türkler çok tartışıyor ama anlamıyorlar! |
|
|
|
|
Üstat
Toplam Mesaj: 5042
Katıldı 2008-10-12
|
evet , herkes bir şarap telaşıdır gidiyor trend arttıkça herkes kendi çapında yorumlar yapıyorlar. her geçen gün gurmeler,şarap degüstatörleri,vs çeşitli, şarapla ilgili bilirkişiler gün geçtikçe ortaya çıkıyorlar tabii ki bu büyük üretici firmaların politikası olduğunu kimsenin hesaplama şansı yok çunkü herşey şaşalı ortada gösteriş var yani üretici firmaların tabiri ile bu etiketlerin cazibesi şişelerin gösterişi,şisenin içindeki kimyasal bileşimler sonucunda renklendirilmiş cibrenin 3. sıkımından elde edilmiş su katkılı şarapların alıcısı bu ortamda çocuk oyuncağı meşe fıçısı bekletilmiş şaraplar(barrique ispanyol meşe fıçısı) maliyetli olduğu için her firma getirtemez dolyısıyla küçük sermayeli firmalar şarabın içine meşe takozları atarlar bunu da türkiyedeki çok bilmiş şarap severler yerler ve uzman kesilirler. öküzgözü,k.karası vb. gibi çeşitli sınırlı sayıda üretilen bazı üzüm çeşitleri kendi ikliminin dışında yetiştirilir bunu da piyasaya sürerler ve bazıları bunu çok guzel yerler. kendi iklim şartlarında yetişmemiş bir üzümün bunun yanısıra çok yağış alması küçük çaplı üreticiler tarafından yetiştirilmesi kalitesizliktir.aslında söylenmesi gereken çok şey var ama neyse içimde kalsın türkiyede şarap üreticileri belki bu kadar büyük miktarlarda kazandıkları paraları umarım tekrar şarap için yatırırlarda insanlık için hizmet yapmış olurlar ve bu uçuk fiyatları dahada düşürüp şarapsever sayısındaki artış olacağını ve insanların şaraba daha da yakınlaştıkça kalitenin de artacağına artması gerektiğini unutmasınlar,unutmayın şarabın fiyatı kaliteyi belirlemez! şarapla ilgili hertürlü bilmek istediklerinizi sorabilirsiniz. ömrünüz şarap gibi olsun.
Gönderen: marioo
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
merhaba ben bu konuda size sorum melen rezerv şaraplarında kullanılan meşe fıçı tipi ve süresi nedir?
Gönderen:umut
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
mrhaba! meşe fıçıları enfazla firmalar tarafından 3 defa maximum 4 kullanılması gerekmektedir. nitekim özel seri şaraplarda bu böyledir ama firmaların ticari kaygılarla piyasa için ürettkleri sofra şaraplarında bunun süresini önemsemeyenler çok fazladır. meşe fıçılarının en fazla 3 defa kullanılmasının nedeni; fıçalarda bekletilen şarabtaki asit maddelerinin her kulanımda kristalleşerek meşedeki gözle görülmeyen gözenekleri kapatır ve dolayısıyla meşeden fıçıya ğeçmesini sağlamak amacıyla kullanılan meşe aromatik yapısını kaybeder. meşenin temizlenmesi söz konusu değildir. kaliteli bir ürün yapmak isteyen firmaların fıçıları zamanında yenilemeleri gerekmektedir. teşekürler
Gönderen:marioo
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
size bir çok konuda katılıyorum. fakat bir durum sözkonusu ; ki bunu atladınız zannederim. her şarabın fıçıda bekletilmeyerek sadece küvlerde dinlendirilerek piyasaya sürüldüğünü ve bu şarapların içinde lezzetli ve karakterli şaraplar olduğunu unutmayalım;ki toplumun büyük bir kısmı bu tarz şaraplara ilgi göstererek tercihini bu yönde kullanıyor. tabii ki bunda ki fiyat faktörünü de unutmamak gerekir..işte hile de burada ortaya çıkıyor..küçük çaplı veya büyük çaplı, şaraba hile katan şarap üreticilerine diyecek bir şey bulamıyorum.. şarap zaten yıllarca üvey evlat muameles,i gördü.tam onu şefkatle kucaklamaya kalktık, bu seferde aşırı talepten dolayı hilebaz şarapçılar çıktı.ben aslında sürekli olarak şarabın faydalarından söz eden ve kitleleri bilinçlendiren uzmanlarımıza extradan bir görev düştüğüne inanıyorum.hileli şaraplar konusunda da şarap tüketicilerini bilinçlendirmek olası ..çünkü hileli şarap mutlaka bir ipucu verir.. bu fiyat olabilir ,etiket olabilir ,etiket üzerindeki yazılar olab,ilir ,üzüm çeşidi olabilir,(10.000.000 liraya bir kalecik karası alamazsınız .)ve firma ile firma bilgileri olabilir.ve aynı zamanda şarap satıcısının da güvenilir olması en önemli faktörlerden bir tanesi…saygılarımla ....
Gönderen:şenol gönül
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
ve şöyle bir şey daha var.. avrupa da uygulanan Apelasyon (kökenine göre kontrollü olarak adlandırılması ve denetim altında tutulması v.s.)sistemi uygulanmadıkça, biz de bu şarapları tanımayıp tüketmeye devam ettiğimiz sürece,bu böyle gidecektir. aslında en büyük görev bize düşüyor ,şarap kültürünü öğrenerek ve kendimizi daha fazla geliştirerek blinçli tüketici olmalıyız.zaten bu bilinçlenme tüm yaşam için geçerli değil mi?..saygılarımla…..
Gönderen:şenol gönül
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
merhaba! öncelikle şunu şöylemek isterim şarabaın kalitesini fiyatı belirlemez. her şarabın bir lezzeti vardır mutlaka! üretilmiş her şarabın bir hikayesi vardır,evet sizinde söylediğiniz gibi meşe fıçıları veya mahzenlendirme işi çok maliyetli olduğu için bazı firmalar şaraplarını fermantasyondan sonra dinlendirmeden şişeleyip satabiliyorlar, çunku boyle bir riske girmek istemiyorlar mahzenlendirme esnasında çesitli nedenler yuzunden şarabların belli miktarını kaybedebilirsiniz.(aldehit parçalanmaları mantar parçalanması gibi vs.) bugün ben tanık oluyorum bazı kimseler şarap firması kurup bunu evlerınden idare edebiliyorlar veya evlerinde yaptıkları şaraplara gösterişli etiket takarak ithal şarab diye insanlara yediriyorlar.ben şarap experliği yapıyorum çoğu zaman bu işi iyi bildiğini zanneden insanlarala karşılasıyorum ve artık halimize üzülüyorum neyse ki artık bu konuda AB ile caydıcı yasalar gelecekte bu insanlardan kurtulacağız. etiket şarabın kalitesini belirlemez ancak firmaların şarabı ürettikten sonra yasalara göre koruyucu madde olarak kükürt dioksit miktarını belirtmesi gerekir.(amerikan yasalarına göre bu milyonda 300 dür ) astım hastaları için son derece tehlikelidir. ve şarabtaki kimyasal bileşim belirtilmesi gerekir. ayrıca üzüm cinsi ve bölgesi mutlaka olması gerekir. kalecik karası son derece sınırlı yetişen bir üzüm cinsi olduğu için piyasaya kesinlikle düşmez. kendi bölgesinin dışında maliyeti daha düşük olur, ancak kendi bölgesi kadar dolgun yetişmez.
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
umarım beni yanlış anlamadınız .ben şarap eksperi değilim ..ama büyük bir mağaza da şarap satıyorum… elimde toplam 249 çeşit şarap var ..bunların 68 ‘i kırmızı -beyaz ithal şaraplar. geri kalan kısmı ise kırmızı-beyaz yerli üreticilerimizin şarapları..ama çeşit deyince hepsi değişik üzüm çeşidi değil, örneğin aynı üzümü işleyen bir kaç firma varsa onun şarabını da bir çeşit olarak sayıyorum…uzun yıllar barmenlikten sonra şarapçı olduk.herneyse amacım ukalalık yapmak değil, çünkü bu şarapların bir çoğunu ben de tanımıyorum..ve sürekli şarap içiyorum veya tadıyorum .gerçi buna tatmak denmez ben hep şarap içiyorum nerdeyse şarap aşığı oldum….......üzümü tanımakta yetmiyor. her şarapta farklı bir varyasyon çıkabiliyor..benim üzüldüğüm o kadar çok çeşit olmasına ve benim çabalarıma rağmen insanların çoğu hala en ucuz ,ama en iyisinin bu nasıl olacak ben anlamıyorum… kalecik karası da sadece bir örnekti, onun yerine başka bir üzüm de olabilir..benim amacım , şarap alacak insanları doğru yönlendirmek. damağa uygun sevdiği şarabı almasını sağlamak…3.500veya 4.000 liraya şarap alıp atıp tutanlar.diğer şarapları tanımayanlar sizin dediğiniz ukala kategori’ye giriyor.bu tür insanların beni nasıl sınava tuttuklarını bir görseniz, herhalde yüksekçe bir yer ararsınız atlamak için…
Gönderen:şenol
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
aynı zamanda şarap hakkında ,çok bilgili olduğunuza eminim.müsaade ederseniz ,bu yazılşmalar sayesinde sizden feyz almak isterim…saygılarımla….
Gönderen:şenol
|
|
|
|
|
|
|
|
Müdavim
Toplam Mesaj: 31
Katıldı 2006-12-01
|
sayın .....
yazdıkların iyi güzelde kendini neden tanıtmıyorsun sıradan bir ismin arkasına saklanıyorsun bak arkadaş ülkemiz hukuk devletidir bahsettiğin şeyler sudan kimyasallarla şarap yapma vs. her ne ise açıklaki veya cumhuriyet savcılığına şuç duyurusunda bulunki suçlular cezalarını çeksin ortaya gerçek üreticiler çıksın veya zan altında kalmasınlar
saygılar
atilla özturan
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
sayın atılla bey yasal boşlukları olan bir ulkede,hangi işin iyi şartlar altında yapıldığını veya bir tarihin, bir kültür mirasının ; tanınmadığı bir ülkede! şarap üreticilerinin zararlarının nekadarını tazmın edebileceklerini tahmın edebiliyormusunuz? zaten herkes herseyı acıklamakla sucluların, hemen meydana cıkacağını veya sucluların toplumdan özur dılemesını beklemesınler.(basta atılla bey) kımseye tavrım yok ; ama basta sız ! tarıhın bızım kuşağımıza bıraktığı ve bızımde sonrakı kusağımıza emanet edeceğimiz bu kulturu dunyanın her bolgesine gidip bizzat yerinde tanıyıp, sonrada gelip aynı sekılde ,bana buyuk cesaret orneği gostererek yazadığınız bu maili tekrar yazmanızı isterim, ama once tanıyın ve suclu aramayın( bu ulkede herseyı kabul eden ve herseye evet dıyen hemen benımseyıp not veren bızlerde değilmiyiz) bu arada bu ulkenın hukuk devleti olduğundan suphem yok ve ismim basit bir isim değil ve saklanmıyorum, herkes herseyı soylemekte ozgurdur. sayın ; atılla bey sıze tekbır sey daha soylıyeyim benım sıze tekrar tavsıyem bazı seylerı oğrenın sonunuda basından zaten kestırırsınız! saygılar
Gönderen:marioolopess
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
sayın atılla bey kendınızden bahsedın ve sızın kım olduğunuzu tanıma fırsatına erişelim! saygılar
Gönderen:marioolopess
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
barrique ispanyol meşe fıçısı???
barrique bir Bordeaux terimi ve icadıdır;225 lt (bazı bölgelerde hacim küçük farklılıklar gösterebilir) hacminde meşe fıçıdır.
ispanyolların meşe fıçı üretimi yoktur; Rioja da genelde Amerikan beyaz meşesinden yapılmış barikler kullanırlar.
% kaç yeni fıçı kullanılacağı üreticinin seçimidir; bu tamamen maliyet hesabı değil şaraba verilecek karakter ile de alakalıdır; 1er cru yada 2er cru bordeaux bile her rekoltede 100% yeni meşe kullanmazlar. Meşenin cinsi daha hayati önem taşır.Zarif ve baraharatlı Fransız meşeleri (Nevers, Allier gibi) en makbul olanlarıdır.
Yeni meşe: hiç kullanılmamış fıçı
2nd fill yada 3rd fill fıçılar kullanmılmış fıçı olarak görülür.
genel olarak dediklerinize katılyorum, neyazıkki Türkiyede şarap genelde sadece bir özenti
Ülkemizde insanlar bilmeden üretmeyi ve bilmeden konuşmayı çok seviyorlar…
Gönderen:tefküri
|
|
|
|
|
|
|
|
Müdavim
Toplam Mesaj: 31
Katıldı 2006-12-01
|
sayın marıo
bilmek istemek yanlış bir olay değil ama rastgele kuru sıkı atmak ta (söylediklerinde doğruluk payı olsa bile) çok doğru değil
ben edirnede yaşayan yeniköy/uzunköprüde şaraplık merlo cinsi üzümden ( 3 yaşında ) bağ ekimi yapmış ve bir üzüm üreticisi olmaya aday ve amatörce olsa bile iyi güzel şaraplar yapmaya çalışan veya yapan birisiyim saygılar işlerinizde kolaylıklar
atilla özturan
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
sayın atılla bey! anlattıklarım herkesı hedef almıyor ve kuru sıkı atmak diye kullandığınız, tabır cok uzucu. ben burada buyuk fırmaların veya bazı sarap uretıcılerının saraplar uzerınde oynadıkları oyunları anlatmaya calıstım. her ne kadar yanlısta olsa, lutfen kımse için bu tarz kırıcı olmayın ve anlatılanları, verılmek ıstenen mesajları , ıyı algılayınız!. madem kı , uretıcısınız sızde bu forum a katılın ve sız de insanları sarapseverlerı aydınlatacak birseyler soyleyın , atilla bey size soruyorum! bu ülkede sarabı bazı ureticiler hile katarak insanları yanlıs tarafa cekmıyorlarmı ? bu ulkede hıç mı sarapta hıle yapılmıyor ? herkes yani tum ureticiler durust mu ? sız ce neden insanlara sarap konulu dersler verılmıyor? insanların birseyler öğrenmesini birileri neden istemiyor veya öğretenler insanları neden istedikleri yone cekıyorlar? ben sadece hile yapanları hedef alıyorum! yazılarıma durust insanların muhalıf kalmasını da istemiyorum. saygılar
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
beyler üzmeyin germeyin kendinizi şarabınızı güzel güzel için ne gerek var. Şarap ı içen herhalde tatdığı an anlar neyin ne olduğunu.Bırakın herkes kendi bulsun iyisini kötüsünü... Saygılar herkese…
Gönderen:giylar
|
|
|
|
|
|
|
|
Üstat
Katıldı 2008-10-12
|
merhaba ben dilek. ankara üniversitesi bahçe ziraati bölümünde okuyorum,seneye okulum bitiyor.ben okul bitince eksperlik yapmak istiyorum.sizden öğrenmek istediğim;bu konuyla ilgili eğitim alabileceğim yani kurs görebileceğim bir yer var mı?nasıl şarap eksperi olabilirim?bana yardımcı olursanız çok sevinirim…
Gönderen:dilek güleç
|
|
|
|
|