1 of 3
1
Cennet Ve Cehennem
28-07-2005 02:59   [ Yok say ]  
Üstat
RankRankRankRank
Toplam Mesaj:  5042
Katıldı  2008-10-12

Cennet ve Cehennemde ne olduğunu ve oraya giden insanların ne olacağını düşünüyorum. Mesela inanan kişiler cennete gitmek çalışıyorlar fakat cennet dedikleri nasıl bir yer. Tamam rahat içinde olacağımız istediğimiz herşeyin önümüze geleceği filan söyleniyor ama yani bu mudur cennet, bence cennet bundan çok farklı birşey mesela her insan çok rahat içinde yaşayıp hiç uğraşmadan sürekli istedikleri önüne gelirse belli bi süreden sonra mutlu olamaz tüm istedikleri gerçekleşse bile huzuru bulamaz yada cehennemde yanacağımız söyleniyor ama öldükten sonra bedenimiz olmadığına göre bu fizksel bir yanma olmayacak bence yada yanmakla belki ilgisi bile olmayacak yada belki insana dıştan verilen bir güç olmadan insan vicdanıyla karşılaştığı için çekiceği bir acı olucağını düşünüyorum. Daha bu konuda tüm düşüncelerime yer vermedim cevap vercek arkadaşlara ve sorulacak sorulara göre anlatmak istiyorum.Bu konuda cevap vericek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum

Gönderen: Srchcwp

28-07-2005 11:13   [ Yok say ]   [ # 1 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Kur’an-ı Kerîm ve hadis-i şeriflerde Cennet, çeşitli şekillerde tasvir edilmiştir. Bilhassa Kur’an-ı Kerîm’de ağaçları altından ırmaklar akan Cennetler şeklinde anlatılmaktadır:

“Cennet takva sahiplerine, uzak olmayarak yaklaştırılmıştır. İşte size va’dolunan, gördüğünüz şu Cennet’tir ki, O, Allah’ın taatına dönen onun (hudud ve ahkâmına) riayet eden çok esirgeyici Allah’a bütün samimiyetiyle gıyâben saygı gösteren, hakkın taatına yönelmiş bir kalble gelen kimselere aittir. ” (Kâf,  50/31-33).

“Tövbe edenler, iyi amel ve harekette bulunanlar öyle değil. Çünkü bunlar hiç bir şeyle haksızlığa uğratılmayarak Cennet’e, çok esirgeyici Allah’ın kullarına gıyâben va’d buyurduğu Adn Cennet’lerine gireceklerdir. Onun vadi şüphesiz yerini bulacaktır. Orada selâmdan başka boş bir söz işitmeyeceklerdir. Orada sabah, akşam rızıkları da ayaklarına gelecektir. O, öyle Cennet’tir ki biz ona kullarımızdan gerçekten müttakî olanları vâris kılacağız. ” (Meryem, 18/60-63).

Cennet, bu dünyada yapılan iyiliklerin ahirette Allah tarafından verilen karşılığıdır.
Kur’an’da Cenâb-ı Allah   şöyle buyurmaktadır:

“Adn Cennetleri vardır ki altlarından ırmaklar akar. Onlar orada ebedî kalıcıdırlar. İşte günahlardan temizlenenlerin mükâfatı.” (Tâhâ, 20/76).

Kur’an’da Cennet’in niteliklerinden bazılarına şu şekilde değinilir:

“Rabbinizin mağfiretine ve eni göklerle yer kadar olan Cennet’e koşun. O Cennet takva sâhipleri için hazırlanmıştır. ” (Âli İmrân, 3/133).

1- Altlarından ırmaklar akan, birbiri üzerine bina edilmiş yüksek köşkler (ez-Zümer, 39/20), güzel meskenler (et-Tevbe, 9/72)

2- Türlü ağaç ve meyvalara, akar kaynaklara, görünüş ve kokusu güzel, isteyenlerin yanına kadar sarktığından koparılması kolay, türlü bol meyvelere sahip (er-Rahmân, 55/58-54)

3- Gönlün çekeceği her türlü yemek ve etler, türlü kokulu içecekler, temiz şaraplar ve çeşit çeşit tükenmez nimetleri içeren bir mekân.
“Onlara Cennet’te bir meyve, içlerinin çekeceği bir et verdik (vereceğiz)” (et-Tûr, 52/21).
“Canların isteyeceği ve gözlerin hoşlanacağı ne varsa, hepsi oradadır. Siz de orada devamlı olarak kalacaksınız. İşte bu, sizin çalıştığınız ameller sebebiyle mirasçı kılındığınız Cennet’tir. Sizin için orada çokmeyveler vardır, onlardan yiyeceksiniz.” (ez-Zuhruf 43/71-73).
“Cennet şarabından (dünya Şarabı gibi) mide ızdırabı yoktur” (Saffât, 37/47).

4- Cennet’te hayat sonsuzdur, kin yoktur, boş lâf ve günah’a sokacak söz işitilmiş. “Biz o Cennetliklerin kalblerindeki kinleri çıkarır atarız. Hepsi kardeşler olarak tahtlar üzerinde karşı karşıya otururlar. Orada kendilerine hiç bir zahmet dokunmaz ve onlar oradan çıkarılacak da değillerdir” (el-Hicr, 15/47-48).
“Onlar Cennet’te ne bir boş laf işitirler ne de bir hezeyan. Ancak bir söz işitirler: Selâm.. (birbirleriyle selâmlaşır dururlar).” (el-Vâkıa, 56/25-26).

5- Cennet nimetleri insan hayalinin erişemeyeceği güzelliktedir. Cennet’i aslında dünya ölçüleriyle tarif   etmek mümkün değildir. Bununla beraber Cennet’teki eşsiz nimet ve saltanatı anlayabilmemiz için Allah Teâlâ onu bize şu şekilde tasvir etmiştir:

“İşte bu yüzden Allah onları o günün fenâlığından esirger. (Yüzlerine) parlaklık, (gönüllerine) sevinç verir.  Sabretmelerine karşılık onlara Cennet’i ve oradaki ipekleri lütfeder. Orada koltuklara kurulmuş olarak   bulunurlar. Ne yakıcı sıcak görürler orada, ne de dondurucu soğuk. Ağaçlarının gölgeleri üzerlerine sarkar;  kolayca koparılabilen meyveleri istifadelerine sunulur. Yanlarında gümüş kaplar ve billür kaselerle, gümüşî  beyazlıkta (billûr gibi) şeffâf kupalarla dolaşılır ki (Cennet sakinleri bunlara dolduracakları Cennet şarabını  Cennet’teki insanların iştahları) ölçüsünde tavin ve takdir ederler. Onlara orada bir kâseden içirilir ki karışımında zencefil vardır. (Bu şarap) orada bir pınardandır ki adına Selsebil denir. Cennettekilerin etrafında öyle ölümsüz genç nedenler dolaşır ki, onları gördüğünde kendilerini etrafa saçılıp dağılmış inciler sanırsın. Ne yana bakarsan bak, (yığınla) nimet ve ulu bir saltanat görürsün. Üzerlerinde ince yeşil ipekli,  parlak atlastan elbiseler vardır. Gümüş bilezikler takınmışlardır. Rableri onlara tertemiz içecekler içirir. Onlara: “İşte bu sizin işlediklerinizin karşılığıdır, çalışmalarınız şükre değer” denir. ” (el-İnsan, 76/11-22).

Cennet’in tasviri konusunda söylenecek son söz şu kudsî hadisin ifade ettiği durumdur:
Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:
Cenâb-ı Hak buyuruyor ki:
“Salih kullanım için ben, Cennet’te hiç bir gözün görmediği hiç bir kulağın işitmediği ve hiç bir insan gönlünün hatırlamadığı bir takım nimetler hazırladım.”

Başka bir hadislerinde de, Rasûlullah (s.a.s.) Cennet’in gümüş ve âltın kerpiçten yapıldığını, harcının misk,  taşlarının inci ve yakut olduğunu, oraya girenlerin bolluk ve refâh içinde, üzüntüsüz ve kedersiz yaşayacağını ebedî kalacaklarını, ölmeyeceklerini, elbiselerinin eskimeyeceğini ve gençliklerinin yok olmayacağını ifade eder

Derin kuyu, ahirette kâfir ve günahkâr kimselerin azap Cekecekleri ceza yeri. Kur’an-ı Kerîm’de inanan ve güzel amel işleyen kimselere Cennet vadedildiği gibi (el-Kehf 18/107); kâfir ve günahkâr kimselere de Cehennem vâdedilmiştir. Kâfir, münâfık ve müşrikler Cehennem’de ebedî kalırlar, orada ölmezler ve azabları  hafifletilmez. Tövbe etmeden günahkâr olarak ölen ve Allah’ın kendilerini affetmediği mü‘minler ise Cehennem’de ebedî kalmazlar. Kendilerine günahları kadar azap edilir. Sonra oradan kurtulup Cennet’e girerler ve orada ebedî kalırlar.

Allah Cehennem’i diğer yaratıklardan önce yaratmıştır ve şu anda mevcuttur, yok olmayacaktır. Nitekim şu   ayet bu durumu gayet açık ifade eder:

Kaynarken çıkardığı ses: “Rablerini inkâr eden kimseler için Cehennem azabı vardır. Ne kötü bir dönüştür. Oraya atıldıkları zaman onun kaynarken çıkardığı uğultuyu işitirler. Nerede ise öfkesinden çatlayacak gibi olur. İçine her bir topluluğun atılmasında bekçileri onlara: “size bir uyarıcı gelmemiş miydi” diye sorarlar. Onlar evet, doğrusu bize bir uyarırı geldi; fakat biz yalanladık ve Allah hiç bir şey indirmemiştir, siz büyük bir sapıklık içerisindesiniz, demiştik ” derler. ” (el-Mülk, 67/6-9).

“Artık o ateşten sakının ki, onun tutuşturucu odun (kâfir) insanlarla taşlardır. O

kâfirler için hazırlanmıştır. ” (el-Bakara, 2/24)

“Kâfirler için hazırlanan ateşten korkun. ” (Âli İmrân, 3/131).

Cehennem ateşi sönmez: “Biz sapık kimseleri kıyamet günü yüzü koyun, körler, dilsizler ve sağırlar olarak haşrederiz. Varacakları yer Cehennem’dir. Onun ateşi ne zaman sönmeye yüz tutsa hemen alevini artırırz. ” (İsrâ, 17/97).
Boyunlarında halkalar ve zincirler olarak kaynar suya sürülür, sonra ateşte yakılırlar. ” (el-Mü‘min,  40/70-72).

İnkâr edenlere ateşten elbiseler kesilmiştir-. Başlarına kaynar su dökülür de bununla karınlarındakiler ve derileri eritilir. Demir topuzlar da onlar içindir. Orada uğradıkları gamdan ne zaman çıkmak isteseler, her defasında oraya geri çevrilirler. Ve kendilerine “yakıcı azabı tadın"denir. (el-Hâcc, 22/19-22).

Derileri yandıkça azabı tatmaları için yeniden başka derilerle değiştirilir. (en-Nisâ, 4/56).

Ölümü isterler fakat azabları devamlıdır, ölmezler. (bk. 43/74-77; 35/36).

Kur’an-ı Kerîm, Cehennem ehlinin çekeceği azap ve yiyecekleri hakkında da bir takım tasvir ve izahlarda   bulunur: “(Nasıl) ağırlanmak için bu (nimet) mi hayırlı yoksa zakkum ağacı mı? Biz onu zalimler için bir fitne   (sınama vesilesi veya azap) kıldık. O, Cehennem’in dibinde çıkan bir ağaçtır. Tomurcukları şeytanların   başları gibidir. Onlar ondan yiyecekler ve karınlarını onunla dolduracaklar. Sonra onların, bunun üzerine kaynar su karıştırılmış bir içkileri vardır. (Yedikleri zakkum, boğazlarını yakar) Yanan boğazlarını dindirmek   için içecek bir şey ararlar. Ama kaynar su katılmış kusuntu ve irinden başka içecek bulamazlar.” (Sâffat,  37/62/67).
“O ayetlerimizi inkâr edenleri yakında bir ateşe sokacağız, (öyle ki) derileri piştikçe azabı  tatsınlar diye onlara başka deriler vereceğiz! Şüphesiz Allah daima üstün ve hikmet sahibidir.” (en-Nisâ,  4/56).

Cezalar, işlenen suçlar cinsinden olacaktır. Dilleriyle suç işleyenlerin cezaları dillerine; elleriyle günah işleyenlerin cezaları ellerine vs. tatbik edilecektir.

Cehennem’in yakacağı hakkında da Kur’an’da bilgi verilmekte ve şöyle denilmektedir:
“Ey inananlar, kendinizi ve ailenizi bir ateşten koruyun ki, onun yakıtı insanlar ve taşlardır. ” (et-Tahrîm, 66/6).

Kur’an’da Cennet ehli ile Cehennem ehli arasında konuşmalar yapılacağı da belirtilerek bu konuşmalardan nakiller yapılmaktadır:
“O gün münâfık erkekler ve münâfık kadınlar (sür’atle Cennet’e girmekte olan)  müminlere derler ki: “(Ne olur) bize bakın da sizin nurunuzdan alalım.” Onlara: “Arkanıza dönün de nur arayın!” denilir (Kendileriyle alay eden bu ses, onlara diyor ki: Arkada kalan dünyaya dönün nur orada   aranır. Nurun kaynağı, dünyada yapılan işlerdir. Böyle denilir ve müminlerle münafıkların) aralarına kapılı bir sur çekilir ki, onun içinde rahmet vardır. Dış yönünde de azap. (Münafıklar), onlara seslenirler: “Biz de sizinle beraber değil miydik” Müminler derler ki: “Evet ama, siz kendi canlarınıza kötülük ettiniz. (İnananların başlarına felaket gelmesini) gözlediniz. Şüphe ettiniz, kuruntular sizi aldattı. Allah’ın emri (olan ölüm) gelinceye kadar (böyle hareket ettiniz). O çok aldatıcı (şeytan) sizi Allah hakkında aldattı. ” (el-Hadîd, 57/13-14).

Başka bir yerde de şöyle anlatılır:

“Cennet halkı, ateş halkına seslendi: Rabbimiz’in bize vadettiğini biz gerçek bulduk. Siz de Rabbiniz’in size   vadettiğini gerçek buldunuz mu? (Onlar da): Evet dediler ve aralarında bir ünleyici: Allah’ın lâneti zalimlerin   üzerine olsun! diye ünledi.” (el-Â ‘raf, 7/44-45).

İnsanın eğitimi ve iyi davranışlara yönlendirilmesi açısından Cennet ve Cehennem inancının dünya hayatına etkileri açıktır. Kişi, gizli ve açık yaptığı her şeyin karşılığını, bulacağını ve Cehennem’deki cezânın dehşetini hatırladığında, elbette hareketlerine çeki düzen verme ihtiyacını duyacaktır.

http://www.biriz.biz/itikat  daha geniş bilgiler için kullanabileceginiz bi adres ben bunları burdan aldım

yukarıda cenneti anlatırken kullanılan şarap kelimesini blawknox arkadaşımızın ’ kur’an da içki yanılgılarınız ’ adlı yazısını okuduğunuzu kabul ederek değiştirme gereği duymadım

saygılarımla…

Gönderen:halil

28-07-2005 23:26   [ Yok say ]   [ # 2 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Oldukça güzel yazmışsın fakat benim dini sorgulamama neden olan şeylerden biride bu yani cehennemde olacağı söylenen şeyler bana göre ortaçağ işkencelerine benziyor. Yani hangi insan ne kadar kötülük yapmış olursa olsun bunları haketmemesi gerektiğini düşünüyorum. Dünyanın savaş olan bir yerinde doğmuş ailesi tarafından hiç bir eğitim almamış ekonomik olarak çok zor durumda yaşayan bir çocuğu düşünün. Savaş kan vahşet ile büyüyen üstelik bunları yaşamayı, görmeyi kendisi seçmeyen, böyle bir yerde yaşamaya mahkum olarak doğan bir çocuk kolaylıkla beyni yıkanabilir birçok kötülük başka adlar alıtında ona yaptırılabilir. bunun gibi bir sürü örnek verilebilir. Dünya gelmeyi kendisi seçmemiş bir insan bu zalim dünyada hayatta kalmak için bazı kötülükler yapmış olabilir ama yinede bu kadar zalim bir şekilde cezalandırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca Allahın varlığını sorgulayan her kişinin direkt cehenneme gitmesini hazmedemiyorum o kişi belki dünyada iyi şeyler yapmış olabilir ve hayatın anlamını bir doğu felsefesinde bulup hayattını insanlara ve dünyaya yardım etmek için geçirmiş olabilir çevresi tarafından çok sevilip gerçekten insanları umutsuzluktan kötümserlikten yılmaktan kurtarıp onlara yaşam sevinci vermiş bir insanın bu tip işkencelere maruz kalıcak olmasını kabul edemiyorum. Yani eski çağlardaki gibi sağ eliyle çalan birinin sağ elinin kesildiği gibi dil suçu işleyen birininde dilinden asılacağını düşünemiyorum. Bugün en adaletli yönetim biçiminin dünyadaki aydınlar tarafından demokrasi olduğunu biliniyor. Bugün insan hakları bildirsinde insanlara işkence yapmanın insan haklarını çiğneyeceği yazılıyor. Demokraside insanlar ne suş işlerse işlesinler işkence görmeyip özgürlükleri elllerinden alınarak psikolıjik bi ceza verip onları içerde kaldıkları sürece kendi vicdanlarıyla yüzyüze gelmeleri sağlanıyor. Örneğin bugün okullarda öğretmenlerin değil çocukları dövmesi tokat atması bile yasakken islamda bir okul olarak düşünülen dünyada bir insana bu tip cezaların verilmesini kabul edemiyorum. bu konuda herkesin sadece ayetlere bağlı kalmayıp kendi düşüncelerinide söylemesini istiyorum.

Gönderen:Srchcwp

29-07-2005 00:45   [ Yok say ]   [ # 3 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Selamlar

Srcwp birsey soracagim.Kuranin yazdiklari disinda herkesin kendi fikirlerini yazmasini istiyorsun.Sen bu konuda fikirlerini bizimle paylasirmisin.Kuranda yazilanlarin (cehennemle ilgili) ortacag iskencelerine benzedigini soyluyorsun.Mesela cennet ve cehhennem sence nasil olmali?Gercekten merak ediyorum.BIr seyi kabullenemiyorsan, O seyin yerine birsey koymalisin,onermelisim.Mademki sen boyle birseyin olma ihtimalini kabul etmiyorsun.O zaman bize birseyler oner,bizi ikna et.Arkadaslar bu kuran bastanbasa yalan ona degilde suna inan de,bizde senin soyledigine inanalim.Sen fikirlerini yaz buraya seni anlamaya calisalim.Saygilar.

Gönderen:daghan

29-07-2005 10:09   [ Yok say ]   [ # 4 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

sanırım sen fazla hümanist birisin. sözünü ettiğin o aklının çelinmesi an meselesi olan ufak çocuk varya, işte onun ve onun gibi birçok insanla beraber bunlara etkileşim halinde olan şeyleri şöyle bir düşün. sırasıyla bütün dünya buna girecektir işte bu bozukluga yıkımcılığa meydan verecek insanların yaptıklarının bir karşılıgı olmalı u dünyada güçlü olduklarından verebilecek kimse yok ama işte diğer taraf varya orda tek bir güç sahibi var ve adaletinden şüphe edilmeyecek bir Allah. ortaçağ cezalarıne benzettiğini sölüyon iyi güzelde kur’an ı anlayabilmek için önce onun hangi şartlar altında nüzul oldugu bilinmeli o dönemin koşulları düşünülmeli. el kesme olayını biliyorumda dilinden asılma olayını hiç duymamıştım. tuhaf… burda bile dönemin koşullarına baktığında bu hafif bi ceza idi çünkü o zamanar güç bir kaç kişinin elindeydi istediğini sebepsiz bi şekilde işkenceyle öldürüyordu artı o zaman ki arap çerçevesinde hapisane mi vardı ki.? bence Allah o kadar adil ki bunu anlatmaya kelimeler yetmez. işte O Rahman ve Rahim olan. düşünsene bırak kendisine itaat etmeyeni kendisini inkar edeni bile dünyada binbir çeşit nimetle mukafatlandırıyor. sen hiç gördün mü Allah a inanmadığı için nefes alamayanı yemek yiyemeyeni vs..vs..

Allahın varlığını sorgulayan her kişinin direkt cehenneme gitmesini hazmedemiyorum.

diyorsun. Allah ın varlığından şüphelenmek ile O’nun varlıgını inkar etmek çok farklı şeyler. şu da bir gerçek bu düşünce insanı düşünmeye başladığı andan itibaren çok değiştirir ya nefsine yenilir tatmin olamadığını düşünür inkar edersin yada Allah ın varlığına dair içinde hiç bir şüphe kalmaz. biz buna benzer bi konuyu konuşmuştuk hatta ben Hz. İbrahim i örnek vermiştim sizlerinde bildiği gibi kur’an da hz. İbrahimin tanrı arayışı içerisindeyken Allah ı bulduğu bildirilir.

Tövbe etmeden günahkâr olarak ölen ve Allah’ın kendilerini affetmediği mü‘minler ise Cehennem’de ebedî kalmazlar. Kendilerine günahları kadar azap edilir. Sonra oradan kurtulup Cennet’e girerler ve orada ebedî kalırlar

bide yukarıda ki yazında doğu felsefesi diyorsun bi defa orda (genelde)  Allah yok buda’nın öğretileri var onlarınki semavi bir dinden çok uzak. haa bu demek değildirki onlar yaptıgı iyiliklerin karşılıgını görmeyecekler, elbette görecekler yaptıkları  her bir iyilik için ayrı ayrı mukafat alacaklardır ama bu ne şekilde olur
işte onu bilemem o Allah katındadır

bide hep cehennem üzerinde durmuşsun unutulmamalı ki Allah cehennemle birlikte cenneti de yarattı onun nimetlerinin güzelliğide gözardı adelmemeli

daghan arkadaşın sordugu soruların cevaplarını bende bekliyorum

saygılarımla…

31-07-2005 18:31   [ Yok say ]   [ # 5 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

arkadaşlar off yaa…dün iki kez uzun uzun bu konuyla ilgili bi şeyler yazmıştım…birinde elektrikler gitti…digerinde de yannışlıkla tırnak işareti yerine esc e bastım :((((( ikisindede yazılar gidince şevkim kırıldı valla…artık bakiim bi daa toparlarsam yazdıklarımı sizlerle paylaşıcam en kısa zamanda…zaten bizim sınıfta da srchcwp arkadaşımız gibi düşünen bi arkadaşla da bu konuyu uzun bi süre tartışmıştık…anlıcanız konuya yabancı diilim…ama şanssızlık işte…bi türlü yazamadım…he bu arada srchcwp arkadaşımız ismini sölerse çok sevinirim çünkü böyle zor oluyo takdir edersiniz…gerçi ben ona bi açılım buldum ama tutacak mı acaba…buldugum açılım şu;“search cewap” tuttumu? neyse ben en kısa zamanda tekrar yazıcam orda sorularının “cewabını” “search” ersin;))) hadi herkes kendine iyi baksın…en kısa zamanda görüşmek üzere….

Gönderen:blawknox

31-07-2005 20:19   [ Yok say ]   [ # 6 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

cennet ve cehennem ikilisi! her kezın merak ettıgı ama kımsenın tam olarak ne oldugunu bılmedıgı bılemeyecegı bır kavram bu. kuranı kerımde yazılanlara baktıgımızda sonsuz mutluluk ve sonsuz acı. bu mudur gercek anlamları böyle bır seyın tarıfı nedır.evet allaha ınanıyorum ama cennet ve cehennemın acıklaması yeterlı degıl benım ıcın.bu konudakı farklı duşuncelerınız oldugunu düşünüyorum.bunları paylaşmak guzel olacak sanırım.

sevgi ve saygılar…..şenay

Gönderen:senay

01-08-2005 01:04   [ Yok say ]   [ # 7 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

selamlar
Evet Senay kendi sordugun sorunun cevabini kendin vermissin.Soyledigin gibi herkesin merak ettigi fakat akil olarak kavrayamadigi seyler.Cenneti sonsuz mutluluk olarak dusunmek dogrudur ve gercek anlamida budur.Ama bu mutlulugu insanin hissetmesi,kavramaya calismasi mumkun degildir.Varligina inandigimiz seylerin hepsini akilla kavramamiz mumkun degildir.Cennette vardir cehennemde ama nasil bir seydir bende bilmiyorum.Bunlari sonsuz mutluluk ve sonsuz aci olarak dusunmek yeterlidir bence. Fakat bu mutlulugun ve acinin tarifini akil yapamiyor,yetersiz kaliyor.Hoscakalin.

02-08-2005 02:13   [ Yok say ]   [ # 8 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

ewt blawknox arkadaşımız doğru bilmiş açılımı search cevap. Tebrik ederim kendisini. Halil arkadaşımız dilinden asılma olayını hiç duymamıştım demiş ama kendi yazdığı ilk cevapta kendisi yazmış “Cezalar, işlenen suçlar cinsinden olacaktır. Dilleriyle suç işleyenlerin cezaları dillerine; elleriyle günah işleyenlerin cezaları ellerine vs. tatbik edilecektir. ” diye yazmış.Ortaçağdaki mantığın aynısı yani.Mesela “Başlarına kaynar su dökülür de bununla karınlarındakiler ve derileri eritilir. Demir topuzlar da onlar içindir.Derileri yandıkça azabı tatmaları için yeniden başka derilerle değiştirilir “denmiş ben bunları gerçektende dinden insanları soğutacak kadar zalimce buluyorum. Allahın çok merhametli anlayış sahibi olduğu söylenirken bunlar çelişiyor bence. Bence bu anlatılan işkenceler cehennemi simgelemek için kullanılmış terimler. Ben cennetin ve cehennemin bu kadar insani olduğunu düşünemiyorum. Bence cennettede insanın yaşamıyla ilişkilendirerek dünyadaki bazı zevklerden simgeler yapılmış. Biz herzaman cennet ve cehennemi öldükten sora tamamen farklı bir mekanmış gibi düşünüyoruz: yani sanki öldükten sonra ruhumuzun yükselip iki tane farklı girişi olan bir yere geleceğimiz sevaplarımız fazlaysa cennete deyilsek cehenneme filan diye düşünüyoruz. Bu arada bu hangisi fazlaysa o ağır basack düşünceside bence çok komik. Ne yani günah işledikten sonra 10 dilenciye para verirsek günahımızı karşılıyacakmış gibi düşünüp olayı resmen ticarete dökebiliriz ozaman. Yada sen birisine vurmuşsun şunu 10 dakika kızartın bi iki kerede derisini yüzün(bu arada bu kişi ölmüş ve dünyada sadece bi araç olarak bahsedilen ve SADECE dünyada kullanacağımızı bahsedilen vücuda yönelik cezalar burda söz konusu oda ayrı bi çelişki) denmiş sonrada hımm bunun başka günahı yok çıkarın bu odadan cennet odasına atın gibi komik bi durum war.Ve cennet odasınada atıldıktan sonra yine vücut zevklerinden oluşan istediğimiz meyvayı yemek rahat içnde yatmak kuşlar böcekler çicekler içinde mütiş ırmaklar filan tabii bide erkekleride memnun etmek için 4-5 tane huri ohh cennete giden yaşadı vur pat çal oynasın gibi bi durum war. Benim düşündüklerim ise çok farklı ve birçok kişiye saçma olanaksız gelebilir. Şİmdi yazı fazla uzun olduğundan ve çok uzun yazılarda konsantrasyon bozulduğu için ve zamanım olmadığı için onuda başka yazıda yazıcam. Herkese sevgiler

Gönderen:Srchcwp

02-08-2005 12:02   [ Yok say ]   [ # 9 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

cehennem hakkında acayip düşüncelerinvar sanırım senın cennet cehennem görüşlerini bidahaki yazında okuyacağız yazıda geçen dilden asılma muhabbetine deyıneyım ben orda kısastan haberdar değilim demiyorum ben dilden asılmakla İŞGENCE yapılmasını duymamıştım diyorum kaldıkı biyerlerde yazıyorda olabilir BEN duymadım insanım nihayetinde herşeyi bilememya

bu arada seninde ismini öğrenebilirmiyiz

saygılarımla…

03-08-2005 00:17   [ Yok say ]   [ # 10 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Srchcwp cennet cehennemin nasil olmasi gerektigi konusunda bilgilerini sabirsizlikla beklemekteyim.Ama malesef yazmis oldugun yazida buna deginmemissin.

Bazen cok tefferuata giriyoruz.Cehennemdeki insanin dilindenmi yoksa elindenmi asilacagi cokmu onemli sonucta iyi bir yer olmadigi kesin neden bukadar inceliyoruzki.Bir insanin dinden sogumasina bunlar etken degildir.Insanlarin yaptgi bir hata su, Allahi birseylerden eksik gormek.Allah hic bir seyden eksik degildirki onun icin Allah tir.Allah in sevgi ve merhamet sahibi oldugundan kimsenin suphesi yok.Fakat Allah in azabi olmamasi gerekir dediginiz zaman Allah i bir seylerden eksik gormus olursunuz.Bunu aklimizi biraz calistirirsak rahatca anlayabiliriz.Cunki bir ozelligini yok etmis olursunuz boyle demekle.Ve Allah in bu ozelligini kullanmamasi gerektigini dusunmeye baslarsiniz.Allah hem sevgi sahibi hem azab sahibidir.Ama Allah adeletlidirde.Herkes hak ettiginin karsiligini alacaktir diyor Allah.Burada bir ince ayrinti var insanlar yaptiklarinin karsiligini tam olarak,eksiksiz olarak alacaklardir.Burada ceza yada mukafat insanin kendi elindedir.
KIsaca soyle denilebilir cennet SONSUZ mutluluk.Cehennem SONSUZ aci buradaki mutluluk ve acinin boyutunu akil kavrayamaz.Dilinden asilmak sadec bir ornektir.Bunu dusunmek yerine sonsuz aciyi dusunmek bence daha dogrudur.Yada sonsuz mutlulugu.Srchcwp fazla kafaya takma sen hak ettigin yere zaten gidersin.Birseyleri dusunurken duygularinida isin icine katmaya calis.sadce mantiginla hareket etme.bir de soyle dusun istersen.mesla gunahi sevabindan bir gram fazla olan insanin cennete girene kadar cehennemde gecirecegi anlar nasildir,acaba dunyadaki zamana vurdugumuz zaman nekadar yil eder diyede dusunebilirsin.Buradai hesap isi mantik ama yasanilan anlara hislerini katarak oradaki mutlulugu ve aciyi anlamaya calis.Dilenciye para verirken isledigin suc sayisina gore verirsen mantiginla hareket etmis olursun.Nerede burda duygu his,nerde vicdan.Insanlar odun degilki.Dilenciye para verirken onun zor durumda oldugunu hissederek parani verirsin.Iste boyle verirsen parani zor durumda olanlara ben garanti ediiyorum sana cennete gidersin.

07-08-2005 10:36   [ Yok say ]   [ # 11 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

öncelikle MERHABA;
sizin söyledikleriniz benim düşünselerinme yakın ama de çelişkilerin var.
örneğin;adem ve havva ile ilgili olacak ilk olarak dünya da sadece adem ve havva varmış tamam bunların çocuğu oluyor.ve kardeş kardeş ilişkiye girmişler o zaman günah olmayan şey şimdi nasıl günah sayılabiliniliyor.

Gönderen:ruken

07-08-2005 20:49   [ Yok say ]   [ # 12 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

öncelikle sana da merhaba…ve şunu da ekliim..bizlerle çelişkilerini paylaştıın için kendi adıma teşekkür ederim..ve bundan sonrada olursa yine beklerim…
şimdi sorunun cevabına geçelim…

bilirsin tarih te şu vardır…olayın oldugu zamanın koşullarını düşünerek olayları yorumlamalıyız…insanlık tarihinin başladıgı bi devirden bahsettigimizi bilmeliyiz…başka insanlar olmadıgı için böyle bi ilişki yasak diildi tabiki…hem bu yasak olsa Allah ın böyle bi yasagı yaptırmak zorunda bırakıp da sonra da bundan dolayı ceza vermesi gibi bi ihtimal söz konusu olamaz…o zaman elbetteki bu zorunluluktu..ve zorululuk dahilinde yapılan işlerden sorumlu diildir insan..ayrıca bu dedigim bi yasak söz konusu oldugunda geçerlidir..o devirde böyle bi yasak dahi yoktu..
  burada dikkat etmemiz gereken bi nokta vardır…o da Kuran ın yada diger kutsal Kitapların o devirde olmadıgıdır…dolayısıyla o Kitapların içinde yasak olarak belirlenmiş şeylerden o zaman haberdar degillerdi…o Kitaplardaki hükümlere göre hareket etiklerini düşünmemiz dogru olmaz heralde…düşünsene bi o zaman hiç bi inşa yapılmamış...dolayısıyla kabe yok…hz.Adem e hacca gitmenin farz oldugunu düşünebilirmisin? kesinlikle hayır..aynen sordugun soruda buna benzemektedir…
    Allah kullarına yapabilecekleri emir ve yasaklar buyurur…işte zaten bütün sırda burada yatar…o devirde kardeşle bu ilişkiye girmesinin haram oldugunu kabul edelim…o zaman da hz.Adem in çocukları yasak diye böyle bi ilişkiye girmeyecekti..bu ise onların gönderiliş amaçlarına ters düşecekti…insanlar çogalamayacaktı..işte bu yüzden Allah onlara bunu haram kılmamıştır..kaldıki her peygambere kitap gönderrilmemiştir..hz.Adem in hem ilk insan hemde ilk peygamber oldugunu düşünürsek…Allah ın böyle bi yasagı o zaman kılmamış oldugu ortaya çıkar..şimdi burada şunu diyebilirsin
    “Allah gelecegi de bildigine göre en başta verdigi hükümle sonradan verdigi hükmün aynı olmaması bi çelişki mi?”
  kesinlikle hayır..eger Allah Kuran da geçmişten günümüze şartlara göre hüküm vermiştir ki insanlara zor gelmesin diye..eger insanlık tarihinin en başından bu yana aynı hüküm sabit bi şekilde emredilseydi..işte o zaman çelişki olurdu..ama Allah hatadan noksan oldugu için insanlara;şartlara göre emir ve yasaklar vermiştir ki kolaylık olsun..hem zaten Allah bi hükmünü kaldırıp yerine başka bi hüküm getirebilecegini bize Kuranda bildirmiştir..
“Biz bir ayeti siler, unutturur veya ertelersek ondan daha iyisini veya onun bir benzerini getiririz. Allah’ın her şeye gücü yeter olduğunu bilmedin mi?”(Bakara Ayet 106)

Gönderen:blawknox

30-08-2005 22:13   [ Yok say ]   [ # 13 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

cehennem insanların içindedir demiş J.J.SARTRE

Gönderen:serdar çakır

06-09-2005 09:07   [ Yok say ]   [ # 14 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Toplam Mesaj:  136
Katıldı  2006-04-07

Hayyam, rubailerinde cenneti şöyle tarif etmiş:

Ne cennetler görürsün, açarsan gözü,
Cennet ırmaklarının bahçede izi,
Cehennemden az konuş, her taraf cennet;
Otur cennet yüzlüyle, gör cennet yüzü!

13-09-2005 12:51   [ Yok say ]   [ # 15 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Toplam Mesaj:  136
Katıldı  2006-04-07

Selam…

Hayyam ve şiir dostlarına merhaba…
Şiiri ve Hayyam’ı sevenler, toplanın soframıza. O’nun şarabı ve sevgisi hepimize yeter.

1 of 3
1