Tecrubeli bir ev sarapcisi olarak yazayim.
Meyva sarabi: her turlu meyvadan sarap yapilabilir. Suat Bey ozetlemis. Elma, armut, seftali gibi meyvalardan 6 alkol derecesinden fazla sarap cikmaz. Meyva suyu cikartildiktan sonra, eger alkol orani artirilmak istenirse, her alkol derecesi icin litre basina takriben 50 gram seker atmak gerekli. Sonra bu meyva suyu cam sislerde 21 derece kalacak sekilde fermantasyona birakilmali. Eger mayalayabilrseniz cok daha saglam sarap olur. Cam kavonuzun agzi hava kiliti denilen, fermantasyon gazinin siseden disariya cikmasina izin veren ama disardan hava girmesini onleyen tikacla (water lock) kapatilmali.
Fermantasyon ilk uc gun motor gibi, CO2 cikaratarak, sonraki dort gunde yavaslayarak calisir. Bir hafta sonra sifonla sarap suyu cekilip sisenin dibindeki tortu atillmalidir. Bu islem bir ay sonra yeniden yaplirsa saraptalki kekrelik azalir. Cam damacanalar 25 ile 30 litre arasinda olabilir. Onemli nokta ise her zaman sise agzina 4 cm kalincaya kadar dolu tutulmalidir. Eskiden hava girmesin diye zeytin yagi koyardik saraplarin ustune. Simdi bir cay kasigi metasulphit koyarsaniz hava ile temasdan koruyabilirsiniz. Sadece cam ve plastik kullanin, sakin celik-demir-aluminyum kullanmayin. Zehirlenirsiniz!.. Her seyi Metasulphite iel dezenfekte edin. Cesme suyu yeterli degildir dezenfekte icin. Sarap bir bebek gibidir. Hemen mikrop kapip “hastalabilir”. Sakin kolonya, esans ile yaklasmayin. Hemen siner kokusu saraba.
Uc ay sonra sarapi suzup afiyetle icmeye baslayabilrsiniz. Eger uzumden yaparsaniz, sakin sofra uzumu denemeyin pazardan alip. Sofra uzumlerinden sarap olmaz, onlar sadece meyva olarak yenir. Saraplik uzum suyu az olan, gunesi cok goren, bir salkimini bitiremeyeceginiz uzumlerden olur. Onlardan 12.5 derece sarap hic seker koymadan cikar, ki sarapin efendisi de boyle olur.
Meyvali sarap tatli ile bir fincan icmeye yarar. Midenizi ulser yapmaya hevesli iseniz bol bol icin meyva saraplarini…
Kup Mistel ise sarap degil misteldir. Visneden ayrildigi anda visne suyu Tekelden alinan raki alkolu ile (uzumden damitilma alkol) mahzenlerde uc yil dinlendirilir. 17 derece alkol anasonsuz raki alkoludur. Baska da icinde hic bir sey olmayi tamamen dogaldir. Oturup sarap icmek icin degil, kahveden once veya tatli ile bir kadeh icilmek icin yaplimistir. Sakin ha “kafa cekmeye ” kalkmayin. Hem misteli ziyan etmis olursunuz, hem de midenizi…
Kup Mistel: Icadi Visne sarabi ile basladi. 1963 de komsu dede vefat etmisti. Komsular mevlidinde birseyler goturduler. Anam da visne serbeti yapip gonderdi benimle. ben goturdukce mevlut okuyan hocalar costu, daha da fazla istediler. Sonunda serbet bitmek uzere iken babam tatti…. ” Sarp olmus bu yahu” dedi… Hocalar mevludu cok guzel okumaya baslamaislardi ama…. Bu gercek visne saraibi idi, ve Kup Saraplari 1965 de basladi. Visne sarabi da 70lerin basinda piyasaya suruldu. Ama meya sarabi Suat Bey’in de dedigi gibi 8.5 dereceden fazla olmaz. uzum sarabi ile karistirildi. Yine de o tutmadi. Mistel gecti onun yerine ve artik en sevilen aperatif, organik icki olmus. ben Turkiyedeki dostlarin yalancisiyim. Babam (Kup Sarabini kuran), isletmecisi kardesim, ve buralardaki (Kanada) ben sadece misafirlere sunariz Visne Misteli.
Biz gunah diye mistel icmeyiz hic. Uzum sarabindan sapmayip dogru sarap kulturunden ayrilmayiz… Bu sene evde sadece 60 sise yapabildim. Babamin morali bozulmasin diye gelenegi surdurmeye calisiyorum muhendilsik islerimin arasinda.
Hepiniz evde sarap yapabilirsiniz. Sirlari yukarda dizeledik zaten. Ama birakin uzum haricindeki meyva sarabi ile ugrasmayi. Kup Mistel veya baska likorleri bir kadeh icmek icin yapmaya ugrasmayin. Yapacaksaniz saraplarin efendisi uzum sarabi yapin…
Gönderen:Yusuf Altintas