2 of 7
2
hayyam
18-07-2002 03:49   [ Yok say ]   [ # 16 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Toplam Mesaj:  5042
Katıldı  2008-10-12

Yeryüzünü gül bahçesine çevirmekten
Daha güzeldir bir insanı sevindirmen. 
Bin kulu azat edenden daha büyüktür
Bir hür insanı iyilikle kul edebilen. 

Kalk, kalk, çalgılara çalgı katalım gitsin; 
Adımızı kötüye çıkartalım gitsin. 
Sofuluk şişesini çalalım taşa, 
Seccadeyi bir kadehe satalım gitsin. 

Bulut geçti, göz yaşları kaldı çimende
Gül rengi şarap içilmez mi böyle günde? 
Bugün bu çimen bizim, yarın kim bilir kim
Gezecek bizim toprağın yeşilliğinde. 

Şu senin benim dediğimiz toprak neyimizdir
Birkaç günlük cennetimiz cehennemizdir
Bugün su içtiğin şu testi toprak olunca
Mezarına atılır belki bir gün, kim bilir. 

İki günde bir somun geçiyorsa eline
Soğuk suyu da olursa bir kırık testide
Niçin kendinden kötüsüne kul olur insan, 
Ne diye girer kendi gibisinin hizmetine? 

Epey Hayyam şiiri var isterseniz paylaşabilirim(A.Kadir,S.Eyyüboğlu, Dr.Karakan)

Gönderen:muntazim

26-07-2002 21:03   [ Yok say ]   [ # 17 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

selam önerine katılıyorum su an o kitabı okuyorum ve son 21 sayfasındayım.onu bana ablam tavsiye etmişti.gercekten çok etkilendim…hayyam hakkında bazı seyler duymustum ama bu kıtap benı baska alemlere götürdü ve simdi bir hayyam hayranıyım ..bence o ne zaman ne yapılması gerektigini ve bu hayata gereginden fazla önem verilmemesi gerektigini anlatan en iyi örnek….....bana baska tavsiyelerin varmı...bekliyorum…

Gönderen:m.soner

14-08-2002 21:40   [ Yok say ]   [ # 18 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

ilginçtir ama şiirlerinde sürekli içkiden ve şaraptan bahseden ömer hayyam hayatında bi kez bile şarap içmemiştir…

Gönderen:manondo mandare

08-10-2002 14:05   [ Yok say ]   [ # 19 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

18 Ekim tarihinde Hayyam’ın felsefesi ile birlikte bir şiir şarap ney gecesi düzenleyeceğiz. Özellikle felsefesi hakkında bilgi aktarabilirseniz çok sevinirim.

hoşçakalın

Gönderen:burçin büyükpamukçu

09-10-2002 18:32   [ Yok say ]   [ # 20 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

kim demis hayyam hayatinda bir kere bile sarap icmemis, nerden alindi bu fikir?kaynagi ne? oysa isfahan da hayyamin gezdigi uzum baglari, eski meyhaneler ki cohu bugun artik baska amacla kullaniliyor dimdik ayakta.ama tabii ki hayyam demek sirf sarap demek degil, matematik, nucum[ astronomi] ,belaget, ve Fizik alaninda zamaninin en iyi otoritelerinden biridir.{ hayyam ki bir ömür hikmet cadiri dikti….... der bir misrada}.

Gönderen:enis

10-10-2002 11:15   [ Yok say ]   [ # 21 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

http://www.hayyam.com adresinde aradığınız kitaptaki tüm rubailer var.

10-10-2002 13:14   [ Yok say ]   [ # 22 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Son 18 yilim hayyam uzerine arastirmalarla gecti, onun felsefi gorusleri, hic bir yerde kolay kolay bulunamayan risalelerini buldum okudum,en eski el yazmasi rubailerini orjinal farsca diliniden okudum .Hayyam bir asik: kime ve neye asik? hayata ve yaratana.Hayyam bir bilinmezlik mahzeni. Hayyam bir bilim tutkunu.HAYYAM bir TANRI yolcusu,ama bilincli ve dertli. Hayyam bir isyankar, isyan eder : kime karsi mi? yaratana. Hayyam bir alim ve islam bilgini.ki hatta imam Gazaliye bile islam felsefesi ve irfan dersleri vermistir ,her ne kadar gazali bu buyuk hocasina pek saygili davranmasda.hatta rivayet edilir ,imam Gazali nisabur da Hayyam in bir dinsiz oldugunu soyler durur, bu soylenti Hayyam a ulastiginda cok sasirir ,cunku ayni zamanda ondan ders aliyor.kim derse ki Hayyam SARAP kullanmazdi kocaman bir yalan, ustelik iran eski pers kulturunde son italyan arkeloglarin yaptigi arastirmalara gore SARABIN baslangic tarihi ve ilk yapildigi tarihler 5000 yil onceye isaret ediyor. Hayyam kimi rubailerinden somut bildigimiz saraptan soz eder, kimi yerde ise irfan sarabindan [ ikisi arasinda cok fark var].“Mey noush-o- goli bechin- ke taa dar naghari gol khak shodasto sabze khasah: MEY ic ve gul kokla- bir an donup bakacaksin ki: gul toprak olmus ve yesillik toprak”.
JM .[ enis kod adimdir smile)]

Gönderen:enis

11-10-2002 11:06   [ Yok say ]   [ # 23 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Sevgili dostlar,

Hayyam felsefesi konusunda yardımlarınız için teşekkür ederim.

Nerelerde yaşarsınız bilmiyorum. Ama sizleri de aşağıda detayları verilen etkinliğimize davet etmek istiyorum. Son gelişme olarak DTCF Farsça Dili ve Edebiyatı Blm Bşk. Sn. Prof. Dr Sadettin Kocatürk de bizlerle olacak. Hayyam rubailerinin Farsça-Türkçe okunması gerektiğini, ayrılmaz bir bütün olduğunu, kulağa çok melodik geldini öğrendim. Hocamız da bu konuda bizlerle birlikte olacaklar.

———————
Ben olmayinca bu guller, bu serviler yok.
Kizil dudaklar, mis kokulu saraplar yok.
Sabahlar, aksamlar, sevincler, tasalar yok.
Ben dusundukce var dünya, ben yok o da yok.
Omer HAYYAM…

Sevgili dostlar,

18 Ekim 2002 tarihinde saat: 20:30’da TRT’den dostlarimizla birlikte Omer
Hayyam felsefesi ,siirlerini ney, sarap esliginde sizlerle paylasacagiz.

Giris Ucreti: 3.000.000 TL
Yer: ODTÜ-MEZUNLARI DERNEĞİ
VİŞNELİK TESİSLERİ-KONFERANS SALONU
100.YIL/ANKARA
———————

Görüşmek üzere

20-10-2002 18:19   [ Yok say ]   [ # 24 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

bu msj la ne demek istediğini açıklarsan çok sevinirim. keza beiz onu şarap içen biri olarak tanırız.hoşçakal…

Gönderen:güneş koçak

20-10-2002 21:26   [ Yok say ]   [ # 25 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

merhaba, hayyam ı bu kadar uzun süre araştırdığınıza göre, baya birikiminiz olmalı. ben de bu konuyla özellikle ilgilenen bi doğu dilleri uzmanıyım. bi şekilde irtibata geçersek sevinirim. hoşçakalın

Gönderen:güneş koçak

24-11-2002 16:57   [ Yok say ]   [ # 26 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

arkadaslar sıze bır kıtap önereceğim..kitabın ismi yıldızların efendısı .  harold lamp’a ait bir kitap.

ıhtıyacı olan bana ulassın benım semıner odevımdı omer hayyam.
                                sevgılerle smile)))

Gönderen:benjo33

04-02-2003 22:10   [ Yok say ]   [ # 27 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Selam
Şu ana kadar yapmış olduğun araştırmandan bahsedersen sevinirim. Çünkü Hayyam ve hayata bakışı, seçmiş olduğu duruş  hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorum…

Gönderen:Handan Altınova

04-02-2003 22:18   [ Yok say ]   [ # 28 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

Ben yazdıklarını yeni okudum. Hayyam hakkındaki bilgilerinden yararlanmak isterim. Hayyam hakkında daha fazla bilgi edinmek için hangi kitapları tavsiye edersin?

Gönderen:Handan

10-02-2003 16:53   [ Yok say ]   [ # 29 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

SLM.  Ömer Hayyam hakkında Amin MAALOUF’un SEMERKAND, Harold LAMB’ın YILDIZLARIN EFENDİSİ HAYYAM ve Sadık HİDAYET’in HAYYAM’IN TERANELERİ dışında önerebileceğiniz kitablar var mı?

Gönderen:BERKAY GENÇ

11-02-2003 01:32   [ Yok say ]   [ # 30 ]  
Üstat
RankRankRankRank
Katıldı  2008-10-12

AMİN MAALOUF’un SEMERKAND adlı  kitabın başında yer rubai kesin olarak Ö. HAYYAM’a mı ait?

KİM SENİN YASANI ÇİĞNEMEDİ Kİ SÖYLE?
GÜNAHSIZ BİR ÖMRÜN TADI NE Kİ SÖYLE?
YAPTIĞIM KÖTÜLÜĞÜ KÖTÜLÜKLE ÖDETİRSEN SEN
SEN İLE BEN ARASINDA NE FARK KALIR Kİ SÖYLE?

SADIK HİDAYET’İN KİTABINDAN ANLADIĞIM KADARI İLE DAHA SONRA UYDURULMUŞ. BENİ AYDINLATIRSANIZ SEVİNİRİM.

Gönderen:BERKAY GENÇ

2 of 7
2