ahmet bey üzümden şarap yapmak çokta zor olduğunu sanmıyorum. en zoru portakal şarabı bende onu beceremedim. vişne şarabım ve elma şarabını ilk defa bu yıl yaptım.vişne şarabını yazın yapılan konservelerden yaptım. sırf kışın şarap nasıl yapıldığını öğrenmek için. önemli olan ürün kaliteli ise şarabınızda kaliteli oluyor. elma şabına şeker katılması gerekirken ben ekşi pekmez kattım. Hemde ne eşki. o bile icenlerin üyzünde güzel bir tebessüm oluşturdu. pekmezin ekşiliği şaraba yansıdı ve keskin bir tat aldı. bence neyi nasıl neyle yaptığınız değil beğenilmesi ve zevkle içilmesidir. üzümden şarap yapmayı denemedim. bu yaz hazırlıklarım tamam. üzümü alacağım bağı bile belirledim. eğer bu yıl şarabı güzel olursa 11 dönüm bağı satın almayı bile düşünüyorum. diyeceğim şu buzhaneden çıkma elmayla, konserve vişneyle şarap oluyorsa, güzel bir üzümden şahane bir şarap yapmak mümkün. tarih buyunca şarap yapılmış. ellerinde hiçbir olanak olmadan. hijen kelimesinin anlamını bile bilmeden. taşın toprağın içinde. şarap yapmak bukadar basit bence. size gerekli olan bir hava kilidi, fıcı ve kaliteli üzüm.