tatlı kaza; evrimleşen komposto
06-09-2007 11:40   [ Yok say ]  
Yeni üye
Rank
Toplam Mesaj:  4
Katıldı  2007-09-06

Bi tanıdığım evde komposto yaparken farkında olmadan onu mayalandırmıştı.
Sürahi içinde masaya koydu.Bir yerden şarap kokusu geldiğini söylediğimde abarttığımı düşündüler :D raspberry Kokunun kompostodan geldiğini sonradan farkettiler.Aromalı şaraplar gibiydi tadı, tabi daha hafif.Tıpkı sütün yoğurda dönüştüğünde yararlarının artması gibi bi durum diye düşündüm…? smile Annem evde şarap yapmayı düşünüyor.Basit anlamıyla bi araştırma yapıcam.Yüzeysel bi tarifi olan varsa sevinirim.

13-09-2007 16:27   [ Yok say ]   [ # 1 ]  
Yeni üye
Rank
Toplam Mesaj:  3
Katıldı  2007-09-13

üzümü sıkıp olduğu gibi şeffaf olmayan ve üzümünüzü koyduğunuzda üstünde 15-20 cm boşluk kalacak basit bir plastik fıçıya koyun ve kapagına bir tükenmez kalem dışını saplayıp kaleme ince bir hortum takıp bu hortumu fıçının yanına koyduğunuz küçük kavanozda yarıya kadar doldurulmuş suya 1-2 cm daldırıp daha fazla damayacak şekilde bantla kavanoza tutturun.fıçınızın olduğu yer mümkünse güneş görmeyecek.
bir iki gün sonra kavanozdaki hortumun ucundan fokur fokur karbondioksit gazı çıkmaya başlayacak ve hava durumu ve ortama göre 5-7 gün sonra çıkış duracaktır.
fıçıyı açacak ve ürünü bir bezden süzeceksiniz ve posayı atacaksınız..fıçınızı yıkayarak; süzülerek posadan ayrılmış ürünümüzü gene fıçıya koyup düzeneği aynı hale getireceğiz.
kırmızı üzüm şarabı ise kısa zamanada içilecek kadar durulup şeffaflaşır.
beyaz üzümse enaz 3 ay sonra tam anlamı ile içilecek kadar durulur.
durulma sonunda ürün üstten (sarsmadan çünkü dipteki tortu bulanır)alınarak dipte birikmiş tortu atılır.içime hazırdır.üçayda bir tortu atımı yaparak yılı tamamlarsak şarabımız yıllanmış olur.yılı tamamlarsak artık yılda bir tortu alarak bu işlemi sürdürürüz.kırmızı üzüm şaaarabını istersek üç ay dolmadan durulduğunda içebiliriz.fakat beyaz üzüm enaz üçaylık ilk durultma aşamasını geçince içilkebilir olmaktadır.ilk denemelerinizi 5 litrelik plastik kaplarda
gerçekleştirin.ben evde yaptığım şaraplarda kesinlikle fıçıma üzümden başka birşey katmıyorum.kimyasal katmıyorum. şu anda benim fıçılarım fokurduyor.hertür sorularınızı beklerim (JavaScript must be enabled to view this email address)

‹‹ KAHVE ŞARABI      kokulu üzüm ››