Merhabalar Kalecikli Dostlar,
Ben yillar once 5 yil Kalecik’te gorev yaptim. 28 yildir da Fransa’da yasiyorum.
Dinimizin bas dusmani sarabin gercek vatani (sarap tanrisi dionisos’u hatirlayiniz) olan Anadolu’da tekrar son yillarda gundeme gelmesi gercekten beni sevindiriyor. Iyi bir puan bu.
Bildiginiz uzere Fransa sarapcilik merkezi ve her bolgenin ayri tadi var ve iyi bir sarap tadimcisi ictigi sarabin hangi bolgeye, hatta hangi baga ait oldugunu bilir. Ben de burada bulundugum sure icerisinde edindigim damak maharetiyle sadece bolge ayirabilirim.
Ayni yorenin uzumu olmasina ragmen, bagin topraginin killi mi, kirecli mi?... olusu bile saraba ayricalik kazandirmaktadir.
Kalecik karasi da bir uzum cesidi ve sadece Kalecik ve yoresinin bol gunes alan kirmizi toprakli yamaclarinda yetisir. Bundan 35 sene kadar once Nevsehir “Taskobirlik” saraphanelerini gezerken, Kalecik Karasini kendi urettikleri saraplarina tad vermek icin kullandiklarini soylemislerdi.
Turkiye’de iken ictigim kalecik karasi saraplarinin baska bolgelerde yapildigini okudum sisenin uzerinde. Bu yanlis… Fransa’da kalite saraplar genellikle uretildikleri satonun adiyla anilirlar ve satonun baglarinin kapasitesi kadar sarap uretme izni vardir sahibinin. Yani sarapci, baska yerin uzumlerini kendi uzumlerine karistirma hakki yoktur. O yil uretebilecegi miktar bir kurum tarafindan belirlenir.
Kalecik karasi uzumlerinden de sadece Kalecik’te sarap yapilmasi gerekmektedir. Bildigim kadariyla, tren istasyonuna yakin bir yerde eskiden bir saraphane vardi ve o zaman saraptan anlamiyorduk ama, bu saraplardan iciyorduk.
Ulkemizde “sarapci” kelimesi bir hakaret icermekteydi. Bu dusunce yavas yavas degismekte herhalde…
Ayrica, Fransa’da sarapcilikla ilgili fakulte ayari yüksek okullar var. Yani, sarap yapmak oyle pekmez yapmaya benzemiyor. Bizde de bu tur okullar acilabilir ve sarabin anavatani tekrar eski degerine kavusturulabilir…
Tum Kaleciklilere sevgiler ve saygilar.
Sukru Arslan
Gönderen:Sukru Arslan