1 of 2
1
Visne sarabi
09-06-2002 20:26   [ Yok say ]  
Üstat
RankRankRankRank
Toplam Mesaj:  5042
Katıldı  2008-10-12

evde sarap uretimi ile ilgili ozelikle de visne sarabi uretimi ile ilgili kaynak ariyorum bilgi ve deneyimlerinizi paylasmak isterim

Gönderen: pilli bebek

08-07-2002 16:50   [ Yok say ]   [ # 1 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Isteminize katiliyor ve bu konuda benim de bilgilendirilmeye ihtiyacim oldugunu
iletmek istiyorum.Her tur bilgi aktarimini zevkle paylasacagim.
Selamlar,sengiler
G.Akovali

Gönderen:GUNERI AKOVALI

08-05-2003 22:10   [ Yok say ]   [ # 2 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

bence vişne şarabını evde yapmayın küp’ün vişne şarabını için mükemmel bulabileceğiniz yerde tunalı bülten sokakta dubonnet şarap butiğinde sadece türk şarabı satılıyor ve gerçekten fiyatlar çok komik

Gönderen:burçin tunca

15-07-2003 14:57   [ Yok say ]   [ # 3 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Arkadaşlar,
Vişne şarabı konusunda burçin arkadaşın görüşlerinin bir kısmına katılıyorum.Şöye ki, gerçekten vişne şarabını avde yapmanıza hiç gerek yok. Özellikle son dönemde hemen heryerde satışa sunulmuş meyve şarapları alınabilir. yalnız bu konuda benim tavsiyem Küp değil KAHRA olacaktır. Üstelik sadece vişne değil, ananastan yaban mersini’ne uzanan geniş bir yelpazesi var.
Hem unutmamak gerekir ki Küp şarapları Mistel’dir, yani aromalıdır. bu meyve şarabı konusu her ne kadar bu güzide sitede yeterince incelenmemiş olsa da ben size naçizane kendi bilgilerimi aktarmaya çalışacağım.
Öncelikle meyveli şarap kanımca şarabın doğasına ihanettir. Gerçek olan Meyve Şarabıdır. Yani, Vişne şarabı gibi. Vişneli Şarap değil. Şarap deyince hiç aklınıza üzümlü bir içki geliyor mu? Hayır. Aklımıza gelen üzümden yapılan bir doğal içecektir. Aynı veriden yola çıkacak olursak, meyve şarapları da meyveli değil, meyvenin kendisinden yapılmış olmalıdır.
Bunun şaraba tek negatif yansıması ise alkol oranının düşük kalacak olmasıdır. Şöyle ki, alkol oranı % 8.5 ‘un üstüne çıkan meyve şaraplarında meyvenin tadını almamız mümkün olmaz. Aynı şekilde, üzüm şaraplarında üzüm tadı da alamayız zaten. O yüzden arkadaşlar gerçek meyve şarabı içmek istiyorsanız iyi soğutulmuş bir KAHRA üstüne tanımadığımı belirteyim.
Ayrıca sormak istediğiniz sorular olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
                                          Saygılar, sevgiler.

PS: Bu arada KAHRA’yı Çankaya, Ayrancı, 100. yıl, Oran, Bahçelievler gibi yerlerde hemen her dükkanda bulabilirsiniz.

Gönderen:suat dingil

03-11-2003 08:13   [ Yok say ]   [ # 4 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Tecrubeli bir ev sarapcisi olarak yazayim.

Meyva sarabi: her turlu meyvadan sarap yapilabilir. Suat Bey ozetlemis. Elma, armut, seftali gibi meyvalardan 6 alkol derecesinden fazla sarap cikmaz. Meyva suyu cikartildiktan sonra,  eger alkol orani artirilmak istenirse, her alkol derecesi icin litre basina takriben 50 gram seker atmak gerekli. Sonra bu meyva suyu cam sislerde 21 derece kalacak sekilde fermantasyona birakilmali. Eger mayalayabilrseniz cok daha saglam sarap olur. Cam kavonuzun agzi hava kiliti denilen, fermantasyon gazinin siseden disariya cikmasina izin veren ama disardan hava girmesini onleyen tikacla (water lock) kapatilmali.

Fermantasyon ilk uc gun motor gibi, CO2 cikaratarak, sonraki dort gunde yavaslayarak calisir.  Bir hafta sonra sifonla sarap suyu cekilip sisenin dibindeki tortu atillmalidir. Bu islem bir ay sonra yeniden yaplirsa saraptalki kekrelik azalir. Cam damacanalar 25 ile 30 litre arasinda olabilir. Onemli nokta ise her zaman sise agzina 4 cm kalincaya kadar dolu tutulmalidir. Eskiden hava girmesin diye zeytin yagi koyardik saraplarin ustune. Simdi bir cay kasigi metasulphit koyarsaniz hava ile temasdan koruyabilirsiniz. Sadece cam ve plastik kullanin, sakin celik-demir-aluminyum kullanmayin. Zehirlenirsiniz!.. Her seyi Metasulphite iel dezenfekte edin. Cesme suyu yeterli degildir dezenfekte icin. Sarap bir bebek gibidir. Hemen mikrop kapip “hastalabilir”. Sakin kolonya, esans ile yaklasmayin. Hemen siner kokusu saraba.
Uc ay sonra sarapi suzup afiyetle icmeye baslayabilrsiniz. Eger uzumden yaparsaniz, sakin sofra uzumu denemeyin pazardan alip. Sofra uzumlerinden sarap olmaz, onlar sadece meyva olarak yenir. Saraplik uzum suyu az olan, gunesi cok goren, bir salkimini bitiremeyeceginiz uzumlerden olur. Onlardan 12.5 derece sarap hic seker koymadan cikar, ki sarapin efendisi de boyle olur.
Meyvali sarap tatli ile bir fincan icmeye yarar. Midenizi ulser yapmaya hevesli iseniz bol bol icin meyva saraplarini…

Kup Mistel ise sarap degil misteldir. Visneden ayrildigi anda visne suyu Tekelden alinan raki alkolu ile (uzumden damitilma alkol) mahzenlerde uc yil dinlendirilir. 17 derece alkol anasonsuz raki alkoludur. Baska da icinde hic bir sey olmayi tamamen dogaldir. Oturup sarap icmek icin degil, kahveden once veya tatli ile bir kadeh icilmek icin yaplimistir. Sakin ha “kafa cekmeye ” kalkmayin. Hem misteli ziyan etmis olursunuz, hem de midenizi…

Kup Mistel: Icadi Visne sarabi ile basladi. 1963 de komsu dede vefat etmisti. Komsular mevlidinde birseyler goturduler. Anam da visne serbeti yapip gonderdi benimle. ben goturdukce mevlut okuyan hocalar costu, daha da fazla istediler. Sonunda serbet bitmek uzere iken babam tatti…. ” Sarp olmus bu yahu” dedi… Hocalar mevludu cok guzel okumaya baslamaislardi ama…. Bu gercek visne saraibi idi, ve Kup Saraplari 1965 de basladi. Visne sarabi da 70lerin basinda piyasaya suruldu.  Ama meya sarabi Suat Bey’in de dedigi gibi 8.5 dereceden fazla olmaz. uzum sarabi ile karistirildi. Yine de o tutmadi. Mistel gecti onun yerine ve artik en sevilen aperatif, organik icki olmus. ben Turkiyedeki dostlarin yalancisiyim. Babam (Kup Sarabini kuran), isletmecisi kardesim, ve buralardaki (Kanada) ben sadece misafirlere sunariz Visne Misteli.

Biz gunah diye mistel icmeyiz hic. Uzum sarabindan sapmayip dogru sarap kulturunden ayrilmayiz… Bu sene evde sadece 60 sise yapabildim. Babamin morali bozulmasin diye gelenegi surdurmeye calisiyorum muhendilsik islerimin arasinda.

Hepiniz evde sarap yapabilirsiniz. Sirlari yukarda dizeledik zaten.  Ama birakin uzum haricindeki meyva sarabi ile ugrasmayi. Kup Mistel veya baska likorleri bir kadeh icmek icin yapmaya ugrasmayin. Yapacaksaniz saraplarin efendisi uzum sarabi yapin…

Gönderen:Yusuf Altintas

10-01-2004 08:04   [ Yok say ]   [ # 5 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Sayin Yusuf Altinbas.
Meyva sarabi hakkinda yazmis oldugunuz yaziyi ilgi ile okudum.. Ben Guney California da yasamaktayim. Gayem kendi urettigim meyvalardan Organik sarap yapabilmek..
Sizden bu hususta bir bilgi istirham edcegim.. Acaba Visne sarabi Hangi cins Visne ile yapilmali ?  Bu hususta tavsiye edebileceginiz bilgi kaynaklari mevcutmu ?  Cevabiniz icin simdiden teskkur ederim.
01.09.04
Mehmet Tura.

Gönderen:Mehmet T. Tura

08-09-2004 11:12   [ Yok say ]   [ # 6 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Merhaba!
I am looking for the information about Turkish Cherry Wines (Visne Sarabi) Producer.
I would be most greatful for the information.
Best regards,
V. Slashchov

Gönderen:Vadym Slashchov

17-09-2004 22:10   [ Yok say ]   [ # 7 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Mr Slashchov, could you e-mail me for details?
best regards

(JavaScript must be enabled to view this email address)

Gönderen:molydeus

01-10-2004 19:11   [ Yok say ]   [ # 8 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

vişne şarabı hakkında bilgi arıyordum.yazınız ilgimiçekti.kardeşimin vişne bahçeleri var.bende vişne şarabı yapmak istiyorum.geçen yıl üzüm şarabı denedim.üzümlerim güzel değildi.fakat lezzeti bence çok güzeldi.belkide kendimiz yaptığımız için.meyve şarablarını hobi olarak denemek istiyorum.bilgileriniz için teşekkürler.

Gönderen:hacer

04-10-2004 23:12   [ Yok say ]   [ # 9 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

bende 1982 yılı küp vişne mistel şarabı var. 24 yıllık bu şarap satılsa kaça gider ama saklama koşşulu belli değil bozulmuş olabilir ama kolleksiyon değeri ne olabilir? Bilgisi olan varmı??

Gönderen:ilhan

14-04-2005 12:44   [ Yok say ]   [ # 10 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Büyük ihtimalle bozulmuştur!!
Meyveli şarapların çok uzun bir ömrü yok malesef..

Gönderen:Tuna SARIKAYA

25-07-2005 10:59   [ Yok say ]   [ # 11 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

senı ... yaparım lan oruspu anan ı sıkı

Gönderen:can

12-08-2005 00:44   [ Yok say ]   [ # 12 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

bslm ankaralı kız ben şarabtan anlamam ama kırmızı şarabı teklif ereim neyse geçek şarab aşk şarabı ama ben aşk şarabını arıyorum bana bunun cevabını verecek bi harbi kız arıyorum ne dersin sen bana ceveb vere bilirmisin bu konuda tunalıdaki fiatlar çok komik olabilir ama bunun bence fiatı yok bana gerçekten sarhoş edecek bi kız arıyorum bu kim bilmem ama ankarada daha o kızı bulamadım sen nedersin bi ğün karşıma çıkarmı ben çok ama cidden çok severim ve onu bulamadım daha ara beni tanışalım ne dersin arkadaş by

Gönderen:mert mahmut

30-08-2005 12:03   [ Yok say ]   [ # 13 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

hacer msn adresını ver yoksa sarap almam sana yaaaaaaaaaaaaaa

Gönderen:fatıh el rasat

09-12-2005 20:55   [ Yok say ]   [ # 14 ]  
Üstat
RankRankRankRank