1 of 2
1
insan ve sınırları
02-09-2005 00:21   [ Yok say ]  
Üstat
RankRankRankRank
Toplam Mesaj:  5042
Katıldı  2008-10-12

ister ütopik deyin ister deli ama ben tüm sınırları insanların yarattığını düşünüyorum ve gün gelecek insanoğlu bunun farkına varacaktır . bizler gerek yarattığımız dinler ve gerekse de yaratmış olduğumuz vatav millet sakarya edebiyatlarıyla her şeyden önce insan olduğumuzu unutup at gözlükleriyle hayata bakan yaratıklara dönüşmüşüz arkadaşlar herşeyden önce hepimiz insanız

DEDİM Kİ ARTIK BİLGİDEN YANA EKSİĞİM YOK
    HER SIRRINA ŞU DÜNYANIN ERMİŞİM AZ ÇOK
    DERKEN AKLIM GELDİ BAŞIMA BİRDE BAKTIM Kİ
    ÖMRÜM GELİP GEÇMİŞ HİÇİRŞEY BİLDİĞİM YOK

ÖMER HAYYAM

Gönderen: selçuk

07-09-2005 14:31   [ Yok say ]   [ # 1 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

sonsuz ve mükemmel tasavvurları...bunları iyi düşün ve şimdi yazdıgın ı tekrar düşün…bu kavramlar ne anlama gelmektedir?insan sonsuz ve mükemmelmidir?bu tasavvurlara fikirlere sonsuz olmayan bi varlık olan insan nası sahip olmuştur?bunu 11.yüzyılda anselmus ve 17.yüzyılda descartes de ele almıştır ve bu kavramların bizde olması tanrının varlıgını kanıtlayan birer delil olarak kabul edilmiştir…ve adı da ontolojik kanıttır…lütfen bu kavramları bi daa düşünelim bizi aşacak kavramlardır..biz o kadar yetkin ve aşkın diiiliz..aklın sınırları varken…sınırsız bi kavram düşünemeyiz..o halde sınırsız sonsuz bi varlık olması gerekir…aslında islam dini bu sorunun da altından çok çok raat kalkıyor…Allah Kuran da ilk insan olan Adem e bütün isimleri ögrettigini sölemektedir…ve tabiiki sonsuz ve mükemmel kavramları da bütün isimlerin içindedir…üstelik birde empiristlere de yanıt vardır bu konuda Kuran da…empirist(deneyci) filozoflar(david hume,locke,berkeley) fikir edinmek için onu beş duyu organımızla tecrübe etmemiz gerektigini sölerler..birincisi sonsuz bişi gördükmü ki sonsuzluk fikri bizde mevcut sorusunu cevaplayamıolar ama benim dinim cevaplıo bunu…ben müslümanım ve kutsal kitabımızda anlatıldıgına göre ilk insan hz.Adem dünyaya gönderilmeden önce cennet deydi…ve Allah ı görüyordu..yani sonsuz ve mükemmel olan bi varlıgı..ve dünyaya gönderildiginde de..bu fikir vardı onda..ve onu takib eden insan oglu ondan ögrendi bu fikri..yani bakın empiristler bile cevap var Allah ın dini islamda… ben arada bi bakıorum foruma…sık aralıklarla cevap yazamayabilirim…

Gönderen:blawknox

07-09-2005 14:33   [ Yok say ]   [ # 2 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

yani demek istediim şu özet olarak…insanın kendinin dışında belirlenmiş sınırları vardır ki…o sınırları sonsuz ve mükemmel bi varlık koyar…

07-09-2005 22:37   [ Yok say ]   [ # 3 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

ben arada sırada bakıyorum merak etmeyin…öyle ortayı boş görüp de sallamak yok…yazıosunuz bişiler…bi de hayyam dan bi kıta yaz tamam oh ne güzel yaa…yok öyle yagma tartışacaksanız seviyeli olacaksınız…

09-09-2005 23:46   [ Yok say ]   [ # 4 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

sena pardon anlayamadımben bu site de ilk kez birşeyler yazdım biriyle karıştırıyorsun ve kırıcı oluyorsun sana yakışmıyor nede olsa insansın demi yani

Gönderen:selçuk

10-09-2005 18:25   [ Yok say ]   [ # 5 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

yaa selçuk kardeş sen nie alındın ki anlamadım…ben sena ve got aslı kişilere yazdım…senle tartışmak isterim..sen üstteki mailimi cevaplarsan sevinirim..hadi kendine iyi bak…

14-09-2005 19:35   [ Yok say ]   [ # 6 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

anşalına ben hepten yanlış anlamışım…ama yine de sen üstüne alınma sena her kimse bana yazmış sen defolup gitmedinmi diye…

25-09-2005 19:19   [ Yok say ]   [ # 7 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

blawknox senin sorunun anladım ben, kendini tanrının yonlendirdigi onu korumakla gorevlwnmiş hissediyorsun ve boylece cennete gidebilirsin satılık bir hayat yasıyorsun, kendini yasamını inancını kurallarını ve yasalarını cennet icin satıyorsun ama bilmiyorsun herseyin bos oldugunu.bildiginde ise hersey icin cok gec olacak, o kadar gec ki anlayamıyacaksın bile gec oldugunu..

Gönderen:onur

28-09-2005 18:51   [ Yok say ]   [ # 8 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

benim sorunumu,benim derdimi sen bilemezsin sen kavrayamazsın sen anlayamazsın..bundan emin ol…ve senden ricam kimse hakkında böyle atıp tutma…

28-09-2005 20:31   [ Yok say ]   [ # 9 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

haydaa nerden çıkarıyosun anlamıyorum sen beni daa tanımıyosun bile nası böyle benim hakkım da yorum yapabiliosun…o zaman sen de inanmıyosun yazdıklarına bu da benim senin hakkından yorumum…

29-09-2005 16:06   [ Yok say ]   [ # 10 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

yazılarından nasıl kocaman bir celişki icinde oldugunu anlıyabiliyorum bu yeterlimi??

Gönderen:onur

06-10-2005 22:17   [ Yok say ]   [ # 11 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

hayır yeterli degil..sende yazdıklarında bir sürü çelişki içerisindesin..çünkü yazdıklarında çelişki içerisinde olmak insan olmanın bir geregidir..çelişki içerisinde elbetteki olacaktır insan..çelişki içerisinde olmayan tek ve mutlak bir varlık vardır o da her şeye gücü yeten ALLAH tır…nitekim O nun kitabında bir tane bile çelişki yoktur…haa aksini iddia ediyorsan yaz “çelişkilerini” beni de bilgilendir…gerçekten de çelişkiler bulabilirsen ve ben de bunlara ikna edici bir açıklama bulamazsam O kitaba inanmama gerek kalmayacaktır..ama aksi olur da iddialarının hepsine cevap verirsem yani çelişki diye iddia ettiklerinin bi takım bilgi eksikligi veya yanlış bilgilerden dolayı kaynaklandıgını görürsen sen evet Kuran da çelişki yoktur diyebilirmisin?

15-12-2005 06:31   [ Yok say ]   [ # 12 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

blawknox kardeşim bak sana Mevlana dan bir ulu söz ; Akla ait bilgi yüktür, gönüle ait bilgi ise ferahlık verir” yani demem o ki , kendini bu kadar bilgi küpü yapma vallahi de billahide kendine yazık ediyorsun bir de yorumların çok basit yani bu kadar bilgiden bu kadar sığ yorumlar çıkmamalı bence klişe lafları tekrarlayıp duruyorsun, aşağıdaki yazıyı oku tam sana göre;

Japonya’da batılı bir felsefe profesörü Zen Budizmi üzerine araştırma yapmaktaymış. Bu konuda konuşmak için, bir Zen ustası olan Nan İn’in manastırına gitmiş. Sohbete başladıklarında profesör, bu konulardaki bilgisini göstermek istercesine sürekli olarak kendi fikirlerini ortaya atmakta ve bir tartışma çıkartmaya çalışmakta imiş. Bunun üzerine Zen ustası, beraberce çay içmeyi teklif etmiş. Usta çayı ikram etmeye başladığında profesörün kabına çok fazla çay doldurmuş. Üstelik çay kaptan taşmak üzere olmasına rağmen hala dökmeye devam ediyormuş. Profesör onun dalmış olabileceğini düşünerek atılmış:
“Durun! Ne yapıyorsunuz? Kap zaten çayla dolu. Daha fazlasını alamaz.”
Zen ustası cevap vermiş:
“Tıpkı bu fincan gibi siz de kendi fikir ve düşüncelerinizle dolusunuz. Fincanınızı önce boşaltmadan size Zen’i nasıl gösterebilirim.”

Gönderen:Ertu

03-01-2006 11:28   [ Yok say ]   [ # 13 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Ertu kardeşim,zihnin sabit bir şey olmadıgını,ögrendikçe okudukça zekanın daha da kıvraklaştıgını,ögrenme limiti gibi bir şey olmadıgını söylememe gerek varmı bilemiyorum..ayrıca verdigin örnegi ya eksik yaznışsın yada yanlış anlayıp başka bir fikri temellendirmek için kullanmışsın..çünkü o örnegin dogru kullanılacagı kişi ön yargılı biri olması gerekir..ön yargı üzerine verilebilir ve sonunda da “işte sende bu önyargılarından kurtulman gerekir ögrenmen için” denilebilir..aksi takdir de “çok fazla şey biliyosun yeni bir şey ögretmek için eskilerden biraz boşalt” gibi bir durum söz konusu bile olamaz..bence…
  eger sende ön yargılısın diyorsan amenna örnek verebilirsin hangi konuda hangi yazımdan böyle bir sonuca vardıgını benim le de paylaşabilirsin…

08-01-2006 01:01   [ Yok say ]   [ # 14 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

ömrümüz bize anlatılan hikayelerle geçip gidiyor ne zaman birşeyleri değiştirmeye kendimizden başlayacağız işte ozaman birşeyleri başaracağız

Gönderen:selçuk

13-01-2006 10:13   [ Yok say ]   [ # 15 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

blawknox sana Niffari nin hicap (perde) konusunudaki yazılarını okumanı tavsiye ederim gerçi ben yıllar önce okumuştum bi kitaptan ama şimdi bulamıyorum hangi kitap olduğunu o yüzden sana bi kitap tavsiye edemem yalnızca aklımda kalanı söyleyeyim ; “bilgi seni uzak hicaptan yakın hicaba getirir lakin bilginin kendiside hicap oluşturur ve bildiğin herşeyi bırakman gerekir O nu anlaman için” demiştir Niffari. Buna biz Hicap Paradoksu diyoruz yani seni Tanrı’ ya yaklaştıran herşey aynı zamanda perdedir hatta kuran, peygamber, sünnet, hadis vs herşey.

Gönderen:Ertu

1 of 2
1