HANGİ MESHEPDENSİN DENİLDİĞİNDE HANEFİ , ŞAFİ , MALİKİ  YADA HANBELİ (MALİKİ VE HAMBELİ TÜRKİYEDE PEK FAZLA YOK DİYE BİLİYORUM) CEVAPLARINI ALIRIZ
*ACABA BİZLERİ BU CEVABA YÖNELTEN NERDİR.
*NİYE KENDİMİZİ BU MEZHEPLERDEN BİRİNİN ÜYESİ OLARAK GÖRÜYORUZ YADA BU MEZHEPLERDEN BİRİNE TABİ OLMAK ŞARTMIŞ GİBİ DÜŞÜNÜYORUZ. BU KONU HAKKINDA SİZ ARKADAŞLARIN FİKİRLERİNİ DE ALMAK İSTERİM ( SORULARI KENDİNİZE SORULMUŞ GİBİ HİSSEDERSENİZ SEVİNİRİM ( ÖZELLİKLER 1.VE 2. SORU)
SAYGILARIMLA…

Gönderen: halil

14-07-2005 18:39   [ Yok say ]   [ # 1 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

slm…tabiiki sorularını kendime sormuş gibi kabul edecegim…hiç uzatmadan başliim..ama önce mezhep nedir nereden dogmuştur ona bi bakalım
Mezhepler nasıl ve ne zaman doğmuştur?
Peygamberimiz (S.A.V.) hayatta iken herhangi bir mezhebe ve müctehide ihtiyaç duyulmuyordu. Çünkü peygamberimiz dogrudan meseleleri ve ilgili hükümleri asil kaynagindan, yani VAHY’den aliyordu. Dünya islerinde Peygamberimizin (S.A.V.) bazen kendi görüsünü ortaya koydugu vakidir. Yani bazi hususlarda kendileri içtihad ederlerdi. Ancak dini konularda buna gerek duyulmaz, Cebrail’in vahiy indirmesi beklenirdi.
Ashab devrinde de içtihada gerek görülmedigi gibi, mezheblere lüzum hissedilmemistir. Ashab’dan biri karsisina çikan bir mesele hakkinda kendinde bir çözüm bulamadiginda, onu arkadaslarina sorar, dogruyu ögrenip öylece cevap verir veya meseleyi çözerdi. Ancak Ashab-i Kiram fethedilen Islam ülkelerine dagilip her biri gittigi ülkede Islami yayarken ancak kendi bildiklerini ögretebildi. Zamanla Islam Devletinin sinirlari genislemis, ashab azalmis ve yeni yeni meseleler ortaya çikmis, böylece farkli görüsler ortaya çikmaya baslamistir.
Tabii’nin devrine gelindiginde ise meselenin önemi kavranmis ve ümmeti dinin kaynaginda birlestirip Vahdet’i saglamak için Peygamberimiz (S.A.V.)‘in hadislerini toplama, tasnif, tahlil, birbirleriyle ve Kur’an ile karsilastirmak süretiyle hüküm çikarma çalismalarina girisilmistir.
Iste atilan bu ilk adimla birlikte ilim adamlari kollarini sivayarak ise koyulmustur. Ancak kendine güvenen ilim adamlari bu ise koyulurken “biz bir mezhep kuruyoruz, siz de bize uyacaksiniz” diye bir fikir, bir öneri ortaya atmak söyle dursun böyle birsey hatirlarindan bile geçmemistir. Su da unutulmamalidir ki, mezhepler arasindaki görüs ayriliklari teferruat meselelerde olup, dinin zaruri hükümlerinde ve te’vili mümkün olmayan “muhkemat"ta bütün hak mezheb alimleri ittifak içindedirler.
Mezhepler arasindaki farkliligin sebepleri nelerdir?
Sadece fer-i meselelerde olan farkliligin bazi sebeplerini su sekilde siralamak mümkündür:
A. Ayetlerden kaynaklanan farkliliklar:
Bazi ayetlerde kelimelerin mecazi veya hakiki manada kullanilip kullanilmadiginin farkli anlasilmasi
Bir kelimenin birden fazla manaya gelmesi
Ayette bir tahsisin olmamasi. Yani yapilacak ise bir sinirlamanin getirilmemesi
Emir ve nehiy ifadelerinin gerçek manada kullanilip kullanilmadigi hususu
Ayetlerdeki meselelerin net bir sekilde ortaya konmamasinin hikmeti kullarin akillarini kullanmaya tesvik için olabilecegi gibi Rabbimizin kullarina karsi kesin ve zorlayici bir çizgi çizmek yerine biraz esneklik birakmak suretiyle rahmet ve merhametli olusu da olabilir.
B. Hadislerden kaynaklanan farkliliklar:
Lügatten kaynaklanan farkli anlayislar. Arapça’nin çok ince bir lisan olmasi hasebiyle bir kelimenin bir harekesi manayi degistirir. Bir hadis birkaç okuyus sekliyle rivayet edildiginde imamlarin bunlardan birini tercih etmesi farka yol açar.
Mana ile rivayet caiz oldugu için bazi hadisler tami tamina Peygamberimizin agzindan çiktigi sekliyle degil de mana ile rivayet edilmistir. Ancak ravilerin ayni manaya geldigi düsüncesiyle önem vermedigi bir kelime bazan ayni hadisten farkli hükümlerin çikmasina sebep olmustur.
Imamlarin hadisleri anlamada birbirinden farkli olmasi. Bu, ya hadisin çok manaya gelmesinden ya da imamlarin anlayis seviyesinin farkliligindan kaynaklanir.
Ayni meselede farkli iki hadisin bulunmasi ve imamlarin bunlari degerlendirerek bir hüküm çikarmasi
Imamlarin hadis bilgisinin farkli farkli olusu
Peygamberimizin davranislarinin farkli anlasilmasi
Hadiste kastedilen mananin anlasilmamasi
Hadisin sahihligini tesbitteki metotlarin farkli olusu ve zayif hadisle amel edilip edilemeyecegi konusundaki görüs ayriliklari
Bunlarin yaninda örf ve adetin fetvalarin verilisindeki tesiri, sahabe sözlerine itibar edip etmeme ve degi$ik fetva metodlari farkli görüslerin olusmasina neden olmustur.
(RIBAT DERGISI, Yil:15, Sayi:170, Subat 1997, “Fikih Kaideleri” kösesinden alinmistir.)evet halil kardeş mezhep konusunu şöle bi açıklıga kavuşturduktan sonra sorularını cevaplayalım..görüldügü gibi her hangi bi mezhebi kabul etmeden de islam yaşanabilir..fakat bunu günümüzde yapacak kişinin de..sahabeler kadar islamı bilmesi kavraması gerekir…zaten mezhepler bir elin parmakları gibi aynı kapıya çıkarlar…günümüzdeki hristiyanlık gibi düşmanlık yoktur aralarında..bize hangi mezheptensin diye soruldugunda bizi bu cevaba yöneltende ona üyeymiş gibi hissetmemizde tabiiki ihtiyaçtan..düşünsene dogup büyüdügü yerde tarla sürmesi onun için tek geçim kaynagı olan bi kimse dikenlerin içinde oldugu için sürekli abdest tazelemek zorunda kalacaktır..fakat şafi mezhebinde bi ayakkabı dolu olsa bile kan abdesti bozmaz…tabi bu mezhebi kırsal kesimlrdekiler kabul etmişlerdir…işte kolaylık dini…yada başka bi örnek veriim…şafii mezhebinde bayan eline degmek abdesti bozarken hanefi mezhebinde bozmaz…bu da daha çok şehirde yaşayanlar içindir..işte kolaylık dini islam kendini bir kez daha dogruladı...Allah a emanet olun…

Gönderen:blawknox

14-07-2005 19:19   [ Yok say ]   [ # 2 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

blawknox eline sağlık diyecem ama acaba mausuna sağlık mı desem yok öle arat bul kopyala yapıştır.  http://www.enfal.de/mezhep.htm  bu şekilde site agdresini verirsin isteyen mezhep hakkında bilgi edinir ben burdaki arkadaşların buna ihtiyacı olmayacağını düşündüm aslında cevapların sorularımın karşılığı değil aslını söylemek gerekirse senden daha hoş cevaplar bekliyordum
yinede sana teşekkür borçtur   sağolasın

saygılarımla…

Gönderen:halil

14-07-2005 21:12   [ Yok say ]   [ # 3 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

kusura bakma ama bu mesajınla bende 3 ayrı ifade oluşturdun…1.si beni gerçektende çok güldürdün…çünkü benim elimde o dergi zaten var…derginin ismini girdim…o siteyi sonradan buldum elle yazıcagıma kopyala yapıştır yaptım ne var bunda…2.si beni rencide ettin…sanki ben bütün diger yazılarımı da o şekilde yapmışım gibi lanse etmişsin..3.sü beni şaşırttın…bi müslümanın yapması gereken bişiyi yapmadın..ayıp örtmek yani…farzetki ben o yazıyı direk geçirdim…ee senin bu şekilde forumda sölemen mi gerekir ya bundan sonraki yazılarımda okuyucularda yine alıntıdır ön yargısı oluşursa…sen mi kırıcan bu yargıyı..bewklerdim ki mail atarak beni uyarasın..ama neyse Allah razı olsun diim…hadi kendine iyi bak…

15-07-2005 15:16   [ Yok say ]   [ # 4 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

işimin yoğunlugundan dolayı hızlı bir şekilde yazdığım yazıyı tekrar okumayıpta yanlış anlaşılmalara meğil vermesine sebep olduğum için Blawknox tan özür dilerim. kelimelerimde vermek istediğim manadan uzak bir görünüm var ben kendisiyle biraz sohbet ettim bilgi düzeyi bu soruya çokk rahat bi cevap verebilecek düzeyde. bu da benım kendisinden daha geniş cevaplar beklememi sağladı ben onun için kendisinden böyle bir cevap beklemediğimi yazdım o kendisini rencide etmeye çalışığımı zannetmiş böyle bir amacım yoktur. kendisinden tekrar özür dilerim…

saygılarımla…

Gönderen:halil

15-07-2005 15:35   [ Yok say ]   [ # 5 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

mademki halil arkadaşımız özür dileme büyüklügünde bulundu..o zaman bende ondan özür dilemem icap eder…benim yaşım 17 oldugu için böle alınganlıklarımı mazur görmesini isticem kendisinden…sorun halloduysa herkes Allah a emanet olsun…

13-08-2005 22:32   [ Yok say ]   [ # 6 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

neden sonuçlar nedenlere her zaman baglı kalır aslında sonuçlar nedenlerin başlagıcıdır neden ama neden

Gönderen:berzan

13-09-2005 15:20   [ Yok say ]   [ # 7 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Yetmişiki millet ve o kadar din buraya,
Benim milletim yalnız aşkla girer sıraya.
Nedir kâfir, müslüman; nedir o sevap, günah?
Amaç Sensin, bunları Sen de sokma araya!

Omer HAYYAM

Gönderen:Hakan

14-12-2005 18:34   [ Yok say ]   [ # 8 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Halil kardeşim sorun çok yerinde eğer bazı arkadaşların “peygamber efendimiz şöyle dedi böyle dedi….” türünden lakırdılarına takılrsan soruna cevap bulamazsın bence en doğrusu bu mezhepleri de dinleri de hiç kafana takmaman yoksa görüyorsun arkadaşlar kendi engin bilgilerinin içinde boğuluyorlar sende düşme bu dipsiz kuyulara en iyisi sabahları kuş seslerini dinlemek ve güneşin doğuşunu seyretmek şafak vakti bir kadeh şarap içerek

Gönderen:Ertu

10-01-2006 10:20   [ Yok say ]   [ # 9 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

arkadaşlar son zamanlarda bu konuda bir takım araştırma ve okuma çabasına girdim ve mezhepler konusunda bana hangi mezheptensin diye sorulsa şu anda mezhepsizim derim…