1 of 2
1
dimitri akapulo
19-01-2001 23:55   [ Yok say ]  
Üstat
RankRankRankRank
Toplam Mesaj:  5042
Katıldı  2008-10-12

selamlar
yasi kirk ve daha yukari olanlar belki hatirlarlar bodrum marmaris yöresinde satilan ve zamaninida oldukça çok tüketilen Dimitri akapulo ismli bir sarap vardi ki ögrencilik yillarimizin yaz aksamlarinda sevgimizi ve hüzünlerimizi bogdugumuz güzel bir sarapti (o yillarda belki bize öyle geliyordu) daha sonra ki o yöreye yaptigim gezilerde rastlamadim. Bu konu da bilgi sahibi olan arkadaslar varsa bunu paylasmak isterim.
simdiden tesekkürler. Saygilarimla
t.alemdaroglu

Gönderen: turgay alemdaroğlu

26-01-2001 19:45   [ Yok say ]   [ # 1 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Sayin Alemdaroglu,
Hayyam’daki mesajlarda cagrimiza rastlamissinizdir..Konu ile ilgileniyorsaniz sizi de organizasyona davet etmek isterim.Sarap sever bir dostun oneri ve bilgilerini varsa deneyimlerini paylasmak uzere bir araraya gelmek isterim.
Lutfen dusuncelerinizi bildiriniz.
Saygilarimla
Zeynep Aker

Gönderen:zeynep aker

07-04-2001 00:15   [ Yok say ]   [ # 2 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Merhaba Turgay bey

Ben bu sene eylül ayinda fethiyedeydim ve bol bol Dimitri içtim…
Demekki hala üretiliyo:)
Selamlar…

Gönderen:Dilara

23-01-2002 11:36   [ Yok say ]   [ # 3 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

“Dimitrokopulo” saraplarina iliskin (bir arkadasimin
araciligi ile Sayin Irfan Aral’dan ögrendigim) ufak bir katki.
Dimitrokopulo Beyoglu balik pazarinda taninmis bir bakkal. Ünü o
kadar yaygin ki, Ankara’da yeni Türkiye’yi kurmaya çalisan M. Kemal
Atatürk’ün Istanbul’da oturan annesi ve kizkardesi bile günlük gereksinimlerini
buradan sagliyorlar. Bir süre sonra Dimitrokopulo raki üretme ruhsati
aliyor ve “Dimitrokopulo” markasi ile raki üretiyor. Yani bu marka
önceleri bir raki markasi. Daha sonra tekel idaresi kurulunca özel
isletmelerin ruhsatlari iptal ediliyor. Yillar sonra bu marka, Bozcaada’da
sarap üreten Aral’lar tarafindan üretileni bir saraba veriliyor.
Bozcaada’daki Aral sarap fabrikasi artik çalismiyor. Bu fabrikanin
ürettigi “Ayla”  saraplari artik yok. Ancak halen “Dimitrokopulo”
Markasiyla Mürefte’de bir sarap üretiliyor. (Üretici Bozcaada’da
faaliyet göstermeyen Aral ailesinin bir kolu.) Bu sarabi Istanbul’da
büyük bakkallarda bulmak mümkün.

Gönderen:Bülent Akgezer

13-06-2002 14:15   [ Yok say ]   [ # 4 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Selam,

Dimitrakopula hala üretilip satılıyor.Ben,kendi şarap butiğimde satıyorum. Kırmızı‘sını denedim ve beğendim. İstanbul’da ayrıca depolarıda var.
Sanıyorum Ankara’da yaşıyorsunuz.
http://www.olaral.com
Dimitrikopula:0(282) 528 70 59
İstanbul tel:  0(212) 297 05 25
Bade Şarap Butiği: 0(212) 251 55 03

Gönderen:ebru turedi

22-07-2002 17:11   [ Yok say ]   [ # 5 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Merhaba Turgay Bey ,

Datca’li birisi olarak bu konuda hatirladiklarimi aktarayim. Oradaki insanlarin ictigi saraplardan biriydi “Dimitri Kapulo”  . Su an 32 yasindayim ve bu yaklasik 20 sene oncesi idi.
O donemim Datca’sinda gelen 3 cesit saraptan biriydi. Digerleri Sevilen ( ki Egede ve yeni yatirimlari ile hemen her yerde taninan bir markadir. )  ve Ataol.
Hatirladigim kadariyla Dimitri Kapulo’nunda ureticisi Ataol saraplari/Bozcaada’ydi.
Hatta Ataol Saraplarinin Bozcaada Tel No : 4 idi ( Sadece dort )
Su an isyerinde bir arkadasa sordum. Yazlarini Bozcaada’da geciriyor. O da Dimitri Kapulo’nun Ataol tarafindan uretildigini teyit etti.

Saygilar / Kemal Demir

Gönderen:kemal demir

24-08-2002 21:11   [ Yok say ]   [ # 6 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Selamlar,

Ben 35 yaşındayım. 70 ve 80 li yılları Üsküdar Bağlarbaşı‘nda geçirdim. O vakitler babamın içtiği şaraplarda Dimitri Akapulo’da vardı. Hatırlıyorum. Hatta meydandaki bakkal Mehmet’den veya Bağ meze evinden alırdım. Çok ilginç, yıllardır bu markayı göremedim ve tamamen unutmuştum. Ancak hala piyasada bulunmasından dolayı çok memnun oldum. Hemen temin edip tadına bakacağım.

Esenlikler

Ertuğrul Ortaç

Gönderen:Ertuğrul Ortaç

13-09-2002 19:22   [ Yok say ]   [ # 7 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

selam konu yu pek anlayamadigim icin deneyim imim varmi yokmu bilemem konuyu aciklarsan muhakkak seninle daha üstbir seviyede konusarak sohbetimizi illerletiriz.tanisalim selamlar Ismail

Gönderen:Ismail Külahli

14-09-2002 00:34   [ Yok say ]   [ # 8 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Selam;
Öncelikle adı “Dimitrakopulo” ama bizim ağzımız “dimitrokopulo” şeklinde alışmıştı.
Aramızda kendilerine kısaca “Dimitro” veya “Dimitri” de derdik.
Bozcaada’ da, Al-Ar şirketi üretirdi.
O zamanlar telefon numarası 1 (yanlızca bir) di. Yani Kemal Demir bey Ataol şirketi değildir üretici, Ataol’ün de Bozcaada’da olmasından dolayı bir karışıklık olsa gerek.
Al-Ar şirketi kardeşler anlaşamayınca, dağıldı. Güzelim fabrikası boş boş duruyordu, ancak bu sene (2002) bir kısmına sarapevi açmışlar,fakat hiç açık görmedim. Diğer kısmı ise marangozhane olmuş. Bozcaadada ki fabrikada son şişelenmeyi 7- 8 yıl kadar önce görmüştüm.
Şimdi bir kardeş O.L.Aral Mürefte’de devam ediyor. “Yeni Dimitrakopulo"yu üretmeye.
78-80 arası Balıkesir de çok içtim, İstanbul’a geldim içtim,Bozcaada’ya gittim içtim. Ama artık bulmakta zorlanıyorum.
Benim duyduğum “masal” da şu dur. Bu “masal”ı 85’ler di sanıyorum bir Rum bakkalın arka rafında bulduğumuz çok eski bir “Dimitrakopulo” bulup bozulmuş olma riskine rağmen iyi bir paraya alıp arkadaşın İst-Harbiyedeki evine gidip içmiştik, Karşı komşu Marika anlattı.(bu arada bozulmamış ve nefisti)
Dimitri M.Kemal’in bir dostu idi, (Bozcaada’da gibi anlattı) bütün alkollü içkilerin Cumhuriyet tarafından İnhisarlaştırılmış (Tekelleştirilmiş), Ancak bu dostluk nedeni ile M.Kemal Dimitri’ye istisna tanımış. Bunun üzerine Yunanistan Hükümeti Dimitri’yi bir tür hain-işbirlikçi olarak nitelemiş ve kendi iç hukukuna aykırı olarak Dimitri’nin Yunanistandaki mallarını kamulaştırmış. Bu mesele Türkiye ve Yunanistan arasında uluslararası bir mesele olmuş. Ben bu “masal”ı duydum.Bozcaada’daki kardeşin bana söylediğine göre Bugün İst-Galatasaray’da “Pano” (Şimdi yeni hali) da bulunan büyük şarap fıçılarıda Al-Ar Şirketi tarafından verilmiş.
Görüşmek dileği ile tüm “şarabi eşkiyalar"a selam
Levent Balkan

Gönderen:Levent Balkan

02-12-2002 19:34   [ Yok say ]   [ # 9 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

selam ben Atacan Türk 1.Levent te tabacco shop sahibiyim bir ara Dimitra Kopula yı çok iyi satıyordum ve gerçekten çok iyi bir şarap ve bilen kişi sayısı çok az idi dükkanımda müşterilerime tavsiye üzerine satıyordum ve iyi müşteri potansiyeli oluşturdum ama daha sonra adamlar gelmez oldu ve şimdi ortada kimseler yok
eğer aradınız bir şarap olursa hiç çekinmeden arayabilirsiniz.
                    ATACAN TÜRK   212 2793215
iyi günler

Gönderen:atacan türk

17-03-2003 00:33   [ Yok say ]   [ # 10 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

DİMİTRA KOPULO SEVERLERE MÜJDE!!!!!
Dimitra Kopulo şaraplarının bütün çeşitleri yeni açılan Dubonnet şarap butiğinde bulabilirsiniz adresi bülten sok tunalı hilmi cad 21/c aldino otelin karşışında süper bir yer ve 9 ayrı firmanın şarapları mevcut başınız döner bakarken

Gönderen:burcin tunca

03-01-2004 18:02   [ Yok say ]   [ # 11 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Dimitrakopulo’nun İstanbul’da dağıtımını yapan şirketin telefon numarasını bilen arkadaşlar bu numarayı bana iletirse sevinirim.
Şimdider Teşekkürler..
Levent Balkan

03-01-2004 18:50   [ Yok say ]   [ # 12 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Ekte Dimitrakopulo hakkında O.L.Aral’ın ropertajını ekliyorum,  bu Hepinize sevgilerle…
BU 1. BÖLÜM…......

27 Nisan 2003 Pazar Akşam Gazetesi Cumartesi Eki

Rakıydı şarap oldu

Dalida ÖZATAY -

Dimitrakopulo şaraplarının sahibi üçüncü kuşak Ahmet Aral, İstanbul’un eski şarap markasının Rum aileden kendilerine geçiş öyküsünü anlattı.

Dimitrakopulo markası, İstanbullu Dimitrakopulo soyadlı Rum bir aile tarafından yaratılmış. Dimitrakopulo, o yıllarda özel sektörde de rakı üretimi yapıldığından bir rakı markası. Rum meyhaneleri İstanbul ve İzmir’de çok gözde. Osmanlı‘da bakıldığında meyhane kültürü, Rum ailelerin elinde. Bugün O. L. Aral firmasının bünyesinde yer alan Dimitrakopulo markasının hikayesini, üçüncü kuşaktan Aral anlatıyor. Dimitrakopula’nun rakı üretimi 1928’deki tekelleşmeye kadar devam ediyor. Sonra aynı popüler markayla şarap üretmeye başlıyor. Bu da 1950’li yıllara kadar devam ediyor. Aile, daha sonra Yunanistan’a göç ederken markanın tescilini büyük baba satın alıyor. Şarap sektöründe 1933’den beri faaliyet gösteren Aral’lar böylece Dimitrokopulo’yu şirketin bünyesine katıyor.

Burada söze baba Osman Latif Aral karışıyor ve bir hikâye anlatıyor. “Atatürk, 1919’da Samsun’a çıkmaya karar verdiğinde annesi Zübeyde Hanım Şişli’deki evde kalıyormuş. Dimitrakopulalar’ın Beyoğlu Bursa Sokağı‘nda bir bakkal dükkânları bulunuyordu. Aynı zamanda rakı imalathaneleri vardı. Bu dükkân, Atatürk ve annesinin alışveriş yaptıkları bir yerdi. Atatürk de uzun bir süre Dimitrakopulo’nun rakısını içmiş.”

Tarihin etiketleri

İlk olarak Bozcaada’da üretime başlayan Arallar, daha sonra Mürefte’de de bir fabrika kurup iki taraftan üretime başlamışlar. İlerleyen yıllarda ailenin bir bölümü bu işten ayrılmaya karar verince Bozcaada’daki fabrikayı tamamen kapatarak Mürefte’deki çalışmalarına hız vermişler.

O. L. Aral şaraplarında ilk göze çarpan ise isimleri. Etiketlerde Pera, Harem gibi tarihi isimleri yer alıyor.

“Kültürümüzü yansıtan isimleri etiketlerimize taşıdık. Pera önemli bir marka. Mesela Rasin de bir Fransız yazarından gelen bir isim. Bu şarabın isim babası da modacı Vural Gökçaylı oldu.”

Aral şaraplarında kendi yetiştirdikleri üzümlerin yanı sıra farklı bölgelerden de aldıkları üzümleri kullanıyorlar. Bozcaada’da kendi ürünlerinin yanı sıra İç Anadolu Bölgesi’nden Emir, Şarköy Mürefte’den Sevignon, Cinsault, Gamay, Yapıncak üzümlerini alıyorlar. Ayrıca yemelik çavuş üzümü de yetiştiren Arallar, Ege’den de Sultaniye üzümünü şaraplarına katıyorlar.

Firmada yeni bir marka şu sıralar gündemde değil. Her yıl yeni üzüm çeşitlerini deneyerek üretime eklediklerini anlatan Ahmet Aral, yerel üzüm çeşitlerine önem verdiklerini, Türkiye’nin Emir, Yapıncak gibi kendine has üzümlerin var olduğunu, amaçlarının da bu türleri arttırmak olduğunu söylüyor.

Butik şarap

Dünyada şarabın farklı bir boyut kazandığını anlatan Ahmet Aral, “Geçenlerde Tribune’de şarapla ilgili bir makale okudum. Oradaki şarap fiyatları beni çok şaşırttı. Amerika’daki belli restoranlarda hangi fiyat aralığında daha fazla şarap satılıyor diye bir fiyat analizi yapılmış. Şişe başına 80-100 dolar arasında bir fiyat yazılmıştı. Çok şaşırdım. Pahalı şarap iyidir diye bir şey yok” diyor. Şarap birkaç şeye bağlı olarak pahalı olabiliyor. Şarapta kullanılan üzüm nadide bir çeşitse belli bir bedel getiriyor. Şarabın ne kadar beklediği de önemli. Ayrıca şarap üretiminde bazı yıllar daha önemli oluyor. Her yıl aynı ürün alınamıyor.

İstanbul dışına bayiler aracılığıyla satış yapan firma, büyük marketlerde bulunmayarak butik kalmayı tercih ediyor.

Ahmet Aral, şarap sektöründe 100 yıla yaklaşan bir geçmişleri olduğunu anlatıyor. Resmi kuruluş tarihleri 1933’ü gösterse de daha eskiye dayanıyor. Eski ile bugün arasında üretim artışı ve üretim modernizasyonu farkı var. “Osmanlı Dönemi’nde dini baskı vardı. O dönemde aslında Müslümanlar da şarap üretiyordu ama hep gayrimüslimler kanalıyla. Bugün sektöre sıkıntılar arasında çok ciddi bir vergi sıkıntısı var. Bu yıl özel tüketim vergisi adını alarak yüzde 63’lere çıktı. Bu oran köpüklü şarap için de yüzde 212. Arada neden böyle bir farkı var diye sorulabilir. Mantıklı bir açıklamasını ben de bilmiyorum. Üzümün çok azını şaraba kullanıyoruz. Daha çok kurutuyor ve yemeklik olarak kullanıyoruz. Halbuki şarap üzüme katma değer katıyor.”

Hobi olarak şarapçılığa gönül veren bir kesim olduğunu dile getiren Mehmet Aral, bu çalışmaları zevkle takip ediyor. “Zevkli bir iş. Hobi olarak başlayan ama ciddi yatırımlarda bulunan girişimciler de var. Şarabın içine girdiğiniz zaman günlerce konuşulabilir. Şarap yaşayan bir şey. Üzüm şaraba dönüştüğünde varlığını sürdürüyor ta ki açıp tüketene kadar.”

03-01-2004 18:51   [ Yok say ]   [ # 13 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

BU DA 2 BÖLÜMAral usulü içme

Mehmet Aral’a göre şarap içerken uyulması gereken birtakım kurallar var. Ama kişisel zevkleri de gözardı etmemek gerekiyor. “Şarabı belli bir ısıda servis yapmak gerekir. Kırmızı şarabın tüketilmeden önce mutlaka açılıp hava alması sağlanmalıdır. Saklanırken doğru ısıda, yatık olarak karanlık bir ortamda korunmalıdır.” Aral şarapları ihraç edilmiyor. “Daha önce yapıyorduk. Maalesef Fransız ve İspanyol şaraplarıyla fiyat anlamında rekabet etmemiz güç. Son dönemde dünyada Cabarnet Savignon, Savignon Blance gibi ünlü üzümler var. Ama biz Öküzgözü, Boğazkere, Emir gibi üzümlerimize sahip çıkmalı ve bu üzümlerle uluslararası arenada yer almalıyız. Ortak Pazar arasında anlaşmaları var kendi aralarında sıfır gümrükle mal gidiyor ama biz gümrüğe tabi oluyoruz” diyor.

30-06-2004 21:30   [ Yok say ]   [ # 14 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

merhaba ! Sayin Levent Baykal katiliyorum. malesef gümrük olayi türkiyedeki kaliteli ürünlerin,( sarap ve zeytinyagi gibi ) avrupaya acilmasini engelliyor.Bu ise gercekten günülden aday olamak ve türkiyemizin kaliteli saraplarini avrupaya tanitmak isterdim .Ama diger bir konuda buradaki ithalatcilarin cogu ürünün bayiligini almis olmalari ve sadece türkiyelilere dönük satis yapmalari, aslinda Saraplarimiz Italyanlarin ve Ispanyolarin cogu sarabiyla yarisacak kalitede. Türkiyedeki Sarap firmalarida yurt disina bayilik verirken dikkat etmeli veya saraptan anliyan Piyasada tanitim yapa bilecek kisilere yönelmeliler.

Gönderen:ati.

01-09-2004 00:12   [ Yok say ]   [ # 15 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

elimde HAREM (tesis 1934) adlı şarap var. benim şarabın üreticileri Ahmet Latif Aral Oğulları
sizin bahsettiğiniz kişiyle aynı mı? (Ahmet Aral) Bu şarabı üretenlere ulaşamıyorum. Çünkü şarabın üzerinde yazılı olan telefon numaraları çok eski.
Elimde ki şarap pembe rose suni köpüren şarap 11-12 derece tahminime göre 45 yıldan fazladır var.
yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Gönderen:savaş

1 of 2
1