2 of 2
2
Kalecik karasi
09-02-2004 13:12   [ Yok say ]   [ # 16 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Toplam Mesaj:  5042
Katıldı  2008-10-12

bir kalecikli olarak hakikaten ilcemizin sarapciligini cok takdir etmekle cok da geri kaldigini dusunuyorum.sayin belediye baskaninin bu konu uzerinde fazla durmadigini dolayisiyla kalecik halkini kandirdigini dusunuyorum.sayin belediye baskani her sey oy degil para degil kalecigimize verebilecegin en iyi eser bagciligi meyvaciligi ve sanayiyi tasimandir.her ne kadar halkimizi kandirsan da yinede sen de bir kaleciklisin adini uzun yillar bahsettireceksen butun turkiye cumhuriyeti basta olmak uzere dunyaya kalecigin adini duyurmak baslica gorevin olmalidir.ankaradan yaziyorum kalecikliligimle de onur duyuyorum herkese saygi ve sevgiler…....

Gönderen:mustafa satir

05-03-2004 23:43   [ Yok say ]   [ # 17 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

kalecik karasi ni ben uretiyorum…kalecikte bes donum bagim var,iki sene once kurdum…umarim bu sene ilk kez olacak..aslinda bu konuda yurt icinde yada yurt disinda guzel bir programa katilmak istiyorum,bilgisi olan yanitlarsa evinirim…

Gönderen:ally mcbeal

14-03-2004 15:29   [ Yok say ]   [ # 18 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Merhabalar Kalecikli Dostlar,

Ben yillar once 5 yil Kalecik’te gorev yaptim. 28 yildir da Fransa’da yasiyorum.

Dinimizin bas dusmani sarabin gercek vatani (sarap tanrisi dionisos’u hatirlayiniz) olan Anadolu’da tekrar son yillarda gundeme gelmesi gercekten beni sevindiriyor. Iyi bir puan bu.

Bildiginiz uzere Fransa sarapcilik merkezi ve her bolgenin ayri tadi var ve iyi bir sarap tadimcisi ictigi sarabin hangi bolgeye, hatta hangi baga ait oldugunu bilir. Ben de burada bulundugum sure icerisinde edindigim damak maharetiyle sadece bolge ayirabilirim.

Ayni yorenin uzumu olmasina ragmen, bagin topraginin killi mi, kirecli mi?... olusu bile saraba ayricalik kazandirmaktadir.

Kalecik karasi da bir uzum cesidi ve sadece Kalecik ve yoresinin bol gunes alan kirmizi toprakli yamaclarinda yetisir. Bundan 35 sene kadar once Nevsehir “Taskobirlik” saraphanelerini gezerken, Kalecik Karasini kendi urettikleri saraplarina tad vermek icin kullandiklarini soylemislerdi.

Turkiye’de iken ictigim kalecik karasi saraplarinin baska bolgelerde yapildigini okudum sisenin uzerinde. Bu yanlis… Fransa’da kalite saraplar genellikle uretildikleri satonun adiyla anilirlar ve satonun baglarinin kapasitesi kadar sarap uretme izni vardir sahibinin. Yani sarapci, baska yerin uzumlerini kendi uzumlerine karistirma hakki yoktur. O yil uretebilecegi miktar bir kurum tarafindan belirlenir.

Kalecik karasi uzumlerinden de sadece Kalecik’te sarap yapilmasi gerekmektedir. Bildigim kadariyla, tren istasyonuna yakin bir yerde eskiden bir saraphane vardi ve o zaman saraptan anlamiyorduk ama, bu saraplardan iciyorduk.

Ulkemizde “sarapci” kelimesi bir hakaret icermekteydi. Bu dusunce yavas yavas degismekte herhalde…

Ayrica, Fransa’da sarapcilikla ilgili fakulte ayari yüksek okullar var. Yani, sarap yapmak oyle pekmez yapmaya benzemiyor. Bizde de bu tur okullar acilabilir ve sarabin anavatani tekrar eski degerine kavusturulabilir…

Tum Kaleciklilere sevgiler ve saygilar.

Sukru Arslan

Gönderen:Sukru Arslan

16-03-2004 12:07   [ Yok say ]   [ # 19 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

merhaba ben şarap içmeyi inanılmaz keyifli bulan biriyim ve ilerde bu işi yapmak istiyorum herhalde dünyanın en zevkli işlerinden biri çiftçilik özelliklede böylesine güzel bir şaraba vesile olacaksa siz nerede üretiyorsunuz ben bu konuda hiç birşey bilmiyorum ama öğrenmeyi çok istiyorum bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim, şu anda bankacılık sektöründe beni hiç tatmin etmeyen bir işle uğraşıyorum nekadar sermaye gerekli bilmiyorum yeni araştırmaya başladım sadece çok sevdiğim bir iş yapmış olacağım üretmek çok güzel sanırım bu üzümü üretmekte bana bu zevki verecek bildiklerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim hoşçakalın.

Gönderen:emel tıkış

17-03-2004 00:13   [ Yok say ]   [ # 20 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Emel Hanim,

Ben sarap ureticisi degil, maalesef tuketicisiyim. Kirmizi sarabin, asiriya kacilmadigi takdirde, insan sagligina buyuk yararlari oldugu artik tip dunyasi tarafindan bilinmekte. Bilhassa, kandaki zararli kolesterolu yararliya cevirdigi ve kanser hucrelerini zararsiz hale getirdigi kanitlanmis durumda. Zaten, sarap hakkinda soylenen gecmisteki söylemler, sarap tanrilari… bos olmasa gerek. Ancak, asiri derecede tuketirseniz, her besin kaynaginin asirisi gibi zararlidir. Gunde ortalama yarim sise, yani 35 cl. kafi. Ancak, ulkemizde alkol genellikle bilincsiz olarak, sarhos olmak ve rezalet cikarmak icin alindigindan toplum tarafindan hos karsilanmamaktadir. Islam dini de bunu bu nedenle yasaklamis olsa gerek.

Saraptaki faydali bakteriler devamli yasamakta ve degisime ugramaktadir. Bu nedenle, sarabi mahzenlerde ve uygun ortamda saklamak gerekir. Bakterileri oldurdugunuz anda sarabin sarapligi kalmaz.

Bakterileri halen yasayan bir sarap yillanir ancak. Her yorenin sarabinin da yillara dayanikligi degisiklik arzeder. Fransa’da en cok BORDEAUX bolgesinin saraplari uzun yillara dayaniklidir. Bazi bolgelerin saraplari ise taze olarak tuketilmesi gerekir.

Her Turk gibi, ben rakiyi da severim. Ancak, sarap ayri bir kultur ickisidir. Kokusu, damak tadi, yemeklere gore, peynire gore… ayri tadlar verir.

Bon appetit! Afiyet olsun.

Insallah bir gun Kalecik Karasi uzumlerinden yapilan saraplari da dunyanin diger ulkelerinin insanlarina tattirmak nasip olur…

Gönderen:Sukru Arslan

03-04-2004 01:19   [ Yok say ]   [ # 21 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Emel hanım ben kalecikliyim kalecikte bir restoranım war ayrıca A.U Kalecik M.Y.O Ziraat bölümünde okuyorum.Biz bağcılıkla ilgileniyoruz ayrıca sizde bu işle ilgilenmek istiyorsanız benimle irtibata geçin e-mail adresim (JavaScript must be enabled to view this email address) - Bu arada diğer bağcılıkla uğraşmak isteyen arkadaşlarla duyuruda bulunuyorum : kalecikte Kale-Vak adlı vakıf uygun fiyatlarla kalecik karası için bağ arazisi satmaktadır.kalecikğe gelin ve bilgilenin.Şimdiden koly GElsin

Gönderen:Mesut Baltaci

01-12-2004 17:26   [ Yok say ]   [ # 22 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Kalecikkarası şarapları ile ilgili bir ürün çeşnisini size özel bir degasyonla sunmayı arzularım.Saygılarımla

Gönderen:Rebi Şakar

21-03-2005 16:24   [ Yok say ]   [ # 23 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

ben kaleciğin y.k samanlık köyünden oturuyorum .Kalecik karası gerçekten dünyanın en iyi ve en kaliteli 2 şarabıdır.Bende kalecik karası üzümü yetiştirmekteyim.eğer bu işi yapmak istiyorsanız satılık 20.302m tarla satıyorum,dikilmemiş.dönümü 1750ytl den satmaktayım.eğer alıcı olursa (JavaScript must be enabled to view this email address) e-mail atmaları rica olunur.

Gönderen:kenan karadoğan

07-01-2006 16:49   [ Yok say ]   [ # 24 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

size birde turasan kalecik karasını tavsiye ediyorum deneyin lütfen

Gönderen:emre sayın

14-03-2006 15:36   [ Yok say ]   [ # 25 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

merhaba biz bir kalecik karası üzümü yetiştiriyoruz. kalecik karasından çeşitli üzümler yapılıyor, ben denizlinin güney ilçesinde yaşıyorum dolayısıyla üzümüde orda yetişitiriyoruz.bizim yöremizin üzümleri fransadaki kaliteyle aynı derecede sizi güneye bekliyorum.

Gönderen:ahmet

14-03-2006 15:48   [ Yok say ]   [ # 26 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

merhaba şükrü bey bende bi kalecik karası, misket vb. üzümler köyümüzde yetişiyor. köyümüzde faransa kalitesinde üzüm çıktığı söyleniyor. daha önceden sadece yemek için vardı üzüm ilkçemizde PAMUKKALE ŞARAPÇILIK var işte üzümlerimizin kalitesinle iyice adını duyurdular belki sizde duymuşsunuzdur. Ama pazarını bulamadığımız için üzümleri iyi değerlendiremiyoruz, yeni olduğumuzdan dolayı daha herkes bilmiyor. üzümlerimizi nasıl değerlendiririz nasıl ismimizi duyururuz acaba bize kim nasıl yardımcı olabilir. ben Denizli Güney Parmaksızlar köyünden yazıyorum.

sevgiler saygılar…

Gönderen:ahmet

24-12-2008 22:49   [ Yok say ]   [ # 27 ]  
Yeni üye
Rank
Toplam Mesaj:  1
Katıldı  2008-12-24

ben size söyleyim -chato kalecik-kalvi-çaybağı-hatti-kiska-vb 1-2 tane daha olması lazım eğer hangisini tavsiye edersin diye sorarsanız en çok beğenilen ve en çok övülen kalvi dir onu tavsiye ediyorum zaten tatmadan satıs kesinlikle yoktur ve beğenmezseniz almak zorunda değilsiniz

29-03-2010 16:58   [ Yok say ]   [ # 28 ]  
Müdavim
RankRank
Toplam Mesaj:  22
Katıldı  2010-02-18

kalecik ilçesi kalecik karası isim tescili yaptırdır.2009 yazında antalya’da fuarda öğrendim.şanslı olanlar 500 lt ikram edilen şaraptan tatmayı başardılar. 2010 yılı itibari ile kalecik karası adı altında hiç kimse üretim yapamayacak. 1 şişe aldım. açmaya kıyamıyorum. 10 yıl evlik lik yıl dönümüne saklıyorum.

İmza 

İşinizi şanşa bırakmayın.

2 of 2
2