Eskilerde daha çok Kavaklıdere’nin şaraplarını içerdim. Sonra Doluca öne geçti. Doluca’nın Mürefte tesislerini gezip, yatırımlarını gördükten sonra da sadece Doluca alır olmuştum. Ama bu çok kısa sürdü. Beyaz nadir olarak aldığım şaraptır. Bir gün Carrefourdan 2002 yılı Umurbey Sauvignon Blanc aldım. Bu şarabı açtığım günüm ertesi hemen Carrefour’a gidip rafta ne kadar Umurbey Sauvignon varsa topladım ve bir şişe de Umurbey Cabernet almıştım.
Benim tercih 2004 ten sonra hep Umurbey oldu ve hala sürmekte. Asla başka şarap almıyorum. Ne yazık ki restoranlarda bulunmadığından Umurbey şaraplarını sadece evde tüketebiliyorum.
Sık sık Umurbey’in Tekirdağ Yazırköydeki üretimhanesine gidip oradan kasalarla şarap alıyorum. 2004 yılı Cabernet sauvignon’u 2006 Chardonnay müthiş şarplardı. Şimdi bu yılları bulmak imkansız. Ama genel olarak Umurbey her zaman benim için bir numara. İsviçreli bir arkadaş var, senede bir kaç kez ülkemize iş için gelir. İş gezilerini Umurbey şarabı içmek ve yanında götürmek için abartmaya başladı. Onun için de Umurbey bir numara. O burada daha çok beyaz içiyor. Umurbey Chardonnay için ağzıma aldığımda alkol tadı alamıyorum, Karayiplerde ağaçtan koparılmış hindistan cevizinin suyunu içtiğimi sanıyorum diyor.
Umurbey’in tüm diğer markalardan farkı sadece kendi bağlarında yetiştirdikleri üzümleri kullanıyorlar. Şarap üretiminde kullandıkları üzümleri en az 15 yaşında olan kütüklerden alıyorlar. Ve üzüm oluşmaya başlayınca seyreltip 1 dönümden 800 kg üzüm elde ediyorlar. Normalde 1 dönümlük bağ 1500 kg üzüm verirken salkımları oluşma hızı gecikenleri kesip seyreltiyorlar. Şarap üretimi kadar bağ bakımına da özen gösteriyorlar. Umur Bey’in söylediği bir söz geldi şimdi aklıma. Bu bağ üzüm türü ve bağlarla ilgilenmekle ilgili.
“iyi üzümle kötü şarap yapılabilir, ancak kötü üzümle iyi şarap yapmak mümkün değildir”
”şarap yapımı bağda başlar”
Şarap üretimde paslanmaz tanklardan sonra meşe fıçılarda bekletme süreci var. Bu fıçıları da Fransa’den getiriyorlar ve 1 kez kullanıyorlar. 400 litrelik meşe fıçıyı da 1050€ ya alıyorlarmış.
3 tür kırmızı Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah ve 3 tür de beyaz Chardonnay, Semillon, Sauvignon Blanc bağları var.
Havadan koruma amaçlı kükürt dioksit gazı dışında hiçbir katkısı olmayan hepsi de mükemmel şaraplar.